Pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej bloku Orlińskiego 6
Re: Pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej bloku Orlińskiego 6
Nie wiem czy miasta czy nie , ale mogło by nam to ułatwić życie chodź trochę jako mieszkańcom .Dobro mieszkańców przede wszystkim .
Dodatkowo trzeba zwrócić uwagę zarządcy że windę też się sprząta tak samo jak szyby , drzwi w częściach wspólnych.Nie wiem jak sytuacja wygląda na naszym dziedzińcu , kto się tam ma zajmować nasza florą notabene nie wyglądająco zbyt okazale.
komentarz do monitoringu, z własnego doświadczenia...
Takowy ma tylko wtedy sens, gdy ktoś stale go nadzoruje i w razie czego wzywa policję, która zdąży złapać delikwenta na gorącym uczynku.
W innym razie... zazwyczaj kończy się tak samo. Nic z tego nie wynika. Bohater filmiku skutecznie zasłania twarz lub, nawet jeżeli tego nie robi, to i tak nie da się go zidentyfikować, a policja umarza sprawę.
Nieprawdą jest, że utrzymanie nic nie kosztuje. Gdzieś cały ten materiał musi być nagrywany, przechowywany a kamery dostrajane, naprawiane lub wymieniane. Prąd też nie jest za darmo.
Takowy ma tylko wtedy sens, gdy ktoś stale go nadzoruje i w razie czego wzywa policję, która zdąży złapać delikwenta na gorącym uczynku.
W innym razie... zazwyczaj kończy się tak samo. Nic z tego nie wynika. Bohater filmiku skutecznie zasłania twarz lub, nawet jeżeli tego nie robi, to i tak nie da się go zidentyfikować, a policja umarza sprawę.
Nieprawdą jest, że utrzymanie nic nie kosztuje. Gdzieś cały ten materiał musi być nagrywany, przechowywany a kamery dostrajane, naprawiane lub wymieniane. Prąd też nie jest za darmo.
Witam,
Moim zdaniem tematy jakie należy poruszyć:
- likwidacja ochrony ( z doświadczenia wiem ze Panowie nadają sie tylko do odbierania przesyłek, wpuszczania obcych samochodów na parking podziemny wiec notabene co to za ochrona? , i raczej im ochrona bloku nie wychodzi zbyt dobrze bo znajomym z ogródka w magiczny sposób zniknęły palety ktore miały byc aranżacja ogrodka
- monitoring ( instalacja tak jak pisał poprzednik wiem iż to dobra rzecz, na innym osiedlu mieliśmy i dzieki temu udało sie zlokalizować studenciakow którzy non stop imprezowali a co za tym klatki co tydzień wyglądały w opłakanym stanie)
- zmiana lub naprawa domofonów gdyż jeszcze sie nie spotkałam z tak awaryjnym sprzętem gdzie przynajmniej raz dziennie nie działają! Ani kod nie wchodzi ani nie mozna wybrać numeru mieszkań i sadze iż nie jest to wina sąsiadów którzy demontują domofony przy remoncie jak to stwierdził pan zarządca
- ogrodzenie ( szczerze mówiąc nie byłam za, ale pomyślmy logicznie: nasz dziedziniec ławki,nasza zieleń za wszystko płacimy miesięcznie w czynszu utrzymanie itd. Faktycznie jak bloki po drugiej stronie ulicy zostaną oddane to przez nasz dziedziniec bedzie przebiegała "ekspresówka" łącząca dywizjonu 303 z droga do tramwaju ! Bo przecież każdy moze przejść przez klatki C,D i E na dziedziniec nie trzeba byc posiadaczem kluczy aby moc sie dostać na dziedziniec a jeszcze weźcie pod uwagę iż posiadamy płac zabaw, a z tego co sie orientuje to bloki 1,3,5 takowego nie maja wiec wszyscy beda z dziećmi przychodzić do nas a my pózniej będziemy ponosić koszty konserwacji, naprawy sprzętów które sie znajdują na dziedzińcu ) Faktycznie na Avii maja ogrodzenie tzn furtki i nie wyglada to źle, wiec wydaje mi sie iz nie jest to zły pomysł jak a koszty zamontowania 4 furtek nie sa kolosalnym wydatkiem dla tylu mieszkańców .
- Centralne ogrzewanie ( możliwość samodzielnej regulacji temperatury ma grzejnikach a nie ze jest czujnik temperatury zewnętrznej ktory ustala nam jak ma byc ciepło w mieszkaniu i jaka ma byc temperatura grzejników
To chyba tyle
Pozdrawiam i do zobaczenia
- likwidacja ochrony ( z doświadczenia wiem ze Panowie nadają sie tylko do odbierania przesyłek, wpuszczania obcych samochodów na parking podziemny wiec notabene co to za ochrona? , i raczej im ochrona bloku nie wychodzi zbyt dobrze bo znajomym z ogródka w magiczny sposób zniknęły palety ktore miały byc aranżacja ogrodka

- monitoring ( instalacja tak jak pisał poprzednik wiem iż to dobra rzecz, na innym osiedlu mieliśmy i dzieki temu udało sie zlokalizować studenciakow którzy non stop imprezowali a co za tym klatki co tydzień wyglądały w opłakanym stanie)
- zmiana lub naprawa domofonów gdyż jeszcze sie nie spotkałam z tak awaryjnym sprzętem gdzie przynajmniej raz dziennie nie działają! Ani kod nie wchodzi ani nie mozna wybrać numeru mieszkań i sadze iż nie jest to wina sąsiadów którzy demontują domofony przy remoncie jak to stwierdził pan zarządca

- ogrodzenie ( szczerze mówiąc nie byłam za, ale pomyślmy logicznie: nasz dziedziniec ławki,nasza zieleń za wszystko płacimy miesięcznie w czynszu utrzymanie itd. Faktycznie jak bloki po drugiej stronie ulicy zostaną oddane to przez nasz dziedziniec bedzie przebiegała "ekspresówka" łącząca dywizjonu 303 z droga do tramwaju ! Bo przecież każdy moze przejść przez klatki C,D i E na dziedziniec nie trzeba byc posiadaczem kluczy aby moc sie dostać na dziedziniec a jeszcze weźcie pod uwagę iż posiadamy płac zabaw, a z tego co sie orientuje to bloki 1,3,5 takowego nie maja wiec wszyscy beda z dziećmi przychodzić do nas a my pózniej będziemy ponosić koszty konserwacji, naprawy sprzętów które sie znajdują na dziedzińcu ) Faktycznie na Avii maja ogrodzenie tzn furtki i nie wyglada to źle, wiec wydaje mi sie iz nie jest to zły pomysł jak a koszty zamontowania 4 furtek nie sa kolosalnym wydatkiem dla tylu mieszkańców .
- Centralne ogrzewanie ( możliwość samodzielnej regulacji temperatury ma grzejnikach a nie ze jest czujnik temperatury zewnętrznej ktory ustala nam jak ma byc ciepło w mieszkaniu i jaka ma byc temperatura grzejników
To chyba tyle

Vero_nika pisze:Witam,
- likwidacja ochrony ( z doświadczenia wiem ze Panowie nadają sie tylko do odbierania przesyłek, wpuszczania obcych samochodów na parking podziemny wiec notabene co to za ochrona? , i raczej im ochrona bloku nie wychodzi zbyt dobrze bo znajomym z ogródka w magiczny sposób zniknęły palety ktore miały byc aranżacja ogrodka![]()
- zmiana lub naprawa domofonów gdyż jeszcze sie nie spotkałam z tak awaryjnym sprzętem gdzie przynajmniej raz dziennie nie działają! Ani kod nie wchodzi ani nie mozna wybrać numeru mieszkań i sadze iż nie jest to wina sąsiadów którzy demontują domofony przy remoncie jak to stwierdził pan zarządca![]()
To chyba tyle![]()
"""Bo przecież każdy moze przejść przez klatki C,D i E na dziedziniec"" po co mam przechodzic przez dziedziniec i zbaczac z drogi skoro mam do tego chodnik i przejscie miedzy blokami ????
""" a z tego co sie orientuje to bloki 1,3,5 takowego nie maja wiec wszyscy beda z dziećmi przychodzić do nas a my pózniej będziemy ponosić koszty konserwacji, naprawy sprzętów które sie znajdują na dziedzińcu"""
z tego co wiem to O1 napewno bedzie placyk zabaw nie wiem jak na pozostalych .....dodam ze nawet Wasi mieszkancy nie beda korzystac w pelni z Waszego placyku zabaw bo jest taki maly ze nie starczy miejsc dla wszyskich chetnych , beda zapisy na hustawke i piaskownice

Szanowny Gucio,
Szczerze to tylko czekałam na Twój odzew
Aczkolwiek zrozumiałe jest twe oburzenie przyszły Mieszkańcu 01
Pozdrawiam i dalej nie rozumiem dlaczego bardziej interesują Cie fora mieszkańców nie Twojego Bloku
Szczerze to tylko czekałam na Twój odzew

Aczkolwiek zrozumiałe jest twe oburzenie przyszły Mieszkańcu 01

Pozdrawiam i dalej nie rozumiem dlaczego bardziej interesują Cie fora mieszkańców nie Twojego Bloku

proponuje poczekać z tym pomysłem i ocenić jak to będzie.
Nie problem wydać kasę na bramki i robić dziury, a potem demontować, bo chcieliśmy rozwiązać problem, którego jeszcze nie ma.
Nie wszystko przegłosujemy na pierwszym zebraniu.
Nie problem wydać kasę na bramki i robić dziury, a potem demontować, bo chcieliśmy rozwiązać problem, którego jeszcze nie ma.
Nie wszystko przegłosujemy na pierwszym zebraniu.
Vero_nika pisze:Szanowny Gucio,
Szczerze to tylko czekałam na Twój odzew![]()
Aczkolwiek zrozumiałe jest twe oburzenie przyszły Mieszkańcu 01![]()
-
Witam widzę że toczy się ostry spór o to czy zakończyć umowę z ochroną czy też wykonać instalacje CCTV co będzie dla nas korzystniejsze?, a może jednak dobrym rozwiązaniem będzie zamontowanie furtek na wejściach do części wspólnej na klucz lub przycisk zwalniający elektrozamek ,wtedy nikt obcy mający złe zamiary nie wejdzie nie zauważony ponieważ będzie musiał przeskoczyć przez taką właśnie furtkę. Do tego zagwarantujemy trochę więcej bezpieczeństwa naszym pociechom oraz uzyskamy trochę ciszy i prywatności bo trzeba pamiętać że mieszkamy blisko starego osiedla w NH i nasze ławki mogą okazać się fajną "miejscówką" na letnie wieczory.
Myślę też że kolejny temat do poruszenia to montaż koszy na psie odchody w koło osiedla a nie stawianie przez zarządce tabliczek o zakazie wyprowadzenia psów.
Pozdrawiam
Myślę też że kolejny temat do poruszenia to montaż koszy na psie odchody w koło osiedla a nie stawianie przez zarządce tabliczek o zakazie wyprowadzenia psów.
Pozdrawiam
Mieszkaniec81 pisze:Witam widzę że toczy się ostry spór o to czy zakończyć umowę z ochroną czy też wykonać instalacje CCTV co będzie dla nas korzystniejsze?, a może jednak dobrym rozwiązaniem będzie zamontowanie furtek na wejściach do części wspólnej na klucz lub przycisk zwalniający elektrozamek ,wtedy nikt obcy mający złe zamiary nie wejdzie nie zauważony ponieważ będzie musiał przeskoczyć przez taką właśnie furtkę. Do tego zagwarantujemy trochę więcej bezpieczeństwa naszym pociechom oraz uzyskamy trochę ciszy i prywatności bo trzeba pamiętać że mieszkamy blisko starego osiedla w NH i nasze ławki mogą okazać się fajną "miejscówką" na letnie wieczory.
Pozdrawiam
Tylko w takim razie przypadkiem nie próbuj usiąść na ławce gdzieś na starym osiedlu, w końcu to nie Twoja ławka tylko ludzi z sp Czyżyny którzy utrzymują cały ten teren.
Chętnie przyjąłbym zakłady kto prędzej będzie u kogo szukał wolnej ławki i ze 100% pewnością wiem kto by ten zakład wygrał
Vero_nika pisze:Szanowny Gucio,
Szczerze to tylko czekałam na Twój odzew![]()
Aczkolwiek zrozumiałe jest twe oburzenie przyszły Mieszkańcu 01![]()
Sznowna VERO_NIKO , widze ze jestem oczekiwaną osoba przez Ciebie co mnie cieszy

Interesuja mnie wszystkie fora z mojego osiedla w ktorym beded mieszkal (jak dozyje) z prostego powodu --Bede jego mieszkancem tak jak my wszyscy ktorzy tu piszemy, moje problemy i Wasze beda bardzo podobne i oby bylo ich jak najmniej ...
Byloby fajnie gdybysmy jakos dawali rade wspolpracowac i znoscic swoje towarzystwo w milej atmosferze bo sa wieksze problemy w zyciu niz to czy ktos bedzie korzystal z Pani placyku zabaw czy bedzie Pani chodzila przez moj placyk na przystanek autobusowy to wszystko sa tylko gow....ne problemy i mysle ze zejdzie to na dalsze tory
Pozrawiam i zycze milej nocki

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”