Skrzynka z bezpiecznikami na ścianie / wkuta w ścianę - Orlińskiego 8

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 8 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
MaRiO

Skrzynka z bezpiecznikami na ścianie / wkuta w ścianę - Orlińskiego 8

Postautor: MaRiO » 25 maja 2017, 21:48

Tomek pisze:Dodam jeszcze w kwestii skrzynek że u nas o dziwo są wkomponowane na równi ze ścianą.

Tam gdzie skrzynki prąd i media znajdują się na ścianie wewnętrzej mieszkania są one wkomponowane na równi ze ścianą.

Natomiast te znajdujące się na ścianie nośnej, kanału technicznego lub ścianie graniczącej z sąsiadem prowadzone są na zewnątrz. Zapewne względy akustyki mieszkania.

U mnie również wygląda to dokładnie jak u Ciebie tyle że sciana z owymi skrzynkami graniczy z garderobą więć przypuszczam że nie jest to klatka E ;)

Najbardziej zastanawia mnie fakt na jakiej podstawie jesteśmy wzywani do przeniesienia umowy skoro na chwilę obecną BDX nie wywiązuje się z jej warunków :x Mam uwierzyć żę osoby wysyłąjące wezwania nie wiedzą iż mieszkania nie zostały odebrane?!? :lol:

maciek

Re: Skrzynka z bezpiecznikami na ścianie / wkuta w ścianę - Orlińskiego 8

Postautor: maciek » 25 maja 2017, 22:57

Sam już nie wiem wg jakiego algorytmu zostały te skrzynki wykonane. U mnie akurat te "piękne skrzyneczki" umiejscowione na ścianie na wprost wejścia, jak widać zamontowane są na ścianie, choć ta jak najbardziej nie graniczy z sąsiadem, ani z kanałem technicznym, ani nawet kaloryferem czy też gniazdkiem. Za ścianą jest nasza kuchnia ... czy ściana jest za cienka, czy firma chciała opóźnienie nadrobić - sam nie wiem ...

"te skrzynki to zmora wszystkich chyba :? :lol: my zabudowaliśmy sobie je w szafce od stolarza i tak się wkomponowało w ścianę, że jak ktoś nas odwiedza, w ogólne nie zwraca na nie uwagi- każdy mysli, że tak juz było ;) :D - polecam to rozwiązanie, przy okazji zyskujemy dodatkowe miejsce na np. buty :)"

Co do zabudowy szafą - pewnie będziemy musieli też tak zrobić, choć wcześniej przeniesiemy zapewne domofon i te dwa gniazdka w inne miejsce - jakoś sobie nie wyobrażam szafy tak zbudowanej, że z jednej strony skrzynki a z drugiej domofon, telefon i gniazdka ;)

No chyba, że na sąsiedzkiej parapetówce podglądniemy inne rozwiązanie :roll:

MaRiO

Postautor: MaRiO » 25 maja 2017, 23:20

maciek pisze:Sam już nie wiem wg jakiego algorytmu zostały te skrzynki wykonane. U mnie akurat te "piękne skrzyneczki" umiejscowione na ścianie na wprost wejścia, jak widać zamontowane są na ścianie, choć ta jak najbardziej nie graniczy z sąsiadem, ani z kanałem technicznym, ani nawet kaloryferem czy też gniazdkiem. Za ścianą jest nasza kuchnia ... czy ściana jest za cienka, czy firma chciała opóźnienie nadrobić - sam nie wiem ...

Nie wiem jak to wygląda u Ciebie ale na rzucie mieszkania który dostawaliśmy przy podpisywaniu umowy powinno być widać czy piękne skrzyneczki będą na ścianie czy wewnątrz.
Masz rację zapomniałem dodać że owa ściana wewnętrzna musi mieć 10cm grubośći a większość ma 8... Przynajmniej takie info uzyskałem od BDX na etapie budowy mieszkań. Jeśli u Ciebie jest inaczej to już nie mam pojęcia :(

Jest to tak samo chybiony pomysł jak instalacja w łazience prowadzona po ścianie :lol:

Co ciekawe nadal istnieją inwestycje gdzie owa skrzynka z prądem znajduje się w ścianie nad drzwiami i tam nikomu nie przeszkadza, tak też mam na obecnym mieszkaniu.

Karo88

Postautor: Karo88 » 26 maja 2017, 22:19

A myślicie że jest szansa żeby to wkuć w ścianę we własnym zakresie?

Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”