Niska temperatura grzejników i automatyczna regulacja - Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Mieszkaniec81

Niska temperatura grzejników i automatyczna regulacja - Orlińskiego 6

Postautor: Mieszkaniec81 » 26 gru 2016, 22:42

Witam mieszkańców bloku nr 6 :) dzisiejszy post dotyczy niskiej temperatury grzejników w mieszkaniu a dokładnie chciałem się dopytać ludzi już mieszkających czy zauważyli że od jakiegoś czasu gdy temperatura na zewnątrz wzrośnie o np 3 stopnie to automatycznie grzejniki robią się prawie zimne a jest to dosyć uciążliwe ponieważ w mieszkaniu robi się nie przyjemnie niska temperatura i trzeba dogrzewać pokoje "farelką" :evil: czy ktoś już robił interwencję do zarządcy w tej sprawie? Z tego co się dowiadywałem to chodzi o czujnik zewnętrzny który steruje ogólnym ogrzewaniem bloku czy jest on nam wogole potrzebny ? jeżeli każdy ma możliwość własnej regulacji przy grzejnikach i czy jest to legalne żeby prawie wyłączać grzejniki w mieszkaniach ? Pozdrawiam.

adi

Re: Niska temperatura grzejników i automatyczna regulacja - Orlińskiego 6

Postautor: adi » 27 gru 2016, 20:55

Ja tam bym na Twoim miejscu najpierw sprawdził czy wszystko z ogrzewaniem jest ok. (odpowietrzone grzejniki, odkręcone wszystkie zawory odpowiednio itp.), bo skoro robi Ci się zimno w mieszkaniu, to być może coś jest nie w porządku. Jeśli nie znajdziesz nic dziwnego, to może zgłoś to do firmy zarządzającej blokiem :) Samych czujników bym się nie pozbywał, bo przecież każdy też ma termostaty na grzejnikach, a to, że mniej grzeją, jeśli jest cieplej za oknem, powinno dać wszystkim oszczędności :) Mnie się tam podoba, że jak wyjdę do pracy, a za oknem zrobi się ciepło, to skręcą mi grzanie automatycznie, jeśli nie będzie potrzebne :)

muniek

Postautor: muniek » 29 gru 2016, 22:51

u mnie też ta sama sprawa z grzejnikami, klatka D

jak wygląda sytuacja w małych 2 pokojowych mieszkaniach a jak w większych 3-4 napiszcie i zaznaczcie jakie to mieszkanie?

o z tym można zrobić?

jasiek

Postautor: jasiek » 29 gru 2016, 22:59

A jaką macie temperaturę w mieszkaniu?

pauliszia

Postautor: pauliszia » 09 lut 2017, 11:34

Skandal!
Na polu minusowe temperatury a u nas kaloryfery całkowicie zimne - sprawdzone, nie są zapowietrzone.
Wprowadziliśmy się w niedzielę, problem zgłosilam we wtorek rano, przyszedł Pan z Promosu, powiedział, że to nie problem w mieszkaniu. Na klatce sprawdził i co - rura doprowadzająca ciepło gorąca, a rura odprowadzająca kompletnie zimna i tylko u nas, bo u sąsiadów gorące.
Pan odkręcił zawory, spuścił wody i kaloryfery bach zaczeły grzać.
W środę od rana kaloryfery zimne i tak do dziś i oczywiście rura odprowadzjąca ciepło znowu zimna i znowu jako u jedynch na pietrze.
Więc dzownię do Pana, a Pan mi mówi, że tak jest prawidłowo, że widocznie w mieszkaniu jest 20 stopni, a jeżeli chcę mieć 30, to mogę sobie przyprowadzić speca ściągnąć termostaty i mieć 30 st i płacić 2 tys miesięcznie! Co to ma być za kometarz! Mówi, że instalacje są nowe i p0owinno wszystko działać prawidłowo.
Więc na polu jest -7 st i w ponad 60 metrowym mieszkaniu poniżej 20. Chodzimy w swetrach i nawet tak zimno.
Koniec, końców usłyszałam, że możemy sobie zadzwonić do Budimexu i tam dyskutować.

Czy ktoś ma podobny problem? Najbardziej zadziwiające jest to, że przecież po interwencji Pana, temperatura w mieszkaniu nie spadła drastycznie, żeby kaloryfery zaczęły grzać, dodatkowo jako u jedynych ta rura odprowadzająca ciepło jest zimna.

anna78

Postautor: anna78 » 09 lut 2017, 14:28

polki.pl/zdrowie/choroby,optymalna-temperatura-w-domu-jaka-temperatura-jest-najlepsza-dla-zdrowia,10026454,artykul.html

przeczytaj ten artykuł

ja tez tak na początku myslałam, mam ten sam rozkład mieszkania co ty

kaloryfery w małych pokojach i w kuchni na 3

łazienka i salon na 4

i udało mi sie osiągnąć te temperatury, wilgotność powietrza mam w granicach 38-45%

nigdzie nie mam poniżej 20 i wyżej niż 22, poza łazienką 24

jeżeli tak bedziesz miec to powinno być ok, po przewietrzeniu trzeba je oczywiście przez pierwsze godziny dogrzać na 5 ale potam ustawiamy tak jak napisałam i trzyma sie temperatura

a i funkcjonuje sie znacznie lepiej (wpływa to tez na mniejsze chorowanie) mam porównanie ze starego mieszkanie gdzie nikt nie zwracał na to uwagi i teraz w nowym, teraz jest znacznie lepiej, naprawdę warto ;)

jasiek

Postautor: jasiek » 09 lut 2017, 15:34

jeśli rura odprowadzająca jest zimna to kaloryfer nie będzie grzał bo nie ma w nim obiegu. Nagrzal sie po spuszczeniu wody, ale ze nie ma obiegu to woda nie krąży i po prostu wystygła. My mieliśmy taki problem w łazience na odpływie i powodem był zapchany klejem zawór. Jeśli jest to na klatce z tego co doczytałam to chyba trzeba to zgłosić do bx. Choć z nimi i z chęcią pomocy to ciężko.

wojtekf

Postautor: wojtekf » 09 lut 2017, 16:27

Mam podobny problem z grzejnikami w O4 na 7 piętrze. U mnie co 2 lub 3 tygodnie trzeba odkręcić licznik przy rurze powrotnej i przepuścić przez licznik wodę do wiadra.

Zobacz czy na liczniku porusza się znaczek przepływu wody jeśli nie, to licznik się poprostu blokuje.

Po raz drugi zgłosiłem sprawę do budimexu bo po pierwszej interwencji uznali że wystarczy przedmuchać licznik a on sam nie jest zepsuty.
Prawda jest taka że albo jest wadliwy albo nazbierało się w nim pełno syfu. Napewno nadaje się on do wymiany.
Zobacze co tym razem Budimex powie.

pauliszia

Postautor: pauliszia » 11 lut 2017, 15:20

anna78 to nie chodzi o ustawienie prawidłowej temperatury w mieszkaniu tylko wadliwy system ogrzewania.
Sprawa zostałam zgoszłona do zarządcy budynku, wczoraj rano pomiar został wykonany i w mieszkaniu na wewnetrznych ścianach było 16 st, a na zewnętrznych 15 st przy kaloryferach wszędzie odkręconych na 5.
Na razie po ponownym przepuszczeniu wody kaloryfery zaczęły spowrotem grzać.
W każdym razie sprawa jest udokumentowana i Promos powiedział, że zrobi co w ich mocny, żeby zaczęło grzać, a jeżeli znowu problem będzie powracać to wtedy sprawę zgłosimy do BX.

Ogrodniczka

Postautor: Ogrodniczka » 12 lut 2017, 16:32

Mieszkamy ponad 2msc i czesto zdarza się, że wieczorem są ciepłe kaloryfery, a rano zimne, mimo, że na zewnątrz jest ujemna temp. To jest chore, podobno jakieś czujniki... czy coś tam. Ale chyba mamy prawo decydować jak ciepło chcemy mieć w mieszkaniu. Już nie wspomnę o rodzinach z malutkimi dziećmi, nie wyobrażam sobie jak oni funkcjonują. Dla mnie sprawa jest prosta, chcemy mieć powyżej 25 'C , to zapłacimy sobie za to, proste. Dziwny jest ten system ogrzewania w naszym bloku.

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”