Windy w budynku Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
MLady

Windy w budynku Orlińskiego 6

Postautor: MLady » 11 lut 2015, 12:36

Witajcie,
jestem przyszłym mieszkańcem Orlińskiego 6, ostatnie piętro.
Nurtuje mnie od jakiegoś czasu pytanie, czy windy będą dojeżdżać do ostatniego piętra? Czy może do przedostatniego, jak to jest w niektórych (co prawda starszych) blokach? :?:

Nie pytałam aż o takie szczegóły podczas wyboru mieszkania, ale przyznam, że wolałabym wiedzieć i się odpowiednio nastawić psychicznie na ten fakt?
Ktoś posiada taką informację?

Z góry dzięki za odp.

Nowy

Re: Windy w budynku Orlińskiego 6

Postautor: Nowy » 11 lut 2015, 13:35

Cześć @MLady :) Dla mnie raczej oczywiste, że windy będą dojeżdżały do ostatniego piętra, byłoby dziwnie gdyby ktoś to inaczej obmyślił :) Być może inaczej będzie w przypadku mieszkań dwupoziomowych na ostatnich piętrach wieżowców, gdzie drugi poziom jest traktowany jako antresola. Ale w zwykłych budynkach (tych 7 piętrowych) winda jednak powinna być do samej góry i to w sumie na tyle dla mnie oczywiste, że nawet bym o to nie spytał. Zdziwiłbym się gdyby było inaczej :D

MLady

Postautor: MLady » 11 lut 2015, 18:08

Ja się na tym nie znam, ale w sumie na makiecie ani na projekcie nie widziałam miejsc przeznaczonych na maszynownie czy dźwig na dachach, chyba że obecnie jest inna technologia?
Może pytanie dziwne, ale mnie to trochę nurtuje, bo nigdzie nie ma adnotacji że winda jest/lub nie do ostatniego piętra.

Czekam jeszcze na odpowiedź od kogoś, kto o to zapytał w Budimexie. A ja przy okazji też zapytam, chociaż to już i tak nic nie zmieni :-)

wojtekf

Postautor: wojtekf » 11 lut 2015, 19:14

Obecnie technologia jest taka że maszynownia jest w piwnicy pod windą albo obok windy ;) tak mi się przynajmniej wydaje :P

Feelip

Postautor: Feelip » 12 lut 2015, 23:39

:mrgreen: Ze względów praktycznych winda powinna obsługiwać jedynie parter i co najwyżej 1 piętro! W trosce o zdrowie lokatorów kondygnacji najwyższych przewidziano schody (ale czy ktoś sprawdził/zapytał Budimex czy schody dochodzą do samej góry?) Ja celowo kupiłem mieszkanie zdecydowanie niżej, na 6-7 piętro to przecież nawet woda nie dopłynie, bo ciśnienia braknie :mrgreen:

MLady

Postautor: MLady » 13 lut 2015, 15:33

Ha ha, najlepiej to się wyśmiać z kogoś, kto pyta...
W innych wątkach ludzie mają inne problemy, nie koniecznie inteligentne i błyskotliwe, jak dla mnie.

Forum jest po to, by zadawać np. takie pytania. Jak ktoś uważa, że idiotyczne to po prostu nie odpowiada...chyba że nie ma w życiu żadnej innej rozrywki, niż czytać fora.

Pozdrawiam

Feelip

Postautor: Feelip » 13 lut 2015, 18:57

MLady pisze:Ha ha, najlepiej to się wyśmiać z kogoś, kto pyta...
W innych wątkach ludzie mają inne problemy, nie koniecznie inteligentne i błyskotliwe, jak dla mnie.

Forum jest po to, by zadawać np. takie pytania. Jak ktoś uważa, że idiotyczne to po prostu nie odpowiada...chyba że nie ma w życiu żadnej innej rozrywki, niż czytać fora.

Pozdrawiam

Ironia i sarkazm z odrobiną złośliwości nie są prawnie zakazane :P Gdyby były już dawno dostałbym podwójne dożywocie :mrgreen:

Staś

Postautor: Staś » 14 lut 2015, 20:31

Ja nie naśmiewałbym się za bardzo. Inwestycje Budimexu potrafią zaskakiwać. W dwu klatkach schodowych przy Orlińskiego 6 nie ma schodów do kondygnacji podziemnej, a jedynie winda. W miejscu gdzie powinny być schody są miejsca parkingowe, miałem jedno kupić, ale kupiłem inne, bo panie z Budimexu nie były w stanie jednoznacznie potwierdzić, czy będą tam jednak schody, czy miejsce parkingowe. Nie potrafiły również wyjaśnić fenomenu braku schodów w projekcie. :-)

Staś

Postautor: Staś » 14 lut 2015, 20:39

wojtekf pisze:Obecnie technologia jest taka że maszynownia jest w piwnicy pod windą albo obok windy ;) tak mi się przynajmniej wydaje :P

Proszę nie wprowadzać w błąd. Teraz są szybkie windy magnetyczne :shock: . To taki napęd jak w pociągach ekspresowych w Albanii. ;)

wojtekf

Postautor: wojtekf » 14 lut 2015, 21:01

@Staś jeśli już to budimex może zamontować windę bez maszynowni, elektryczną lub hydrauliczną bo są też takie.

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”