Pisma od zarządcy po odbiorze mieszkania od dewelopera - Orlińskiego 8

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 8 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
fikumiku

Re: Pisma od zarządcy po odbiorze mieszkania od dewelopera - Orlińskiego 8

Postautor: fikumiku » 19 maja 2017, 7:25

M&M pisze:
fikumiku pisze:
M&M pisze:Ja również za, ale mamy chyba system alarmowy który gdy zostanie uruchomiony to ochroniarz musi przejsć i sprawdzić czy to nie zwarcie jakieś bo inaczej służby przyjadą i narazimy się na koszty. Trzeba wszystko przeanalizować, żeby nie wpaść z deszczu pod rynne... Na pewno musimy zebrać listę tematów do omówienia (ewentualnie omówić je w swoim gronie) i zebranie z zarządcą.

O jakim systemie alarmowym piszesz? ROP?

Tak jak wspomniałem tylko obiło mi się o uszy, nie znam konkretów i czy w ogole taki mamy :P Ale nie chodzi tu o ręczny, bardziej ochroniarz ma za zadanie podobno przejść po czujnikach sprawdzić czy nie fałszywy alarm, trzeba by się dowiedzieć. Pytałem na O6 bo oni właśnie coś takiego mieli ponoć ale nikt mi nie odpisywał :D

Dlaczego o tym wspominam - ponieważ jeżeli jakieś przyciski się znajdują to jest to albo ROP (ręczny ostrzegacz pożarowy) oraz przycisk odpowiadający na oddymianie. Oba dotyczą tematów związanych ze strażą pożarną. I według mojej wiedzy naciśniecie takiego ROP-a powinno z automatu powodować wezwanie straży. Choć może tutaj jest inaczej, wszystko powinno być zawarte w scenariuszu pożarowym.

"Suma sumarum" - moim zdaniem w tej kwestii ochrona nie ma nic do tego.

Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”