mistrzuWiciu pisze:Każdy chciałby kupować wszystko tanio i zarabiać góry kasy. Pracownicy chcą zarabiać coraz więcej, wszystko drożej, ale usługi czy produkty ludzie chcieliby kupować groszowo. O pracownika w PL coraz trudniej. Szukałem pracownika na stanowisko biurowe(głównie praca w excelu), płaca 3100zł z hakiem na rękę. Wszyscy w cv wpisane bardzo dobra znajomość worda, excela srutututu a tak naprawdę umieją zmienić czcionkę w wordzie i wpisać dane do komórki w excelu ŁAŁ.
Mnie najbardziej wkurza ściemnianie pracowników. Każdy ma przerwy itd, ale standard to przychodzenie do pracy punkt 8:00(pracownik jeszcze musi np zdjąć kurtkę, napić się kawy, włączyć komputer i 8:20 może zacząć pracę). Co chwilę przerwy na papieroska czy kawkę. Na dłuższej przerwie, zamiast śniadania to ploteczki, papierosek a jak kończy się przerwa to dopiero zabierają się za jedzenie.... i tak przerwa się przedłuża o 10min, bo są mega zabiegani i nie było jak zjeść. Na komputerku/telefonie po jedzonku pudelek/facebook/instagram/allegro to norma. Ściema ściemą i jak już zbliża się 16, to często 15:50 1/3 ma już komputery wyłączone s o 15:55 wyścig, żeby długo na windę nie czekać i wyjechać z parkingu zanim inni zrobią zator.
Widać jaka płaca, taka praca. Te 3k na rękę, to żadne szaleństwo. Nawet dla pracownika niewykfalifikowanego. Ja wiem, że wielu się ze mną nie zgodzi, bo ludzie w tym kraju nawykli niestety pracować za nawet sporo mniejsze pieniądze. Ale prawda jest taka, że jak się tylko chce, to można bez problemu zarabiać na normalnym poziomie. I do tego mieć pracodawcę o podejściu zgoła innym niż kolega wyżej, który nie podlicza Cię z każdej minuty.
Płać ludziom godne pieniążki i ich szanuj, daj im trochę normalnej, ludzkiej swobody, to i będziesz mieć pracowników, którzy po pierwsze: będą mieć potrzebne umiejętności i sami z siebie będą się starać i rozwijać (douczać nowych rzeczy), bo będzie im zależeć; a po drugie odpłacą też Tobie szacunkiem dla Ciebie i tego, czym się będą zajmować. Pozdrawiam!