Odbiory mieszkań od dewelopera - Orlińskiego 8 (usterki odbiorowe)
Re: Odbiory mieszkań od dewelopera - Orlińskiego 8 (usterki odbiorowe)
Czy ktoś może wie na jakiej wysokości są parapety?
-
w kuchni mam 87 cm
Klatka F - mieszkanie nieodebrane.
Z ogólnych informacji:
- ściany wykonane w dobrym standardzie, wszystkie piony w normie, tylko jeden kąt był niepoprawny, jednak z uwagi na lokalizację nie wpisywany do protokołu
- podczas polerowania okna pracownicy uszkodzili szybę, na odbiorze była pęknięta - do wymiany,
- wszystkie podejścia instalacji z ściany do grzejnika do poprawy - szpachlowanie przy ścianie,
- porysowana powłoka malarska na barierce na logii,
- spadki płytek na logii poprawne, jedna płytka niepoprawnie zamontowana (delikatnie odstawała), jednak niewpisane do protokołu,
- z racji, że szkła nie były umyte - nie dokonywałem odbioru powierzchni, wykonany będzie dopiero po wyczyszczeniu,
- drzwi wejściowe brudne - do umycia, ponadto przy drzwiach i za szafą elektryczną płaszczyzny tynku do poprawy,
- styk drzwi z ścianą/tynkiem wykonany brzydko - do poprawy,
- wszystkie styki ościeżnicy z ścianą murowaną do poprawy, akrylowanie,
- wylewki wykonane przyzwoicie, wszędzie jest poziom, do uzupełnienia szczeliny za instalacjami,
- w jednym miejscu nie można było wcisnąć zaślepki do grzejnika,
- stan ościeżnic - dobry,
- stan grzejników - dobry,
- stan drzwi - dobry,
- filtr powietrza przy wentylacji wyciągowej z okapu do wymiany lub wyczyszczenia,
- polecam wpisywać do protokołu uwagi typu: wyczyścić drzwi, okna, grzejniki, barierki, rury kanalizacyjne itp.
Podsumowując: wpisane 40 punktów usterkowych, z tego większość to usterki do usunięcia w 5-15 minut. Negatywnym był fakt, że podczas odbioru zastałem pękniętą szybę przez co odbiór był wykonywany bardzo dokładnie, gdyż miałem świadomość, że mieszkania nie odbiorę w dniu dzisiejszym. Komisja uprzejma, odbiór przeprowadzony w normalnej atmosferze. Moja ocena to 7/10.
Powodzenia w odbiorach, pozdrawiam.
Z ogólnych informacji:
- ściany wykonane w dobrym standardzie, wszystkie piony w normie, tylko jeden kąt był niepoprawny, jednak z uwagi na lokalizację nie wpisywany do protokołu
- podczas polerowania okna pracownicy uszkodzili szybę, na odbiorze była pęknięta - do wymiany,
- wszystkie podejścia instalacji z ściany do grzejnika do poprawy - szpachlowanie przy ścianie,
- porysowana powłoka malarska na barierce na logii,
- spadki płytek na logii poprawne, jedna płytka niepoprawnie zamontowana (delikatnie odstawała), jednak niewpisane do protokołu,
- z racji, że szkła nie były umyte - nie dokonywałem odbioru powierzchni, wykonany będzie dopiero po wyczyszczeniu,
- drzwi wejściowe brudne - do umycia, ponadto przy drzwiach i za szafą elektryczną płaszczyzny tynku do poprawy,
- styk drzwi z ścianą/tynkiem wykonany brzydko - do poprawy,
- wszystkie styki ościeżnicy z ścianą murowaną do poprawy, akrylowanie,
- wylewki wykonane przyzwoicie, wszędzie jest poziom, do uzupełnienia szczeliny za instalacjami,
- w jednym miejscu nie można było wcisnąć zaślepki do grzejnika,
- stan ościeżnic - dobry,
- stan grzejników - dobry,
- stan drzwi - dobry,
- filtr powietrza przy wentylacji wyciągowej z okapu do wymiany lub wyczyszczenia,
- polecam wpisywać do protokołu uwagi typu: wyczyścić drzwi, okna, grzejniki, barierki, rury kanalizacyjne itp.
Podsumowując: wpisane 40 punktów usterkowych, z tego większość to usterki do usunięcia w 5-15 minut. Negatywnym był fakt, że podczas odbioru zastałem pękniętą szybę przez co odbiór był wykonywany bardzo dokładnie, gdyż miałem świadomość, że mieszkania nie odbiorę w dniu dzisiejszym. Komisja uprzejma, odbiór przeprowadzony w normalnej atmosferze. Moja ocena to 7/10.
Powodzenia w odbiorach, pozdrawiam.
A takie pytanie czysto techniczne, zakładając że wypada taka jedna rzecz ( typu uszkodzona szyba jak u fikumiku) a reszta jest w miarę ok ( albo rzeczy do poprawy w kilka minut bądź małym kosztem) i chciałbym przyjąć mieszkanie to można to wpisać do protokołu ale mimo wszystko odebrać mieszkanie?
Czy potem mogą się zasłaniać że szybę uszkodziłem po odbiorze?
Czy potem mogą się zasłaniać że szybę uszkodziłem po odbiorze?
klatka F odebrane, bez specjalisty, ale nie bez uwag, bo kątów prostych próżno szukać, ale są to krzywizny max 5 mm. poza tym zacieki z farby na ścianie w salonie i 3mini rysy na oknie. rozmieszczenie instalacji, również elektrycznej woła o pomstę do nieba, ale na to już nikt nic nie poradzi trzeba sie wygimnastykować z urządzaniem
Tak wiekszych uwag nie było. do protokołu chciałam wpisac ale, że kąty i gładz zrobie w jeden dzień a tu ta sama poprawkę Pan zapowiedział w 30 dni to sobie darowałam.

Tak wiekszych uwag nie było. do protokołu chciałam wpisac ale, że kąty i gładz zrobie w jeden dzień a tu ta sama poprawkę Pan zapowiedział w 30 dni to sobie darowałam.

Niestety to metoda Budimexu przy odbiorach, albo bierzesz już, z wadami, albo sobie poczekasz, często i więcej niż owo 30 dni, bo okazuje się, że na drugim odbiorze, naprawdę mało zostało zrobione :/ Taka niezbyt miła zagrywka dewelopera.
Można odebrać klucze wpisując usterki do protokołu. To wszystko zależy od ilości i rodzaju usterek. Jeśli jest ich sporo i są różnego rodzaju to kluczy nie dostaniesz, ale jeśli byłoby niewiele to mogą przekazać klucze i po prostu umawiać się z Tobą na termin usunięcia usterki. Ja nie odebrałam kluczy w pierwszym terminie właśnie ze względu na sporą ilość różnorodnych usterek (drzwi, parapety, ściany...), od różnych usterek są różne ekipy i nawet dla mnie byłoby niewygodne abym co chwile udostępniała im mieszkanie w celu usunięcia usterek.
U mnie w mieszkaniu po wejściu do środka ogólnie zaskoczenie na plus. I tak do czasu kiedy do pracy przystąpił fachowiec pomagający w odbiorze. Wynik pracy fachowca to 14 usterek w tym trzy braki kątów prostych dwa braki poziomów na sufitach w tym jeden w kuchni na blisko 2 cm. Pan z Budimexu od razu stwierdził że niektóre z tych rzeczy będą najwcześniej do poprawy za miesiąc półtorej, a innych w ogóle nie usuną bo stropu raz jeszcze nie wyleją, a kłaść 2 cm szpachli gipsowej na sufit jest pozbawione sensu. I tu moje pytanie do Was czy ktoś wie co w sytuacji gdy BDX odpowie że pewnych rzeczy nie usunie bo jest to zbyt poważna wada. Wiem że inni developerzy proponują jakąś obniżkę/zwrot jakiejś sumy pieniędzy ale słyszałem żę w BDX tak to nie działa. Czy ktoś z Was miał taką sytuację że nie poprawiono zapisanych w protokole usterek i co dalej się z tym stało ???
-
Tomek pisze:U mnie w mieszkaniu po wejściu do środka ogólnie zaskoczenie na plus. I tak do czasu kiedy do pracy przystąpił fachowiec pomagający w odbiorze. Wynik pracy fachowca to 14 usterek w tym trzy braki kątów prostych dwa braki poziomów na sufitach w tym jeden w kuchni na blisko 2 cm. Pan z Budimexu od razu stwierdził że niektóre z tych rzeczy będą najwcześniej do poprawy za miesiąc półtorej, a innych w ogóle nie usuną bo stropu raz jeszcze nie wyleją, a kłaść 2 cm szpachli gipsowej na sufit jest pozbawione sensu. I tu moje pytanie do Was czy ktoś wie co w sytuacji gdy BDX odpowie że pewnych rzeczy nie usunie bo jest to zbyt poważna wada. Wiem że inni developerzy proponują jakąś obniżkę/zwrot jakiejś sumy pieniędzy ale słyszałem żę w BDX tak to nie działa. Czy ktoś z Was miał taką sytuację że nie poprawiono zapisanych w protokole usterek i co dalej się z tym stało ???
@Tomek, poszperaj na podforum O4. Tam ludzie mieli podobne problemy, że BDMX mówił o 90 dniach na naprawę (właśnie chodziło o krzywizny), ale pisali, że dostawali rekompensatę, żeby to zrobić we własnym zakresie (pewnie podwieszanie wchodzi w grę).
Witam wszystkich sąsiadów, ja niestety nie odebrałem mieszkania 15-03 i dzisiaj dostałem takie pismo.... 

Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”