Zwrot pieniędzy od dewelopera za różnicę w wielkości mieszkania - O8

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 8 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
jaro

Re: Zwrot pieniędzy od dewelopera za różnicę w wielkości mieszkania - O8

Postautor: jaro » 25 lut 2017, 18:27

My musieliśmy zamówić takie zaświadczenie w banku. Koszt niestety 150 PLN, nieważne kiedy by to nastąpiło :(

morth

Postautor: morth » 25 lut 2017, 19:18

jaro pisze:My musieliśmy zamówić takie zaświadczenie w banku. Koszt niestety 150 PLN, nieważne kiedy by to nastąpiło :(

jaki bank?

karolina.j

Postautor: karolina.j » 25 lut 2017, 19:20

No właśnie. Bo chodziło o zmianę zabezpieczeń hipoteki itd. Ja mam możliwość zwykłej nadpłaty kredytu ale po podpisaniu aktu notarialnego. Budimex się cieszy bo nie musi mi przez kilka mcy zwracać kasy. Ja mam pekao MDM.

usia

Postautor: usia » 27 lut 2017, 10:27

Otrzymałam informacje z banku odnośnie dodatkowych kosztów o których wspomina @karolina (Bank PEKAO SA ):

Z tytułu zwrotu kosztów po dokonaniu obmiarów Państwa lokalu mieszkalnego nie ponosicie Państwo żadnych kosztów.

karolina.j

Postautor: karolina.j » 27 lut 2017, 11:03

@Usia! to swietnie :) jak widac "co kraj to obyczaj"

Saul

Postautor: Saul » 27 lut 2017, 15:11

Witam,
Po raz kolejny notariusz z budimexu popełnił błą. Tym razem różni się cena zapłacona od tej widniejącej w akcie notarialnym. Na szczęście (?) na moją korzyść. Chodzi o to, że w umowie deweloperskiej miałem podana cene x. Po obimiarach wyszlo, że muszę doplacic "y" i doplacilem. Jednak w akcie notarialnym mam cene x. Czy mogę się domagać się zwrotu nadpłaty? Ktoś miał podobnie?

usia

Postautor: usia » 27 lut 2017, 15:55

Saul pisze:Witam,
Po raz kolejny notariusz z budimexu popełnił błą. Tym razem różni się cena zapłacona od tej widniejącej w akcie notarialnym. Na szczęście (?) na moją korzyść. Chodzi o to, że w umowie deweloperskiej miałem podana cene x. Po obimiarach wyszlo, że muszę doplacic "y" i doplacilem. Jednak w akcie notarialnym mam cene x. Czy mogę się domagać się zwrotu nadpłaty? Ktoś miał podobnie?

Wg mnie to nie wina notariusza. Cena jaka była przy podpisywaniu aktu to ta, przed obmiarami powykonawczymi. Po obmiarach wyszła nadpłata, lub niedopłata- różne były przypadki. Jeśli niedopłata( jak u Ciebie) to kwote musisz dopłacić zgodnie z zapisem w akcie, a powinna byc ona skorygowana przy ostatecznym Akcie własności. Tak samo w przypadku nadpłaty, deweloper zwraca pieniądze, a nowa kwota bedzie wpisana do aktu później- juz po odbiorach. Wg mnie wszytsko jest w porządku.
Jeśli się myle- poprawcie mnie ;)

Saul

Postautor: Saul » 27 lut 2017, 16:06

Chyba nie jasno opisałem sytuacje.

W umowie deweloperskiej cena x
po obmiarach x +y. Y został dopłacony
po odbiorze mieszkania w akcie notarialnym widnieje cena z umowy deweloperskiej x

I teraz BX chce, abym podpisał nowy akt (dwie strony), tak aby poprawic cene.
Ponieważ nieprawidłowosći od początku było bardzo dużo w moim przypadku to nie mam zamiaru im isc na reke. I czy w takim razie tez moge domagac sie zwrotu nadplaconych pieniedzy?

usia

Postautor: usia » 27 lut 2017, 16:36

a to faktycznie nie zrozumielismy się ;) pewnie dlatego, że nasz blok jest jeszcze przed obiorami i aktami.

Niestety nie wiem, co w tej sytuacji. Może ktoś inny pomoże :)

sasiad

Postautor: sasiad » 07 mar 2017, 11:29

usia pisze:Otrzymałam informacje z banku odnośnie dodatkowych kosztów o których wspomina @karolina (Bank PEKAO SA ):

Z tytułu zwrotu kosztów po dokonaniu obmiarów Państwa lokalu mieszkalnego nie ponosicie Państwo żadnych kosztów.

Hej,
Czy otrzymaliscie takie informacje takze w placowce banku, czy tylko przez administracje?

Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”