Kosze na śmieci w pomieszczeniach śmietnikowych i segregacja śmieci - Orlińskiego 8
Re: Kosze na śmieci w pomieszczeniach śmietnikowych i segregacja śmieci - Orlińskiego 8
Jest tak, że im masz większy udział w nieruchomości to twój głos ma większą wagę. Nie wiem czy w umowie jest podane jaki ma się udział, ale chyba tak.
Re: Kosze na śmieci w pomieszczeniach śmietnikowych i segregacja śmieci - Orlińskiego 8
jasiek pisze:Jest tak, że im masz większy udział w nieruchomości to twój głos ma większą wagę. Nie wiem czy w umowie jest podane jaki ma się udział, ale chyba tak.
Nie wiem jak jest z "waga" głosów, ale każdy z nas ma wpisane w akcie notarialnym ile przypada części wspólnych i wydaje mi się, że podział jest po równo na ilość mieszkań, a nie w stosunku do metrażu

Może źle się wyraziłam. Chodziło mi o to, że w głosowaniach wspólnoty nie liczy się głosów na zasadzie 150 mieszkań to musi zagłosować ponad 50% czyli np 80 mieszkań tylko powiedzmy, że całość nieruchomości to 10000 i każde mieszkanie ma swój udział w nieruchomości (jedno więcej, drugie mniej - liczy się do tego też posiadanie schowka czy miejsca postojowego) i trzeba uzyskać ponad 50% z tych 10000 żeby przeszła ustawa.
usia pisze:Tomek pisze:Szanowni Państwo
W miejscu gdzie obecnie mieszkam przerabialiśmy najpierw opcje od ilości zgłoszonych osób, a obecnie od ilości wody, która spłynęła do kanalizacji. W moim przypadku system drugi okazał się lepszy. Dlaczego, a dlatego że cena wywozu w moim przypadku spadła o jakieś 25%. Wynika to z tego że wcześniej większość mieszkań deklarowała że mieszka tam 1 max 2 osoby (oszukiwało bardzo wiele osób), a teraz już nikogo nie interesuje ile osób tam mieszka bo nie ma to znaczenia w kontekście opłat.
sorki, ale od ilości wody to jest kpina. AVIA 2 sobie tak zrobiła i jakaś dziewczyna mieszkająca sama skarży się, że ma 90 zł miesięcznie do zapłaty za śmieci![]()
Przecież ludzie są różni....ja np. mogę prać codziennie po kilka rzeczy( bo np. mi farbują, a mam różne kolory ), a rodzina z dziećmi czeka, aż uzbiera cały wsad 8 kg i pierze 1-2 w tygodniuJa np. mogę się kąpać codziennie w wannie pełnej wody, a ktoś wejdzie na 3 min pod prysznic
Albo ktoś może kąpać się 1 x w tygodniu w sobotę,a śmieci wyrzucać po worku codziennie, przykładów jest wiele- każdy ma inny styl życia. O większej głupocie jak od zużycia wody w życiu nie słyszałam
![]()
![]()
![]()
Normalną praktyką jest od metrażu lub od osób zgłoszonych. Przecież nie będę nikomu wyliczać ile worków śmieci wyrzuca i czy jest to mniej czy więcej niż ja.
Żeby była jasność nie promuje rozwiązania pt: koszt wywozu śmieci na podstawie ilości zużytej wody, tylko daje konkretny przykład jak to wyglądało u mnie we wspólnocie. Najlepszym rozwiązaniem jest od ilości osób tylko trzeba mieć sposób żeby ludzie podawali prawdziwą liczbę mieszkańców. Wiem z autopsji że bez tego to nie zadziała i będziemy płacić więcej.
-
jasiek pisze:Może źle się wyraziłam. Chodziło mi o to, że w głosowaniach wspólnoty nie liczy się głosów na zasadzie 150 mieszkań to musi zagłosować ponad 50% czyli np 80 mieszkań tylko powiedzmy, że całość nieruchomości to 10000 i każde mieszkanie ma swój udział w nieruchomości (jedno więcej, drugie mniej - liczy się do tego też posiadanie schowka czy miejsca postojowego) i trzeba uzyskać ponad 50% z tych 10000 żeby przeszła ustawa.
Żeby coś przegłosować musi się zgodzić przynajmniej 51%mieszkańców.
A co do wyrzucania śmieci to można wyrzucać odpady komunalne do odpadów budowlanych. Dzwoniłem do administracji i powiedzieli, że można. I niech ochrona przestanie drzeć ryja.
Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”