Pomysły na wykończenie ogródków na parterze bloku - Orlińskiego 8

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 8 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Krzysiek

Pomysły na wykończenie ogródków na parterze bloku - Orlińskiego 8

Postautor: Krzysiek » 06 kwie 2017, 15:09

Tynka pisze:A na razie i tak trzeba w ogródkach jakąś ziemię wysypać na to co jest, bo teraz to nawet lichy trawnik nie urośnie

Ale tam gdzie mam podest taki z kratki dość duży to pod nim mam wysypane kamyczki i tam raczej nic nie urośnie.

tynka

Re: Pomysły na wykończenie ogródków na parterze bloku - Orlińskiego 8

Postautor: tynka » 07 kwie 2017, 0:13

Krzysiek pisze:
Tynka pisze:A na razie i tak trzeba w ogródkach jakąś ziemię wysypać na to co jest, bo teraz to nawet lichy trawnik nie urośnie

Ale tam gdzie mam podest taki z kratki dość duży to pod nim mam wysypane kamyczki i tam raczej nic nie urośnie.

No raczej nie, ale ja chcę go przedłużyć i zadeskowac z wierzchu, bo tak dziwnie na kratce stawiac stolik i krzesła :)

Krzysiek

Postautor: Krzysiek » 07 kwie 2017, 13:22

Ja tego tematu nie założyłem?????!!!!! poprzedni wpis był w innym temacie.

Arav

Postautor: Arav » 07 kwie 2017, 18:19

znajac juz historie kilku roznych absurdow naszego osiedla zaraz sie okaze ze nie wolno wam nic zrobic z owa kratka bo jest ona dobrem wspolnym i nie mozecie w nie ingerowac haha :D zupelnie by mnie to nie zdziwilo....

jasiek

Postautor: jasiek » 07 kwie 2017, 19:19

odeskować to raczej można, m.in w O6 tak zrobili. Wydaje mi się jednak, że przedłużenie nie wchodzi w grę. Proszę pamiętać, że to jest część wspólna do wyłącznego korzystania a nie nasza własność i obawiam się, że trzeba mieć zgodę wspólnoty - skoro trzeba ją mieć żeby zrobić klimatyzator czy zamontować antenę satelitarną na balkonie.. :roll:

bruinen

Postautor: bruinen » 07 kwie 2017, 20:57

Proponuję jeszcze ustalić kolor i krój mebli ogrodowych oraz ich maksymalne zagęszczenie na metr kwadratowy. To samo tyczy się oczywiście jakichkolwiek nasadzeń, a w razie jakby ktoś chciał tam sobie posadzić krzaczek owocowy albo pomidorki to tylko za zgodą wspólnoty i po uiszczeniu corocznej pańszczyzny na jej konto.

michalxg

Postautor: michalxg » 08 kwie 2017, 9:48

bruinen pisze:Proponuję jeszcze ustalić kolor i krój mebli ogrodowych oraz ich maksymalne zagęszczenie na metr kwadratowy. To samo tyczy się oczywiście jakichkolwiek nasadzeń, a w razie jakby ktoś chciał tam sobie posadzić krzaczek owocowy albo pomidorki to tylko za zgodą wspólnoty i po uiszczeniu corocznej pańszczyzny na jej konto.

Kupując mieszkanie w bloku niestety musisz się pogodzić z tym, że to nie własny domek na wsi gdzie można robić co się chce, tylko istnieją jakieś zasady do których przestrzegania każdy z nas się zobowiązał. W związku z tym jak powyżej inni zauważyli - nie można ingerować w części wspólne bez uzyskania odpowiedniej zgody, a tego typu komentarze zaczynają przypominać forum Onetu ;)

usia

Postautor: usia » 10 kwie 2017, 10:37

Dajcie spokój, akurat to, czy ktoś ma beton, deski, czy blaszane coś na podeście mnie nie interesuje...nie ja tam będę spedzać czas ;) jak dla mnie właściciele ogródków moga sobie tam robić, ustawiać i sadzić co chcą...tylko nie brzozę :twisted: - ich sprawa ! są chyba poważniejsze rozterki niż co sąsiad ma na ogródku :shock: :lol:

bruinen

Postautor: bruinen » 10 kwie 2017, 22:35

michalxg pisze:
bruinen pisze:Proponuję jeszcze ustalić kolor i krój mebli ogrodowych oraz ich maksymalne zagęszczenie na metr kwadratowy. To samo tyczy się oczywiście jakichkolwiek nasadzeń, a w razie jakby ktoś chciał tam sobie posadzić krzaczek owocowy albo pomidorki to tylko za zgodą wspólnoty i po uiszczeniu corocznej pańszczyzny na jej konto.

Kupując mieszkanie w bloku niestety musisz się pogodzić z tym, że to nie własny domek na wsi gdzie można robić co się chce, tylko istnieją jakieś zasady do których przestrzegania każdy z nas się zobowiązał. W związku z tym jak powyżej inni zauważyli - nie można ingerować w części wspólne bez uzyskania odpowiedniej zgody, a tego typu komentarze zaczynają przypominać forum Onetu ;)

I ja jestem jak najbardziej za respektowaniem tych zasad, ale z zachowaniem zdrowego rozsądku. Dla jasności - po obu stronach. Bo wymaganie od ludzi zgody na zasadzenie w ogródku wrzosów albo położenie desek przy wyjściu to taki sam absurd jak stawianie w nim altany 5x10 metrów bez pytania kogokolwiek o zdanie. Nigdy nie mieszkałem na wsi i nie kupiłem mieszkania na parterze ani na Orlińskiego 8, tak dla jasności. Nie zamierzam tutaj walczyć o swój (bo takiego nie mam) ani cudzy (bo jestem zbyt leniwy) interes, chciałem tylko wyrazić moje zdanie na ten temat.

M&M

Postautor: M&M » 11 kwie 2017, 7:07

Nie dajmy się zwariować ;D Deseczki możecie zobaczyć w 6 od strony 4 i ładnie to wygląda. Ja nie widzę problemu :D

Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”