Imprezy, hałas i głośne zachowanie w bloku podczas ciszy nocnej - Orlińskiego 8

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 8 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Gruzin

Re: Imprezy, hałas i głośne zachowanie w bloku podczas ciszy nocnej - Orlińskiego 8

Postautor: Gruzin » 21 lip 2017, 23:58

Oj, biedaczki. Człowiek sobie robi elegancką imprezkę o 1 w nocy, a tu mu jakiś niegodziwiec wzywa policję...
Tak mi przykro... :o
Po pierwsze, winę za hałas nie ponosi układ bloku, tylko brak wychowania, wyobraźni i kultury niektórych mieszkańców.
Po drugie, nie dziwię się, że facet wezwał policję. Jaką miał gwarancję, że idąc osobiście do tych "Państwa" nie dostanie po twarzy od jakiegoś pijanego jegomościa?
Po trzecie, czy w tym bloku mieszkają małe dzieci którym trzeba łaskawie zwracać uwagę, żeby byli cicho? Prawo jest takie, że od 22 godz. obowiązuje cisza nocna.
Jeśli jakiś gospodarz ma wątpliwości, czy jego goście są ok, to niech łaskawie wyjdzie na dziedziniec i posłucha odgłosów ze swojego mieszkania.
Po czwarte, niestety zgłaszanie hałasów do ochrony nie zawsze daje efekt. Raz interweniuje a raz nie. Dodatkowo, chcą żeby podawać dane swojego mieszkania (zgłaszającego). Niby to dla administracji. A jeśli ktoś chce zachować anonimowość?
Kiedy piszę ten post jest północ, za oknem "darcie mordy" na cały regulator. Siedząc na własnej kanapie nie można myśli zebrać. Skoro wzywanie policji w takim przypadku jest "psuciem atmosfery" to mi ręce opadają :x

Agniesza

Re: Imprezy, hałas i głośne zachowanie w bloku podczas ciszy nocnej - Orlińskiego 8

Postautor: Agniesza » 22 lip 2017, 11:16

witam w sobotnie południe
Gruzin pisze:Oj, biedaczki. Człowiek sobie robi elegancką imprezkę o 1 w nocy, a tu mu jakiś niegodziwiec wzywa policję...
:x

Gdyby policja była u mnie o 1 w nocy.. ale była o 22:30. Ktoś musiał ich zawiadomić chwilę po 22 (tak, wiem już była cisza nocna). 0 22:15 Wyszli prawie wszyscy goście, w mieszkaniu, nie na balkonie, były 4 osoby (2 gości)
zastanawiam się po co nam ochrona skoro nie chce nam się/boimy się do niej podejść?. po to żeby dwa razy dziennie przeszła się po obiekcie??
Wydaje mi się, że potrzeba wszystkim trochę wyrozumiałości. Podejrzewam, żę większość z moich sąsiadów będzie miało przynajmniej raz w roku powód aby zaprosić znajomych do mieszkania i pewnie będą troszkę głośniej rozmawiać. Obiecuje nie podsłuchiwać ;)

Mam jeszcze nadzieję, że moi nowi sąsiedzi nie będą głusi i ślepi gdy któryś z sąsiadów nie będzie sobie radzić z emocjami i będzie stosował przemoc wobec najbliższych ((czego nikomu nie życze)

Jeszcze raz przepraszam za hałas.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 22 lip 2017, 16:22

Agnieszko, czy mogłabyś mi napisać tutaj albo prywatnie, jak zareagowali policjanci, gdy przyszli do Ciebie o 22:30 i zastali czworo ludzi nietańczących, nieśpiewających itd.? Ciekawi mnie, jaka ewentualnie czeka mnie kara, gdy sama w końcu zaproszę kogoś do swojego mieszkania, albo gdy po prostu będziemy mieć dobry humor z moim chłopakiem czy mamą i trochę za głośno zaczniemy rozmawiać ;)

ObiVanKenobi

Postautor: ObiVanKenobi » 23 lip 2017, 17:42

Ja przez miesiąc w każdy weekend miałem gości i żaden z sąsiadów nikt nie narzekał. Raz mój znajomy wydał ryja gdy byliśmy na balkonie na papierosie to go od razu na niego nakrzyczałem gdyż mój sąsiad obok ma małe dziecko. Tu chodzi o dobre wychowanie i szanowanie naszej kochanej wspólnoty.
A co do ochrony to zastanówmy się bo jak ktoś mieszka w klatce E, F, G, a impreza jest w klatce A, B, C to nie będzie latał w kapciach.

usia

Postautor: usia » 24 lip 2017, 10:50

Agniesza pisze:witam w sobotnie południe
Gruzin pisze:Oj, biedaczki. Człowiek sobie robi elegancką imprezkę o 1 w nocy, a tu mu jakiś niegodziwiec wzywa policję...

Gdyby policja była u mnie o 1 w nocy.. ale była o 22:30. Ktoś musiał ich zawiadomić chwilę po 22 (tak, wiem już była cisza nocna). 0 22:15 Wyszli prawie wszyscy goście, w mieszkaniu, nie na balkonie, były 4 osoby (2 gości)
zastanawiam się po co nam ochrona skoro nie chce nam się/boimy się do niej podejść?. po to żeby dwa razy dziennie przeszła się po obiekcie??
Wydaje mi się, że potrzeba wszystkim trochę wyrozumiałości. Podejrzewam, żę większość z moich sąsiadów będzie miało przynajmniej raz w roku powód aby zaprosić znajomych do mieszkania i pewnie będą troszkę głośniej rozmawiać. Obiecuje nie podsłuchiwać ;)

Mam jeszcze nadzieję, że moi nowi sąsiedzi nie będą głusi i ślepi gdy któryś z sąsiadów nie będzie sobie radzić z emocjami i będzie stosował przemoc wobec najbliższych ((czego nikomu nie życze)

Małe sprostowanie: Ochrona robi obchody co godzinę całego tereniu,w każdej klatce i garażu. Panowie wyjeżdżają windą na 7p. i później schodzą schodami w dół patrolujac klatkę na każdym piętrze. Sama się zdziwiłam i pytałam czy tak muszą, Pan powiedział, że takie mają wymogi ;) Jak dla mnie spoko 8-)

michalxg

Postautor: michalxg » 24 lip 2017, 14:40

usia pisze:
Agniesza pisze:witam w sobotnie południe

Małe sprostowanie: Ochrona robi obchody co godzinę całego tereniu,w każdej klatce i garażu. Panowie wyjeżdżają windą na 7p. i później schodzą schodami w dół patrolujac klatkę na każdym piętrze. Sama się zdziwiłam i pytałam czy tak muszą, Pan powiedział, że takie mają wymogi ;) Jak dla mnie spoko 8-)

Faktycznie, idealny argument potwierdzający konieczność ochrony... taka ochrona na otwartym osiedlu to porażka, nie wpływa w ogóle na poziom bezpieczeństwa, wandalizmu itd. Zapewne gdyby się wgłębić w zapisy umowy z firma ochroniarska to by się okazało, że odpowiedzialność mają zerową.

nika

Postautor: nika » 24 lip 2017, 14:53

W sobotnie południe (ok 12-13) przez nasze podwórko przechodziło 2 kolesi - obaj pijani, jeden z nich był tak pijany że zataczając się mało nie wpadł do jednego z ogródków. Oczywiście wydzierali się na całe gardło i popijali piwko. W tym czasie na placu bawiło się kilkoro dzieci i spacerował ochroniarz (będący pewnie na obchodzie). I w momencie kiedy pojawiło się tych dwóch ochroniarz przyspieszył kroku i zszedł schodami prowadzącymi pod blok numer 10. I taki jest sens ochrony - ochroniarz ucieka pierwszy.
Ostatnio zmieniony 24 lip 2017, 14:57 przez nika, łącznie zmieniany 1 raz.

morth

Postautor: morth » 24 lip 2017, 14:55

Ja tam się nie spotkałem ani razu na klatce z ochroniarzem :P Jak coś to tylko w windzie jak jechał w dół xD On na górze tylko wciska przycisk i potem zjeżdża windą. Nie uwierzę żeby sumiennie co godzinę patrolowali całą klatkę schodząc schodami ( jeśli robią tak raz dziennie to max).

usia

Postautor: usia » 24 lip 2017, 15:24

morth pisze:Ja tam się nie spotkałem ani razu na klatce z ochroniarzem :P Jak coś to tylko w windzie jak jechał w dół xD On na górze tylko wciska przycisk i potem zjeżdża windą. Nie uwierzę żeby sumiennie co godzinę patrolowali całą klatkę schodząc schodami ( jeśli robią tak raz dziennie to max).

A ja akurat widuje ich bardzo czesto przez okno na klatkach F i G ( jak palę na balkonie wieczorem to idealnie ich widać - stąd wiem, że chodzą ;) )

karolina.j

Postautor: karolina.j » 24 lip 2017, 15:46

ja również w klatce G dość często na nich wpadam

Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”