Zawiadomienie o zmianie opłat za mieszkanie / media - Orlińskiego 8

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 8 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
M&M

Re: Zawiadomienie o zmianie opłat za mieszkanie / media - Orlińskiego 8

Postautor: M&M » 14 wrz 2017, 7:25

Ja również jestem za spotkaniem. Ja osobiście bym nie robił wniosku i zrobił zebranie bez uczestnictwa Zarządcy. Proponowałbym najpierw się poznać, porozmawiać i dopiero jak wstępnie coś ustalimy zaprosić na spotkanie zarządce. Łatwiej będzie omówić wszystko jak się lekko przygotujemy.

wesolutka

Postautor: wesolutka » 14 wrz 2017, 8:42

A&A pisze:Tak, "opłata stała za CO i CWU" to opłata za to, że masz ciepłą wodę i ogrzewanie (coś jak abonament). Natomiast zużycie to dodatkowa opłata zmienna. Mnie zastanawia tak wysoka stawka za podgrzewanie wody (23,37 za m^3), serio to tyle kosztuje? Ja nigdy nie miałam ciepłej wody "z miasta" więc kompletne nie wiem czy faktycznie tyle powinno to kosztować. Wychodzi na to, że za 1 m^3 ciepłej wody płacimy 33,52zł (zimna woda+podgrzanie), moim zdaniem to strasznie dużo. Jestem w szoku.

my mamy wodę od "miasta", blok ma kilka lat i opłaty wyglądają tak jak w załączniku, więc chyba podobnie jak u Was ;-)
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (16.22 KiB) Przejrzano 6103 razy

A&A

Postautor: A&A » 17 wrz 2017, 19:40

No niestety nie podobnie.. Podgrzanie wody u Ciebie to 11,26 zł/m3, a u nas 23,37 zł!!! Czyli dobrze wydawało mi się, że coś jest nie tak. Tylko pytanie czy my możemy coś z tym zrobić?

morth

Postautor: morth » 17 wrz 2017, 20:22

A&A pisze:No niestety nie podobnie.. Podgrzanie wody u Ciebie to 11,26 zł/m3, a u nas 23,37 zł!!! Czyli dobrze wydawało mi się, że coś jest nie tak. Tylko pytanie czy my możemy coś z tym zrobić?

A on nie ma tego podzielonego na 3 składowe? Czy ja to jakoś źle rozumiem ??

zimną wodę do podgrzania 10.15 +podgrzanie wody wodomierz 11,26+ ciepła woda opłata stała 0,21x metraż

Polpol

Postautor: Polpol » 17 wrz 2017, 20:48

A&A pisze:No niestety nie podobnie.. Podgrzanie wody u Ciebie to 11,26 zł/m3, a u nas 23,37 zł!!! Czyli dobrze wydawało mi się, że coś jest nie tak. Tylko pytanie czy my możemy coś z tym zrobić?

Weź zobacz na to rozliczenie tam masz 2 pozycje zimna woda do podgrzania i podgrzanie wody - masz to rozbite na 2 pozycje. u was jest 23 zł za całość.

Najlepiej napisz do zarządcy to powie Ci to co napisałem. Na O4 i O6 też tak jest.

A&A

Postautor: A&A » 17 wrz 2017, 22:17

Serio tylko ja to widzę..? Może się mylę ;/ no nie wiem.. stałą opłatę za cwu my też mamy (razem z ogrzewaniem 1,10zł za metr). A za zużycie liczą nam 10,15zł za zużycie zimnej + ciepłej, plus za podgrzanie. Nie mamy 23 zł za całość.. No jak nic wychodzi za ciepłą ponad 33 zł. Macie rację, zapytam zarządcy..

morth

Postautor: morth » 18 wrz 2017, 8:29

A&A pisze:Serio tylko ja to widzę..? Może się mylę ;/ no nie wiem.. stałą opłatę za cwu my też mamy (razem z ogrzewaniem 1,10zł za metr). A za zużycie liczą nam 10,15zł za zużycie zimnej + ciepłej, plus za podgrzanie. Nie mamy 23 zł za całość.. No jak nic wychodzi za ciepłą ponad 33 zł. Macie rację, zapytam zarządcy..

Ale na podstawie tych 3 składowych, o których pisałem
zimną wodę do podgrzania 10.15 +podgrzanie wody wodomierz 11,26+ ciepła woda opłata stała 0,21x metraż

Licząc 50m2 mieszkanie to właśnie wychodzi około 32 zł. Ja tam się nie znam na cenach wody z MPEC wcześniej miałem gazowe ogrzewanie, jak masz doświadczenie w temacie i Ci się wydaje że jest to za dużo i uda się to obniżyć to nie będę miał nic na przeciwko :)

Agniesza

Postautor: Agniesza » 22 wrz 2017, 19:44

Drodzy sąsiedzi, czy Wy w ostatnim tygodniu na swoim koncie w ekartotece też macie zmianę opłat?? We wrześniu pojawiła się u mnie już druga!!taka zmiana. Najpierw pojawiła się informacja że płacimy już za odpady komunalne, teraz że znowu odpady budowlane. Ktoś coś wie?

Danielcyfra

Postautor: Danielcyfra » 03 lis 2017, 12:10

A&A pisze:Serio tylko ja to widzę..? Może się mylę ;/ no nie wiem.. stałą opłatę za cwu my też mamy (razem z ogrzewaniem 1,10zł za metr). A za zużycie liczą nam 10,15zł za zużycie zimnej + ciepłej, plus za podgrzanie. Nie mamy 23 zł za całość.. No jak nic wychodzi za ciepłą ponad 33 zł. Macie rację, zapytam zarządcy..

Niestety nie tylko Ty to widzisz :(
W O8 podgrzanie wody + ścieki kosztowało ok 33zł.
Po ostatnim rozliczeniu zmienili stawkę na następne miesiące i samo podgrzanie policzyli po 20zł, co daje łączną stawkę ponad 30zł za m3.
Stawka na innych osiedlach to 20-25zł (przykładowo O6 - 21zł), więc 30zł to dalej o wiele za dużo...

usia

Postautor: usia » 03 lis 2017, 12:58

Niestety, ale to praktyka wszystkich zarządców na nowych inwestycjach. Łupią mieszkańców na czym się da, dopóki wspólnota się nie zmobilizuje i zmieni zarządcę ;) Potem okazuje się, że koszty realne są dużo niższe, np. Redukcjs kosztów za ksero, rozsyłanie zawiadomień listownie itp. Przecież wszystko @ przychodzi :)

Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”