Pierwszy odczyt Promosu 21.11 - 1.08 GJ
Odczyt na koniec roku 31.12 - 6.66GJ
W Pazdzierniku remont. Mieszkanie zamieszkane od listopada. Zakładając nawet ze odebrane było na 0GJ (muszę sprawdzic) to w dwa miesiace Pazdziernik i Listopad zużyto 1GJ (a napewno mniej bo nie było odbioru na 0GJ) a nagle w grudniu 5.5GJ..
Rozliczenie roczne mediów za mieszkanie w bloku Orlińskiego 6
Re: Rozliczenie roczne mediów za mieszkanie w bloku Orlińskiego 6
Ciepłomierz zainstalowany na klatce posiada dwa czujniki temperatury. Jeden na zasilaniu (czujnik wysokiej temperatury) drugi na powrocie wody z mieszkanie (czujnik niskiej temperatury). Dodatkowo wyposażony jest najczęściej w ultradźwiękowy miernik przepływu wody. Ciepłomierz wyliczając energię mierzy różnicę temperatury pomiędzy jednym a drugim czujnikiem temperatury (sprawdza jak bardzo wada się u nas ochłodziła) i ilość wody która przelała się przez układ. Dlatego nie ma znaczenia że MPEC dostarczał mniej energii i że wody przepływało przez grzejnik więcej bo się mniej oziębiała. Temperatura wody zasilająca grzejniki jest regulowana za pomocą krzywej grzewczej. Czym zimniej na polu tym cieplejsza woda. Czujnik co najmniej jeden znajduje się na bloku.
Nie znam ciepłomierzy zainstalowanych w bloku, gdyż jeszcze nie odebrałem mieszkania. Ale ciepłomierze LEC5 z którymi miałem okazję współpracować, pozwalały na swobodny odczyt parametrów między inny takich jak przepływ wody i temperatury na czujnikach.
Blokada termostatów na grzejnikach powoduje największe straty podczas wietrzenia mieszkania. Temperatura pomieszczenia spada, termostat się otwiera całkowicie, przepływająca woda się oziębia a licznik energii bije.
Lecz moim skromnym zdaniem 5,5 GJ w lekko ponad miesiąc na tak małym metrażu to całkiem spore zużycie.
Nie znam ciepłomierzy zainstalowanych w bloku, gdyż jeszcze nie odebrałem mieszkania. Ale ciepłomierze LEC5 z którymi miałem okazję współpracować, pozwalały na swobodny odczyt parametrów między inny takich jak przepływ wody i temperatury na czujnikach.
Blokada termostatów na grzejnikach powoduje największe straty podczas wietrzenia mieszkania. Temperatura pomieszczenia spada, termostat się otwiera całkowicie, przepływająca woda się oziębia a licznik energii bije.
Lecz moim skromnym zdaniem 5,5 GJ w lekko ponad miesiąc na tak małym metrażu to całkiem spore zużycie.
Dzięki za rozległe wytłumaczenie.
5.5GJ a temp mieszkanie ledwo 21°C w ciągu dnia a rano 19. Jednak przy takich systemach liczników ciężko chyba zgłaszać jakieś zażalenie. Przestawilem zgodnie z zaleceniami z forum mechanizm wentylacji z B na C. Czy wewnątrz rury wentylacyjnej ten mechanizm skrzydełkowy powinien być zablokowany i otwarty maksymalnie? Czy jednak powinien być zwolniony i siła sprężyny domykany?
5.5GJ a temp mieszkanie ledwo 21°C w ciągu dnia a rano 19. Jednak przy takich systemach liczników ciężko chyba zgłaszać jakieś zażalenie. Przestawilem zgodnie z zaleceniami z forum mechanizm wentylacji z B na C. Czy wewnątrz rury wentylacyjnej ten mechanizm skrzydełkowy powinien być zablokowany i otwarty maksymalnie? Czy jednak powinien być zwolniony i siła sprężyny domykany?
sam.slater pisze:Jeśli nie mieszkacie to skręćcie termostat na 0 wtedy zużycia ciepła nie będzie.
Hej, mam pytnie. Kiedys slyszalem, że nie powinno się ustawiać na 0. Niesety nikt mi nie wytłumaczył dlaczego(znajoma wynajmowala mieszkanie i wynajmujacy tak jej powiedzial). Domniemywałem, że np w zimie, w starszym budownictwie moglo by to powodowac zamarzanie wody w rurach.
Czy może chodziło o coś innego?
Chodzi też o wychładzanie innych mieszkań, znajdujących się za ścianami, które faktycznie dogrzewałyby lokal, w którym wyłączono ogrzewanie.
Witam,
chciałem sie zapytąc jak wygląda u Was uaktualnianie danych w ekartotece?
Co miesiac mam coś do zapłaty jednak wykaz co ile i za co mam do grudnia. Natomiast nie mam wyszczególnione za co płacę od nowego roku, a dostaję rachunki.
Czy ktoś ma podobnie?
chciałem sie zapytąc jak wygląda u Was uaktualnianie danych w ekartotece?
Co miesiac mam coś do zapłaty jednak wykaz co ile i za co mam do grudnia. Natomiast nie mam wyszczególnione za co płacę od nowego roku, a dostaję rachunki.
Czy ktoś ma podobnie?
Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”