Garaż podziemny, miejsce postojowe pod blokiem Orlińskiego 8

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 8 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Krzysiek

Garaż podziemny, miejsce postojowe pod blokiem Orlińskiego 8

Postautor: Krzysiek » 11 kwie 2016, 9:30

Witam, zakładam taki temat z czystej ciekawości, tzn. jak w temacie.
Ciekawi mnie ile osób kupiło miejsca postojowe pod blokiem lub przed blokiem, czy będzie problem z parkingiem pod naszym blokiem?
Ja niestety lub stety posiadam starsze auto nie dużo warte i 50 tyś za miejsce pod blokiem to chyba jakiś żart, a przed blokiem 25 tyś, ciekawe czy jak ktoś wykupi przed blokiem to będą jakieś blokady czy tylko znaki. Temat piszę tylko do Orlińskiego 8.

morth

Re: Garaż podziemny, miejsce postojowe pod blokiem Orlińskiego 8

Postautor: morth » 11 kwie 2016, 10:13

Kupiłem przed blokiem, mam 16-nastoletni samochód i jeszcze na pewno kilka lata go mieć będę. Ale miejsce nie kupuje się pod konkretny samochód bo wiadomo że w przyszłości się go zmieni. Mieszkam aktualnie na starszym osiedlu gdzie nie ma przypisanych miejsc jest dużo mniej bloków i więcej parkingów a i tak często jest problem ze znalezieniem miesjca jak wracam z pracy ( trzeba ze 3-4 rudnki zrobić wokół osiedla aby miejsce się zwolniło) stąd założyłem że wole teraz wyłożyć nawet zawyżoną kasę za miejce niż później się denerwować że nie mam gdzie zaparkować. A problem z parkowaniem na pewno będzie. Mam nadzieję tylko że miejsc wykupionych nikt nie będzie grodził parkując na "chama" wzdłuż drogi ( albo grodząc chodniki)przez co na 10 razy trzeba będzie się wykręcać parkując lub wyjeżdżając.

karolina.j

Postautor: karolina.j » 11 kwie 2016, 11:06

Hej,

ja również zakupiłam miejsce postojowe na zewnątrz. Jak kupowałam je w okolicach marca/kwietnia ubiegłego roku to wzięłam przedostatnie. Dość sporo było miejsc w garażu (myślę, że mamy w naszym garażu i parkingu zewnętrznym prawie taką samą liczbę miejsc postojowych jak mieszkań), jednak również nie było mnie stać na garaż (zważając, że nie mogłam mieć tego kredytowanego, jak również komórki lokatorskiej). Myślę, że na całym osiedlu będzie słabo z parkowaniem. Ponadto już sąsiedzi z O4 i O6 pisali, że miejsca na zewnątrz są najmniejsze jakie mogą być z punktu widzenia prawnego, ale żeby móc bezpiecznie zaparkować na tym miejscu, żadne samochody nie powinny stać przy przeciwległym chodniku. Zdaję sobie sprawę z tego, że każdego z nas ktoś kiedyś będzie odwiedzał i fajnie by było gdyby mógł właśnie przy chodniku stanąć, ten jeden raz, ale z drugiej strony jestem przekonana, że to będzie wykorzystywane przez osoby, które miejsca nie wykupiły.

M&M

Postautor: M&M » 12 kwie 2016, 7:31

Pare miesięcy temu dostałem informację, że miejsc pod budynkiem jest 90, a sprzedanych 15 ;D Nie wiem jak teraz...

karolina.j pisze: Myślę, że na całym osiedlu będzie słabo z parkowaniem. Ponadto już sąsiedzi z O4 i O6 pisali, że miejsca na zewnątrz są najmniejsze jakie mogą być z punktu widzenia prawnego, ale żeby móc bezpiecznie zaparkować na tym miejscu, żadne samochody nie powinny stać przy przeciwległym chodniku.

Z miejscami na pewno będzie problematycznie co widać już na O4 jak napisałaś. Uważam, że nie może być tolerowania stawania na ulicy pomimo braku miejsc.

karolina.j pisze:Zdaję sobie sprawę z tego, że każdego z nas ktoś kiedyś będzie odwiedzał i fajnie by było gdyby mógł właśnie przy chodniku stanąć, ten jeden raz, ale z drugiej strony jestem przekonana, że to będzie wykorzystywane przez osoby, które miejsca nie wykupiły.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2017, 16:11 przez M&M, łącznie zmieniany 1 raz.

aniaimarcin

Postautor: aniaimarcin » 13 kwie 2016, 17:55

Wydaje mi się, że będą blokady na każdym miejscu (takie podnoszone metalowe pachołki). Tak jest to zrobione przed tym pierwszym blokiem, który powoli kończą.

M&M

Postautor: M&M » 30 sie 2016, 11:11

Jak przyszli mieszkańcy 8 zapatrują się na to co się dzieje u sąsiadów pod 4?

Od razu powiem, że nie tylko mieszkańcy "8" będą stawać na tym chodniku tylko całe osiedle z Avią wlacznie.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2017, 15:57 przez M&M, łącznie zmieniany 1 raz.

karolina.j

Postautor: karolina.j » 30 sie 2016, 11:43

Ja uważam, że wszyscy powinni respektować to co podpisali w Akcie Notarialnym.

morth

Postautor: morth » 30 sie 2016, 12:12

Popieram Karolinę. Jak dla mnie to moglibyśmy nawet zawnioskować do BDMX żeby ustawili paliki przy chodnikach ( ciekawe czy by na to poszli).
Uprzedzając ewentualne argumenty co do estetyki -na pewno paliki wyglądają dużo lepiej niż zagradzające wyjazdy i przejście - samochody.

M&M

Postautor: M&M » 31 sie 2016, 7:17

morth pisze:Popieram Karolinę. Jak dla mnie to moglibyśmy nawet zawnioskować do BDMX żeby ustawili paliki przy chodnikach ( ciekawe czy by na to poszli).
Uprzedzając ewentualne argumenty co do estetyki -na pewno paliki wyglądają dużo lepiej niż zagradzające wyjazdy i przejście - samochody.

Doda się, że mogą być w ich "barwach" to już muszą się zgodzić :P

Krzysiek

Postautor: Krzysiek » 20 paź 2016, 13:06

Witam, a czy ktoś z was wie jaka jest szerokość chodnika? pod blokiem?

Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”