Zwrot pieniędzy od dewelopera za różnicę w wielkości mieszkania - O8
Re: Zwrot pieniędzy od dewelopera za różnicę w wielkości mieszkania - O8
dostałam @ od pana z administracji
Dostałem odpowiedź z banku, że to deweloper powinien się do nich zwrócić o informację kto jest uprawniony od wypłaty środków wynikających z różnicy... ktoś tez miał takie przejścia z bankiem?
Nie nazwałbym tego przejściami, napisałem do doradzcy taką informację oni wystawili dokument ( trwało to ponad tydzień bo mieli domykanie miesiąca), który odebrałem zaniosłem do Budimexu ( niestety nie wystarczy skan bo trzeba wniosek wypełnić z podpisem aby zrealizować wypłatę nadpłaty tak jak w dołączonym piśmie banku) i tyle roboty 
No chyba że twój bank wymaga aby to strikte deweloper się do nich zgłosił.

morth pisze:Nie nazwałbym tego przejściami, napisałem do doradzcy taką informację oni wystawili dokument ( trwało to ponad tydzień bo mieli domykanie miesiąca), który odebrałem zaniosłem do Budimexu ( niestety nie wystarczy skan bo trzeba wniosek wypełnić z podpisem aby zrealizować wypłatę nadpłaty tak jak w dołączonym piśmie banku) i tyle roboty
Mój bank niestety nie jest taki elastyczny:
"Deweloper powinien zwrócić się do banku z pismem. Korespondencja mailowa Pana nie jest wystarczająca i Budimex o tym wie."
Taka odpowiedz otrzymałem...
michalxg pisze:morth pisze:Nie nazwałbym tego przejściami, napisałem do doradzcy taką informację oni wystawili dokument ( trwało to ponad tydzień bo mieli domykanie miesiąca), który odebrałem zaniosłem do Budimexu ( niestety nie wystarczy skan bo trzeba wniosek wypełnić z podpisem aby zrealizować wypłatę nadpłaty tak jak w dołączonym piśmie banku) i tyle roboty
"Deweloper powinien zwrócić się do banku z pismem. Korespondencja mailowa Pana nie jest wystarczająca i Budimex o tym wie."
Najprawdopodobniej chodzi im o to pismo, które dostałeś z Budimexu odnośnie pomiarów powykonawczych i zwrotu różnicy. Ja musiałam jego skan dołączyć do maila dla banku, w którym wysyłałam prośbę o wystawienie oświadczenia odnośnie konta bankowego do zmiany. Nastepnie bank przygotował pismo, a ja wraz ze swoim wnioskiem o zwrot zawiozłam do biura Bdx. Pieniądze już mam na koncie, kredyt pomniejszony.
usia pisze:michalxg pisze:morth pisze:Nie nazwałbym tego przejściami, napisałem do doradzcy taką informację oni wystawili dokument ( trwało to ponad tydzień bo mieli domykanie miesiąca), który odebrałem zaniosłem do Budimexu ( niestety nie wystarczy skan bo trzeba wniosek wypełnić z podpisem aby zrealizować wypłatę nadpłaty tak jak w dołączonym piśmie banku) i tyle roboty
Najprawdopodobniej chodzi im o to pismo, które dostałeś z Budimexu odnośnie pomiarów powykonawczych i zwrotu różnicy. Ja musiałam jego skan dołączyć do maila dla banku, w którym wysyłałam prośbę o wystawienie oświadczenia odnośnie konta bankowego do zmiany. Nastepnie bank przygotował pismo, a ja wraz ze swoim wnioskiem o zwrot zawiozłam do biura Bdx. Pieniądze już mam na koncie, kredyt pomniejszony.
Ja też załączyłem to pismo...
W którym banku takie procedury?
morth pisze:W którym banku takie procedury?
BZ WBK... zastanawiam się czy to ich procedury, czy wymysł tej doradcy...
Widocznie każdy bank ma swoje procedury. U mnie (Pekao) niestety nie wystarczył skan pisma przesłany mailem. Musiałam pojechać do banku, przedłożyć oryginał tego pisma z Budimexu wraz z rozliczeniem i napisać własnoręcznie wniosek o wydanie oświadczenia.. Oczywiście na oświadczenie banku muszę czekać, bo nie da się napisać od razu.
michalxg pisze:morth pisze:W którym banku takie procedury?
BZ WBK... zastanawiam się czy to ich procedury, czy wymysł tej doradcy...
Ja do nich wysłałem te papiery co mi na maila doszły i wskazali, że na nr techniczny należy przelać. Pismo musiałem złożyć w recepcji bdx a reszte załatwiali między sobą tylko poinformowany zostałem, że pieniądze przekazane na wcześniejsza spłatę kredytu.
Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”