Pierwsze zebranie wspolnoty mieszkaniowej w bloku Orlińskiego 8

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 8 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Agniesza

Pierwsze zebranie wspolnoty mieszkaniowej w bloku Orlińskiego 8

Postautor: Agniesza » 22 maja 2017, 18:41

Witam
Właśnie dostałam maila od zarządcy o zebraniu wspólnoty które podobno bylo w kwietniu. Czy tylko ja nic na ten temat nic nie wiem? Jeśli większość z nas nie była na zebraniu to jak zostały przeglosowane uchwały??
Jeszcze pewnie miałabym 1000 pytań ...

A&A

Re: Pierwsze zebranie wspolnoty mieszkaniowej w bloku Orlińskiego 8

Postautor: A&A » 22 maja 2017, 20:10

No to szybko zorganizowali to spotkanie. W kwietniu Budimex miał jeszcze większość udziałów, więc w taki sposób uchwały mogły zostać przegłosowane.. a czy dostałaś treść tych podjętych uchwał w trakcie spotkania? Ze mną zarządca jeszcze się nie kontaktował (ale dopiero w ubiegły piątek miałam przeniesienie własności).

Agniesza

Postautor: Agniesza » 22 maja 2017, 20:27

Dziś dostałam mail od zarządcy nieruchomości. Jeśli spotkanie było 3.04 to niewielu mieszkańców było po wizycie u notariusza, wiec ustalili co chcieli. Ale kolejne zebranie za rok, już bez Budimex.

TomeG

Postautor: TomeG » 22 maja 2017, 20:57

Też mnie zdziwił ten mail, a nawet przez chwilę "zrobiło mi się przykro", że wszyscy byli oprócz mnie :)

Zainteresowała mnie:
"Uchwała nr 13/2017 w sprawie organizacji ruchu pojazdów mechanicznych na nieruchomości wspólnoty mieszkaniowej przy ul. Orlińskiego 8 w Krakowie".
Wynika z niej jedynie tyle, że powstanie u nas strefa zamieszkania, na której z kolei dopiero będą robić projekt organizacji ruchu.
A zatem, nic nowego.

Inne uchwały do zobaczenia na https://e-kartoteka.pl/

Karo88

Postautor: Karo88 » 22 maja 2017, 21:32

Drodzy sąsiedzi z bloku obok, bylibyście tak uprzejmi i wrzucili tutaj wszystkie uchwały? Pewnie budimex w każdym bloku stosuje podobne praktyki a u nas nie długo rozpoczną się odbiory więc może uda nam się zatrzymać te najmniej korzystne dla nas uchwały.

M&M

Postautor: M&M » 23 maja 2017, 7:21

To spotkanie i uchwały to myślę, że to standard który zawsze na początku mają. Wydaje mi się że powinniśmy zrobić spotkanie z zarządcą i powiedzieć jakie zmiany ewentualnie chcemy... Dobrze by było zrobić zebranie wewnętrzne i listę tematów do poruszenia i wtedy zebranie z zarządcą...

Tak w ogóle to powinno być chyba takie zebranie na którym będziemy wszyscy, ale pewnie nie ma na tyle mieszkańców jeszcze żeby takie robić

usia

Postautor: usia » 23 maja 2017, 9:48

"spotkanie" odbyło się chyba tylko pomiędzy przedstawicielem Budimexu, a pierwszym mieszkańcem, który podpisał Akt ( wszędzie jest podpisana jedna osoba z naszego bloku). To dało większość dla przegłosowania Uchwał- wszytskiego co chcieli. Praktyka znana i stosowana :?
Myślę, że jak wszycy będą po odbiorach i Aktach to Zarządca zorganizuje jakies spotkanie.

Agniesza

Postautor: Agniesza » 23 maja 2017, 10:22

Gdzieś mi się w oczy rzucilo że zarządca jest wybrany na 12 miesięcy i dopiero później można organizować kolejne zebranie... więc póki co mamy związane ręce

Fiszka

Postautor: Fiszka » 23 maja 2017, 12:24

Z doświadczenia z O4. Pierwsze zebranie faktycznie ma miejsce kiedy pierwsza osoba podpisze akt przeniesienia własności. Wydaje mi się że w tym akurat nie ma złej woli BX ale konieczność. U nas pierwsze zebranie odbyło się w październiku czyli około 6msc od odbiorów, jest to podyktowane tym, żeby znaczna większość mieszkańców zdążyła podpisać akty notarialne. Wtedy też macie większe pole manewru. Kolejne odbyło się pół roku później. Przede wszystkim na pierwszym zebraniu przegłosujcie kwestię ochrony to znaczy koszt w czynszu, tym bardziej, że na mocy umowy ich zakres działań jest niewielki, a co za tym idzie i odpowiedzialność.

usia

Postautor: usia » 23 maja 2017, 13:42

Agniesza pisze:Gdzieś mi się w oczy rzucilo że zarządca jest wybrany na 12 miesięcy i dopiero później można organizować kolejne zebranie... więc póki co mamy związane ręce

Wiele osób błędnie interpretuje zapis odnośnie Zarządcy. Okres, w który jest on wpisany dotyczy ZARZĄDCY- czyli, to jest zabezpieczenie dla nas, że w tym okresie nie może nas zostawić. Musi byc narzucony odgórnie na dany czas, dopóki wspólnota się nie uformuje, ogarnie - ktoś poprostu musi zająć się całą organizacją....Mozemy go zmienić w każdej chwili wiekszośćią głosów. Potrzebne do tego jest, aby mieszkańcy przenieśli własność, dogadać się, znaleźć tańszego zarządce, ogarnąć Notariusza i przegłosować. Proces złozony, ale nie niemożliwy. Generalnie, chodzi o to, ze nie jesteśmy skazani na obecnego Zarządce przez okres wskazany w aktach. :)

Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”