Zarządca i czynsz za nowe mieszkanie w Krakowie - Orlińskiego 6
Zarządca i czynsz za nowe mieszkanie w Krakowie - Orlińskiego 6
Z ciekawości zajrzalem dziś na forum orlinskiego 4 i zmartwily mnie wpisy odnośnie wysokosci czynszu w ich budynku. Czy wiadomo kto u nas będzie pełnił funkcję zarządcy i jakie będą opłaty?
Re: Zarządca i czynsz za nowe mieszkanie w Krakowie - Orlińskiego 6
Zarządca u Was będzie ten sam co i u nas na O4, więc pewnie i opłaty będą podobne.
W dokumentach które dostaliśmy przy odbiorze mamy podaną stawkę czynszu 5 zł/m2, 5 zł/m2 komórki lokatorskiej i 16 zł/m-c za miejsce postojowe zewn.
karo pisze:W dokumentach które dostaliśmy przy odbiorze mamy podaną stawkę czynszu 5 zł/m2, 5 zł/m2 komórki lokatorskiej i 16 zł/m-c za miejsce postojowe zewn.
A te 5 zł/m2 ( mieszkanie) to co wchodzi w skład tej opłaty? To jest całość za utrzymanie nieruchomości wraz z zaliczkami na wodę i ogrzewanie?
Kwoty które macie w dokumentach odbioru mieszkania, będą obowiązywać do momentu podpisania aktu notarialnego. Po akcie dostaniecie nowe rozliczenie od zarządcy budynku.
Banan7775 pisze:Wiem że na to nie wygląda ale części wspólne były już nie raz sprzątane... (sam widziałem) ja już dawno dostałem informację odnośnie czynszu i na pewno jest to grube przegięcie bo za mieszkanie 53 m2 wyszło ponad 500 zł
Ogrodniczka pisze:Są sprzątane , widziałam kilkakrotnie, nawet w niedzielę pan mył podłogi. Czynsz za 51 m 470 zł jest lekko przerażający:(
możecie wyszczególnić co jest dokładniej policzone w czynszu
Pierwsze trzeba zrezygnować z ochrony tak samo jak robią w O4. To zbyt duży koszt.
Jak obniżyć i czynsz za nowe mieszkanie w Krakowie - Orlińskiego 6
To ja jeszcze dodam, że wszystko wskazuje na to, że ten koszt ochrony bloków jeszcze wzrośnie i to znacznie, po tym, jak od przyszłego roku wejdzie w życie minimalna stawka godzinowa...
Druga sprawa, jak można obniżyć czynsz za nowe mieszkanie, to jeśli ktoś jest już po urządzeniu mieszkania i nie produkuje odpadów budowlanych, to może zgłosić zarządcy, że nie powinien płacić już za kontener i to powinno obniżyć czynsz o kilkadziesiąt złotych. Warto pamiętać, bo przez kilka miesięcy to się może trochę nazbierać
Druga sprawa, jak można obniżyć czynsz za nowe mieszkanie, to jeśli ktoś jest już po urządzeniu mieszkania i nie produkuje odpadów budowlanych, to może zgłosić zarządcy, że nie powinien płacić już za kontener i to powinno obniżyć czynsz o kilkadziesiąt złotych. Warto pamiętać, bo przez kilka miesięcy to się może trochę nazbierać

Strasznie wysoki czynsz, a przy ilu osobach jeśli mogę zapytać?
-
przy 51 m wychodzi prawie 480 zł
zaliczka na koszty zarządzania nieruchomością wspólną 2,95zł
zaliczka na koszty opłaty stałej cenrtralnego ogrzewania 0.71 zł
zaliczka na koszty opłaty zmiennej centralnego ogrzewania 1,50 zł
zaliczka na koszty opłaty stałej ciepłej wody użytkowej 0,39 zł
zaliczka na koszty opłaty zmiennej ciepłej wody użytkowej tutaj policzyli 4 m3 21zł za m3
wywów nieczystości segregacja odpadów 0,45 zł
woda i ścieki tutaj policzyli 4 m3 10,15zł za m3
wywóz odpadów pobudowlanych opłata za kontener 0,90 zł
zaliczka na koszty zarządzania nieruchomością wspólną 2,95zł
zaliczka na koszty opłaty stałej cenrtralnego ogrzewania 0.71 zł
zaliczka na koszty opłaty zmiennej centralnego ogrzewania 1,50 zł
zaliczka na koszty opłaty stałej ciepłej wody użytkowej 0,39 zł
zaliczka na koszty opłaty zmiennej ciepłej wody użytkowej tutaj policzyli 4 m3 21zł za m3
wywów nieczystości segregacja odpadów 0,45 zł
woda i ścieki tutaj policzyli 4 m3 10,15zł za m3
wywóz odpadów pobudowlanych opłata za kontener 0,90 zł
Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”