Pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej bloku Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Danielcyfra

Re: Pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej bloku Orlińskiego 6

Postautor: Danielcyfra » 23 mar 2017, 1:17

EpsilonEr pisze:Chętnie przyjąłbym zakłady kto prędzej będzie u kogo szukał wolnej ławki i ze 100% pewnością wiem kto by ten zakład wygrał

Nie byłbym tego taki pewny. Spotkałeś w którymkolwiek bloku na Orlińskiego/Avii młodzieńców na klatce popijających różnego typu napoje?
Bo ja nie, a na starych osiedlach dookoła to codzienne zjawisko. Więc masz odpowiedź, kto może bardziej potrzebować wolnej ławki..

Vero_nika

Postautor: Vero_nika » 23 mar 2017, 2:04

gucio pisze:
Vero_nika pisze:Szanowny Gucio,
Szczerze to tylko czekałam na Twój odzew
Aczkolwiek zrozumiałe jest twe oburzenie przyszły Mieszkańcu 01
Pozdrawiam i dalej nie rozumiem dlaczego bardziej interesują Cie fora mieszkańców nie Twojego Bloku ;)

Sznowna VERO_NIKO , widze ze jestem oczekiwaną osoba przez Ciebie co mnie cieszy :-)
Interesuja mnie wszystkie fora z mojego osiedla w ktorym beded mieszkal (jak dozyje) z prostego powodu --Bede jego mieszkancem tak jak my wszyscy ktorzy tu piszemy, moje problemy i Wasze beda bardzo podobne i oby bylo ich jak najmniej ...
Byloby fajnie gdybysmy jakos dawali rade wspolpracowac i znoscic swoje towarzystwo w milej atmosferze bo sa wieksze problemy w zyciu niz to czy ktos bedzie korzystal z Pani placyku zabaw czy bedzie Pani chodzila przez moj placyk na przystanek autobusowy to wszystko sa tylko gow....ne problemy i mysle ze zejdzie to na dalsze tory
Pozrawiam i zycze milej nocki :D

Drogi Sąsiedzie,
bardzo miło ze jesteś taki troskliwy ;)
Widzisz nie spotkałam jeszcze osoby która kupując mieszkanie i płacąc za utrzymanie terenów w około niego nie miała by problemu z tym, ze za jej pieniądze ktoś obcy ma czerpać przyjemności ! A skoro sa większe problemy to sie nimi zajmij zamiast wtrącać sie w problemy lub nie, nie swojego Bloku bo jak na razie z tego co zauważyłam to żadnymi "złotymi radami" nie służysz tylko twoja rola polega na mieszaniu sie w nie swoje sprawy !
Jeszcze jakby Pana głos był owocny w jakimkolwiek stopniu to rozumiem ale raczej z tego co widzę jest zbędny!
I wątpię zeby każdemu z nas chciało sie siedzieć na forum nie swojego bloku, czytać i wtrącać sie sprawy ktore nie dotyczą bezpośrednio naszego interesu ;)
Pozdrawiam ;)

Mieszkaniec81

Postautor: Mieszkaniec81 » 23 mar 2017, 9:14

EpsilonEr pisze:
Chętnie przyjąłbym zakłady kto prędzej będzie u kogo szukał wolnej ławki i ze 100% pewnością wiem kto by ten zakład wygrał

Tak Epsilon już nie mogę się doczekać zmiany aury na sprzyjającą wypoczywaniu na ławkach, napewno zabiorę dziecko i pójdę wysiadywać na nie moim osiedlu bo przecież po co kupiłem mieszkanie z częścią wspólna za którą miesięcznie płacę.
Jeżeli jesteś z krk w co wątpię to wiedział byś z czego słynie ta część Krakowa wieczorową porą i życzę Ci żebyś nigdy nie musiał się z tym zmierzyć bo skutki mogą być różne.

Pozdrawiam

jasiek

Postautor: jasiek » 23 mar 2017, 11:10

Widać, że część ludzki kupuje mieszkania i myśli, że Pana Boga za nogi chwyciła i sięgnęła na wyżyny możliwości. Naprawdę jestem przerażona czytając niektóre wypowiedzi. Albo ktoś nie potrafi żyć we wspólnocie albo jest totalnie niedojrzaly.
W każdym z tych bloków będą problemy bo osiedle jest duże i dość mało komfortowe jeśli chodzi o przestrzeń i główny problem parkowanie. Tylko od nas zależy czy będzie się dobrze mieszkało i będziemy się szanować nawzajem czy będziemy stawiać ploty i mury między blokami co moim zdaniem jest bez sensu. Mam nadzieję, że jak znikną ogrodzenia i sprzęty z budów to w całości nasze osiedle będzie miłym miejscem do mieszkania (choć wiadomo, że nie będzie idealnie).

kamyk-333

Postautor: kamyk-333 » 23 mar 2017, 16:36

Absolutne NIE dla grodzenia bloku - kupowaliśmy jako blok na osiedlu otwartym i każdy o tym wiedział. Obecnie można fajnie przejść "pod" blokami aż do Avii, jak się każdy ogrodzi, to nie będzie takiej możliwości, a jednak milej idzie się dziedzińcami niż przy ulicy. Jeśli okaże się, że stanowi to jakiś duży problem typu pielgrzymki ludzi czy pijaczki, to wtedy można to ewentualnie rozważyć.

nadka

Postautor: nadka » 23 mar 2017, 21:15

Naprawdę już są pomysły grodzenia? Prawdę mówiąc, jednym z głównych argumentów za kupnem mieszkania przy Orlińskiego było właśnie to, że miało nie być płotów :/ I mi to odpowiadało, bo długo mieszkałam na osiedlach bez płotów i było mi z tym całkiem dobrze. O problemy w podwórkach bloków raczej bym się nie martwił, bo jest tylu nadzorców, że pewnie po 3 min ktoś zadzwoniłby na SM czy policję, gdyby coś złego się tam działo. Inna sprawa, że obok osiedla ma powstać nasz nowy park w Czyżynach - myślę, że to będzie znacznie przyjemniejsze miejsce do tego, żeby posiedzieć na ławeczce :) Mam jednak dużą nadzieję na to, że uda nam się tu żyć bez grodzenia się :)

annna

Postautor: annna » 23 mar 2017, 23:43

Zdecydowane TAK dla dodatkowych drzwi na dziedziniec,nie jest to grodzenie, również jak kupowałem mieszkanie to zapewniano mnie że nie będzie ochrony i co jest gwiazdo?

mycha

Postautor: mycha » 23 mar 2017, 23:48

Ale grodzenie czego?? Mowicie o tym pseudo placu zabaw co mamy na dziedzincu? Zaloze sie ze i tak 90 % ludzi z dziecmi z naszego bloku bedzie chodzic gdzie indziej zeby sie bawic..a Wy na prawde chcecie to grodzic? Jest dobrze jak jest teraz ze mozna sobie swobodnie przejsc pomieszy blokami..

Danielcyfra

Postautor: Danielcyfra » 23 mar 2017, 23:57

Grodzenie bez sensu totalnie, trzeba było kupić mieszkanie na Avii, ceny podobne, a grodzenie było gratis :)
Zwolenników grodzenia jest garstka, wiec nie ma się czego obawiać.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 24 mar 2017, 13:15

Żadnego grodzenia, zbyteczny koszt. Oprócz furtek pamiętajcie, że trzeba domofon przeciągnąć do tych furtek.

Tematy na spotkanie:

• likwidacja ochrony,
  • zwrócić uwagę na jakość sprzątania
  • duperelki typu: kosz na śmieci pod skrzynką na listy, skrzynka na ulotki
  • czujnik ruchu w piwnicach,
  • rura do zapinania wózków w wózkowni,
  • częstsze wywożenie śmieci z wiat śmietnikowych, bo po weekendzie bywa tam armagedon,
  • montaż monitoringu
  • uporządkowanie parkowania pod blokami.
  • zakończenie poprawek przez Budimex

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”