Zwrot pieniędzy od dewelopera za różnicę w wielkości mieszkania - O8
Re: Zwrot pieniędzy od dewelopera za różnicę w wielkości mieszkania - O8
My musieliśmy zamówić takie zaświadczenie w banku. Koszt niestety 150 PLN, nieważne kiedy by to nastąpiło 

jaro pisze:My musieliśmy zamówić takie zaświadczenie w banku. Koszt niestety 150 PLN, nieważne kiedy by to nastąpiło
jaki bank?
-
No właśnie. Bo chodziło o zmianę zabezpieczeń hipoteki itd. Ja mam możliwość zwykłej nadpłaty kredytu ale po podpisaniu aktu notarialnego. Budimex się cieszy bo nie musi mi przez kilka mcy zwracać kasy. Ja mam pekao MDM.
Otrzymałam informacje z banku odnośnie dodatkowych kosztów o których wspomina @karolina (Bank PEKAO SA ):
Z tytułu zwrotu kosztów po dokonaniu obmiarów Państwa lokalu mieszkalnego nie ponosicie Państwo żadnych kosztów.
Z tytułu zwrotu kosztów po dokonaniu obmiarów Państwa lokalu mieszkalnego nie ponosicie Państwo żadnych kosztów.
-
@Usia! to swietnie
jak widac "co kraj to obyczaj"

Witam,
Po raz kolejny notariusz z budimexu popełnił błą. Tym razem różni się cena zapłacona od tej widniejącej w akcie notarialnym. Na szczęście (?) na moją korzyść. Chodzi o to, że w umowie deweloperskiej miałem podana cene x. Po obimiarach wyszlo, że muszę doplacic "y" i doplacilem. Jednak w akcie notarialnym mam cene x. Czy mogę się domagać się zwrotu nadpłaty? Ktoś miał podobnie?
Po raz kolejny notariusz z budimexu popełnił błą. Tym razem różni się cena zapłacona od tej widniejącej w akcie notarialnym. Na szczęście (?) na moją korzyść. Chodzi o to, że w umowie deweloperskiej miałem podana cene x. Po obimiarach wyszlo, że muszę doplacic "y" i doplacilem. Jednak w akcie notarialnym mam cene x. Czy mogę się domagać się zwrotu nadpłaty? Ktoś miał podobnie?
Saul pisze:Witam,
Wg mnie to nie wina notariusza. Cena jaka była przy podpisywaniu aktu to ta, przed obmiarami powykonawczymi. Po obmiarach wyszła nadpłata, lub niedopłata- różne były przypadki. Jeśli niedopłata( jak u Ciebie) to kwote musisz dopłacić zgodnie z zapisem w akcie, a powinna byc ona skorygowana przy ostatecznym Akcie własności. Tak samo w przypadku nadpłaty, deweloper zwraca pieniądze, a nowa kwota bedzie wpisana do aktu później- juz po odbiorach. Wg mnie wszytsko jest w porządku.
Jeśli się myle- poprawcie mnie

Chyba nie jasno opisałem sytuacje.
W umowie deweloperskiej cena x
po obmiarach x +y. Y został dopłacony
po odbiorze mieszkania w akcie notarialnym widnieje cena z umowy deweloperskiej x
I teraz BX chce, abym podpisał nowy akt (dwie strony), tak aby poprawic cene.
Ponieważ nieprawidłowosći od początku było bardzo dużo w moim przypadku to nie mam zamiaru im isc na reke. I czy w takim razie tez moge domagac sie zwrotu nadplaconych pieniedzy?
W umowie deweloperskiej cena x
po obmiarach x +y. Y został dopłacony
po odbiorze mieszkania w akcie notarialnym widnieje cena z umowy deweloperskiej x
I teraz BX chce, abym podpisał nowy akt (dwie strony), tak aby poprawic cene.
Ponieważ nieprawidłowosći od początku było bardzo dużo w moim przypadku to nie mam zamiaru im isc na reke. I czy w takim razie tez moge domagac sie zwrotu nadplaconych pieniedzy?
a to faktycznie nie zrozumielismy się
pewnie dlatego, że nasz blok jest jeszcze przed obiorami i aktami.
Niestety nie wiem, co w tej sytuacji. Może ktoś inny pomoże

Niestety nie wiem, co w tej sytuacji. Może ktoś inny pomoże

usia pisze:Otrzymałam informacje z banku odnośnie dodatkowych kosztów o których wspomina @karolina (Bank PEKAO SA ):
Hej,
Czy otrzymaliscie takie informacje takze w placowce banku, czy tylko przez administracje?
Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”