Umowa przeniesienia własności mieszkania u notariusza - Orlińskiego 8

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 8 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
morth

Re: Umowa przeniesienia własności mieszkania u notariusza - Orlińskiego 8

Postautor: morth » 18 maja 2017, 12:16

50,2 m2

AnaOKR

Postautor: AnaOKR » 21 maja 2017, 22:31

Hej, u mnie tą sprawą zajął się mąż. Na dzień dobry powiedzieli na zwierzynieckiej 2200, po negocjacjach powiedzieli 1700, następnie mąż zaproponował im swoją cenę 1500, zaakceptowali. Wnioski nasuwają się same, należy się twardo targować! :) Hipoteka na mieszkanie oraz komórka :)

michalxg

Postautor: michalxg » 25 maja 2017, 11:29

Mam dwa pytania:

- idąc na podpisanie aktu przeniesienia własności musze miec przy sobie jakies dokumenty? W mailu od BDMX nie ma żadnych informacji.
- cenę negocjowaliście na miejscu w trakcie podpisywania, czy kontaktowaliscie sie wczesniej w tek sprawie z kancelaria?

Risager

Postautor: Risager » 25 maja 2017, 12:20

Musisz mieć tylko dowód osobisty i pieniądze :)
Cenę negocjuj zdecydowanie wcześniej. Poproś o wycenę takiej usługi w innych kancelariach i będziesz wiedział jakich cen możesz oczekiwać.

Tomek

Postautor: Tomek » 25 maja 2017, 21:19

A mnie spotkała inna historia. Zadzwoniłem do notariusza z polecenia który by rekomendowany jako jeden z tańszych i ten po usłyszeniu czego dotyczy transakcja powiedział że on na pewno tamtych cen nie przebije ponieważ notariusz wybrany przez developera ma już gotowy wzór aktu notarialnego, który tylko powiela a on musiałby wszystkie dokumenty sprawdzać od nowa i przygotować taki akt od podstaw. Stąd stwierdził że na pewno taniej niż u notariusza od developera nie będzie nigdzie. Sam nie wiem co o tym teraz myśleć.

Tomek

Postautor: Tomek » 26 maja 2017, 11:20

Dzwoniłem do notariusza podanego przez developera. Po targowaniu podał mi cenę za mieszkanie 34,5m2 bez komórki i bez miejsca postojowego, z kredytem hipotecznym. Całość 1710 PLN brutto z czego 861 zł to są koszty taksy notarialnej które można próbować negocjować, a 849 to ta cała urzędowa reszta na którą Pani w kancelarii powiedziała że nie ma wpływu. Ile wy płaciliście ? To jest dużo czy mało ?

usia

Postautor: usia » 26 maja 2017, 11:44

My za 50 m po lekkich negocjacjach zapłacilismy 1900 zł.

Risager

Postautor: Risager » 26 maja 2017, 16:27

Tomek, kwota, którą Ci podali jest stosunkowo wysoka i jest z czego schodzić :)

Trochę Cię przekłamali z wysokością kosztów urzędowych.
Koszty urzędowe, które są stałe u wszystkich notariuszy i na pewno trzeba je ponieść, to:
- założenie KW - 60 zł;
- wpis własności do KW - 200 zł;
- wpis hipoteki do KW (o ile masz hipotekę) - 200 zł;
- wykreślenie roszczeń z umowy deweloperskiej - 75 zł;
- podatek 19 zł.

Do tego dochodzi taksa notarialna, wypisy i opłata za złożenie wniosku, natomiast te trzy rzeczy to zarobek notariusza i je notariusz może śmiało opuszczać.

Zbieraj wyceny z rynku, wtedy zobaczysz co da się osiągnąć i dopiero wtedy podejmij negocjacje. Powodzenia :)

fikumiku

Postautor: fikumiku » 26 maja 2017, 19:17

Należy twardo się targować. Przede wszystkim rozeznanie rynku, zorientowanie się za co się płaci i dopiero(!) wówczas rozmowa negocjacyjna z notariuszem. Wpiszcie sobie hasło "notariusz Krakow" w google i sami zobaczycie, że w tej dziedzinie konkurencja jest spora.

Mnie udało się zejść w stosunku do początkowej oferty o ponad 25%.

Danielcyfra

Postautor: Danielcyfra » 27 maja 2017, 0:06

Tomek pisze:Dzwoniłem do notariusza podanego przez developera. Po targowaniu podał mi cenę za mieszkanie 34,5m2 bez komórki i bez miejsca postojowego, z kredytem hipotecznym. Całość 1710 PLN brutto z czego 861 zł to są koszty taksy notarialnej które można próbować negocjować, a 849 to ta cała urzędowa reszta na którą Pani w kancelarii powiedziała że nie ma wpływu. Ile wy płaciliście ? To jest dużo czy mało ?

To nie jest mało. Taksę notarialną spokojnie można zbić do 400 netto. Można to zrobić w kancelarii na Avii i na Zwierzynieckiej gdzie bdx proponuje się spotkać. Choć na Zwierzynieckiej troszkę dłużej trwały negocjacje, bo aż kilkanaście minut :)

Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”