Zwrot pieniędzy od dewelopera za różnicę w wielkości mieszkania - O8

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 8 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
usia

Re: Zwrot pieniędzy od dewelopera za różnicę w wielkości mieszkania - O8

Postautor: usia » 07 mar 2017, 13:19

dostałam @ od pana z administracji

michalxg

Postautor: michalxg » 23 mar 2017, 11:35

Dostałem odpowiedź z banku, że to deweloper powinien się do nich zwrócić o informację kto jest uprawniony od wypłaty środków wynikających z różnicy... ktoś tez miał takie przejścia z bankiem?

morth

Postautor: morth » 23 mar 2017, 12:15

Nie nazwałbym tego przejściami, napisałem do doradzcy taką informację oni wystawili dokument ( trwało to ponad tydzień bo mieli domykanie miesiąca), który odebrałem zaniosłem do Budimexu ( niestety nie wystarczy skan bo trzeba wniosek wypełnić z podpisem aby zrealizować wypłatę nadpłaty tak jak w dołączonym piśmie banku) i tyle roboty :)

No chyba że twój bank wymaga aby to strikte deweloper się do nich zgłosił.

michalxg

Postautor: michalxg » 23 mar 2017, 12:20

morth pisze:Nie nazwałbym tego przejściami, napisałem do doradzcy taką informację oni wystawili dokument ( trwało to ponad tydzień bo mieli domykanie miesiąca), który odebrałem zaniosłem do Budimexu ( niestety nie wystarczy skan bo trzeba wniosek wypełnić z podpisem aby zrealizować wypłatę nadpłaty tak jak w dołączonym piśmie banku) i tyle roboty :)

Mój bank niestety nie jest taki elastyczny:

"Deweloper powinien zwrócić się do banku z pismem. Korespondencja mailowa Pana nie jest wystarczająca i Budimex o tym wie."

Taka odpowiedz otrzymałem...

usia

Postautor: usia » 23 mar 2017, 12:55

michalxg pisze:
morth pisze:Nie nazwałbym tego przejściami, napisałem do doradzcy taką informację oni wystawili dokument ( trwało to ponad tydzień bo mieli domykanie miesiąca), który odebrałem zaniosłem do Budimexu ( niestety nie wystarczy skan bo trzeba wniosek wypełnić z podpisem aby zrealizować wypłatę nadpłaty tak jak w dołączonym piśmie banku) i tyle roboty :)

"Deweloper powinien zwrócić się do banku z pismem. Korespondencja mailowa Pana nie jest wystarczająca i Budimex o tym wie."

Najprawdopodobniej chodzi im o to pismo, które dostałeś z Budimexu odnośnie pomiarów powykonawczych i zwrotu różnicy. Ja musiałam jego skan dołączyć do maila dla banku, w którym wysyłałam prośbę o wystawienie oświadczenia odnośnie konta bankowego do zmiany. Nastepnie bank przygotował pismo, a ja wraz ze swoim wnioskiem o zwrot zawiozłam do biura Bdx. Pieniądze już mam na koncie, kredyt pomniejszony.

michalxg

Postautor: michalxg » 23 mar 2017, 12:56

usia pisze:
michalxg pisze:

Najprawdopodobniej chodzi im o to pismo, które dostałeś z Budimexu odnośnie pomiarów powykonawczych i zwrotu różnicy. Ja musiałam jego skan dołączyć do maila dla banku, w którym wysyłałam prośbę o wystawienie oświadczenia odnośnie konta bankowego do zmiany. Nastepnie bank przygotował pismo, a ja wraz ze swoim wnioskiem o zwrot zawiozłam do biura Bdx. Pieniądze już mam na koncie, kredyt pomniejszony.

Ja też załączyłem to pismo...

morth

Postautor: morth » 23 mar 2017, 13:14

W którym banku takie procedury?

michalxg

Postautor: michalxg » 23 mar 2017, 14:07

morth pisze:W którym banku takie procedury?

BZ WBK... zastanawiam się czy to ich procedury, czy wymysł tej doradcy...

A&A

Postautor: A&A » 23 mar 2017, 18:14

Widocznie każdy bank ma swoje procedury. U mnie (Pekao) niestety nie wystarczył skan pisma przesłany mailem. Musiałam pojechać do banku, przedłożyć oryginał tego pisma z Budimexu wraz z rozliczeniem i napisać własnoręcznie wniosek o wydanie oświadczenia.. Oczywiście na oświadczenie banku muszę czekać, bo nie da się napisać od razu.

M&M

Postautor: M&M » 24 mar 2017, 8:15

michalxg pisze:
morth pisze:W którym banku takie procedury?

BZ WBK... zastanawiam się czy to ich procedury, czy wymysł tej doradcy...

Ja do nich wysłałem te papiery co mi na maila doszły i wskazali, że na nr techniczny należy przelać. Pismo musiałem złożyć w recepcji bdx a reszte załatwiali między sobą tylko poinformowany zostałem, że pieniądze przekazane na wcześniejsza spłatę kredytu.

Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”