Zakończenie prac budowlanych i powykonawcze obmiary mieszkań w inwestycji Orlińskiego 8

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 8 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
usia

Re: Zakończenie prac budowlanych i powykonawcze obmiary mieszkań w Orlińskiego 8

Postautor: usia » 10 lut 2017, 22:45

MaRiO pisze:Mam podobnie jak @jaro ;)

Mieszkanie jak i loggia mniejsze (-0,02 i -0,19). Komórka lokatorska większa o 0,04.

Więc trzeba dopłacić bo przecież komórki prawie w cenie mieszkań :lol:

Z tą dopłatą, to chyba nie musisz....poczytaj w umowie i na forum Avia. Inni mieszkańcy pisali, że można złożyć wniosek o anulowanie dopłaty, ponieważ BDX nie wywiązał się z umowy. Miały być podane przed wypłatą ostatniej transzy, tak , aby ja pomniejszyć lub zwiększyć odpowiednio. Nie wiem czy w przypadku naszego bloku też tak jest, bo nie sprawdzałam jeszcze, a już nie pamiętam. Warto jednak się dowiedzieć, bo skoro to przez BDX jest opóźnienie to po co płacić. Niech też się trzymają warunków 8-)

M&M

Re: Zakończenie prac budowlanych i powykonawcze obmiary mieszkań w inwestycji Orlińskiego 8

Postautor: M&M » 11 lut 2017, 16:12

No to pozostaje nam już tylko czekać na telefon ;)

Odbiory powinny zacząć się za 2-3 tygodnie patrząc na inne bloki ;)

Maddi86

Re: Zakończenie prac budowlanych i powykonawcze obmiary mieszkań w inwestycji Orlińskiego 8

Postautor: Maddi86 » 11 lut 2017, 17:49

hej, ja mam mieszkanie większe o 12 cm, a loggie mniejsza o 41 cm dopłatę mam 471,87 ale w informacji o aneksie mam napisane 0,0 zł dopłaty,wiec nie bardzo czaje :) orientuje sie ktoś jak to z tym jest??

MaRiO

Re: Zakończenie prac budowlanych i powykonawcze obmiary mieszkań w Orlińskiego 8

Postautor: MaRiO » 11 lut 2017, 18:31

@Maddi86 ja również mam w informacji o aneksie 0,0 zł. Ale na samym końcu widnieje dopłata.
Zwróć uwagę na kwotę ostatniej transzy. Ostatnią transze osobiście wpłacałem 07.10.2016 ponieważ w umowie miałem termin na 10.10.2016 więc na koniec wszystko było na 0.
Nagle 02.2017 okazuje się iż magicznie zmieniła się kwota do wpłaty z datą 10.10.2016 :D czyli że jednak nie zapłaciłem ostatniej transzy w całości ...
Normalnie matrix i manipulacja czasem :lol:

Rozumiem że jakiś aneks do umowy czy coś z obecną datą. Ale zmieniać kwoty z datą wstecz to istna paranoja :roll:

MaRiO

Postautor: MaRiO » 11 lut 2017, 18:48

usia pisze:

Mieszkanie jak i loggia mniejsze (-0,02 i -0,19). Komórka lokatorska większa o 0,04.

Z tą dopłatą, to chyba nie musisz....poczytaj w umowie i na forum Avia. Inni mieszkańcy pisali, że można złożyć wniosek o anulowanie dopłaty, ponieważ BDX nie wywiązał się z umowy. Miały być podane przed wypłatą ostatniej transzy, tak , aby ja pomniejszyć lub zwiększyć odpowiednio. Nie wiem czy w przypadku naszego bloku też tak jest, bo nie sprawdzałam jeszcze, a już nie pamiętam. Warto jednak się dowiedzieć, bo skoro to przez BDX jest opóźnienie to po co płacić. Niech też się trzymają warunków 8-)

Niestety ale Budimex wiedział że da ciała co też zmienił się zapis w umowie :D

o ile na Avii 5

"3. Deweloper zawiadomi Nabywcę w formie pisemnej na 7 (siedem) dni przed upływem terminu do zapłaty ostatniej części Ceny zgodnie z Harmonogramem wpłat, o ewentualnych różnicach w powierzchni Lokalu mieszkalnego lub powierzchni Części Nieruchomości wspólnej oddanych do wyłącznego korzystania wraz z informacją, czy i w jakim zakresie Deweloper korzysta z uprawnienia do podwyższenia Ceny."

to u mnie w umowie ten sam punkt wygląda tak:

"3. Deweloper zawiadomi Nabywcę w formie pisemnej w terminie do dnia dokonania odbioru Lokalu mieszkalnego o o ewentualnych różnicach w powierzchni Lokalu mieszkalnego lub powierzchni Części Nieruchomości wspólnej oddanych do wyłącznego korzystania wraz z informacją, czy i w jakim zakresie Deweloper korzysta z uprawnienia do podwyższenia Ceny."

usia

Postautor: usia » 11 lut 2017, 21:28

MaRiO pisze:
usia pisze:

Niestety ale Budimex wiedział że da ciała co też zmienił się zapis w umowie :D

o ile na Avii 5

"3. Deweloper zawiadomi Nabywcę w formie pisemnej na 7 (siedem) dni przed upływem terminu do zapłaty ostatniej części Ceny zgodnie z Harmonogramem wpłat, o ewentualnych różnicach w powierzchni Lokalu mieszkalnego lub powierzchni Części Nieruchomości wspólnej oddanych do wyłącznego korzystania wraz z informacją, czy i w jakim zakresie Deweloper korzysta z uprawnienia do podwyższenia Ceny."

to u mnie w umowie ten sam punkt wygląda tak:

"3. Deweloper zawiadomi Nabywcę w formie pisemnej w terminie do dnia dokonania odbioru Lokalu mieszkalnego o o ewentualnych różnicach w powierzchni Lokalu mieszkalnego lub powierzchni Części Nieruchomości wspólnej oddanych do wyłącznego korzystania wraz z informacją, czy i w jakim zakresie Deweloper korzysta z uprawnienia do podwyższenia Ceny."

A no ok :D u nas nie sprawdzałam jak to wygląda w umowie. Mam do zwrotu ponad 1000 zl ,tyko nie wiem w jaki sposob oni zwroca mi te pieniadze ?

Druga kwestia to ciekawe jak klatkami będzie odbiór, jaka kolejność. Wszyscy już mają pomiary ? Ja jestem z klatki C 8-)

michalxg

Postautor: michalxg » 11 lut 2017, 21:30

U mnie wyszło troche mniejsze - 157 pln do zwrotu. :/

karolina.j

Postautor: karolina.j » 13 lut 2017, 10:30

W mojej umowie kredytowej jest zapis, że jeżeli BDMX będzie miał zwrócić jakieś pieniądze, to idą one na poczet spłacenia kapitału kredytu (MDM, PEKAO SA). Nie wiem jeszcze jak formalnie ma to wyglądać, ale pewnie niedługo to ogarnę.

morth

Postautor: morth » 13 lut 2017, 12:56

karolina.j pisze:W mojej umowie kredytowej jest zapis, że jeżeli BDMX będzie miał zwrócić jakieś pieniądze, to idą one na poczet spłacenia kapitału kredytu (MDM, PEKAO SA). Nie wiem jeszcze jak formalnie ma to wyglądać, ale pewnie niedługo to ogarnę.

Daj znać jakbyś coś wcześniej wiedziała :) bo też mam ten zapis i też kredyt w PEKAO z MDM, a chwilowo nie mam czasu na wizytę w banku :)

karolina.j

Postautor: karolina.j » 13 lut 2017, 19:03

Hej. Podglądnęłam forum O1 i tam był taki wpis:
ragar pisze:Jeżeli chodzi o rozpoczęcie spłaty rat kapitałowo-odsetkowych, to w PKO S.A. jest tak, że można to zacząć robić po wypłaceniu ostatniej transzy kredytu, jednak trzeba złożyć specjalny wniosek do umowy i ją aneksować (koszt chyba 50 zł). Przy czym ważne jest to, że transza MDM nie jest tu rozumiana, jako transza, to wkład własny i bankowi niewiele do tego :) Od wypłaty ostatniej transzy z tego banku, można już zacząć spłacać kapitał, a także nadpłacić kredyt (to także wiąże się z aneksowaniem umowy).

Niestety niektórzy jego pracownicy, nie wiem czy przez niedouczenie, czy przez nieuczciwość twierdzą, że jest inaczej, więc trzeba się z nimi o to wykłócić, ale jest to jak najbardziej możliwe. Ja niestety przez to straciłem dobrych kilkaset zł. Warto sobie tego pilnować :)

Zatem poszłam dziś do banku i napisałam wniosek o pozwolenie na spłatę rat kapitałowo-odsetkowych. Powinnam mieć zgodę do końca tygodnia i w piątek podpisuję aneks (50 PLN) o zmianę tychże. W poniedziałek mam kolejną ratę, która już zacznie spłacać kapitał. Polecam. Nie trzeba było się wykłócać. Elegancko wsyzstko.

@Morth, dowiedziałam się o zmianie wielkości mieszania (zwrot kasy dla klienta na pocztet spłaty części kapitałowej kredytu). Ma to zainicjować Budimex ale nie ma pośpiechu, bo jeżeli nastąpi to przed podpisaniem aktu notarialnego to musimy zapłacić za aneks do umowy bo ulega zmianie zabezpieczenie bla bla bla (150 PLN) natomiast jeśli nastąpi to po akcie notarialnym to będzie to zwykła nadpłata kredytu (kapitału) bez dodatkowych opłat. Więc Pani w banku jasno powiedziała że lepiej żeby to było później.

Pozdro!

Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”