Budowa kolejnych kondygnacji inwestycji Orlińskiego 8

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 8 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
fikumiku

Re: Budowa kolejnych kondygnacji inwestycji Orlińskiego 8

Postautor: fikumiku » 02 wrz 2015, 12:57

Według mnie - dużym sprawdzianem dla BDMX jest ukończenie Orlińskiego 4 w terminie. Tam jest deklaracja ze strony BDMX, że ukończą oni obiekt 22 grudnia. Jeżeli uda im się tego dokonać w zakładanym terminie mimo opóźnień, które tam występują to jestem dobrej myśli, jeżeli chodzi o ukończenie Orlińskiego 8 w roku 2016. Jest to bardzo ważne dla osób, które zakupiły mieszkania w systemie MDM - ponieważ, jeżeli zakończą ten obiekt w 2017 przepada wówczas spora dopłata.

Pozdrawiam

keniger

Postautor: keniger » 02 wrz 2015, 13:23

z tymi % realizacji to wogole jakas dziwna sytuacja
przykladowo orlińskiego 6 stoi prawie w calosci a jest jak tu ktos napisał "52% zaawansowania"
na orlinskiego 1 zbudowane moze 3 kondygnacje (brakuje ze 12) a jest 40% zaawansowania
gołym okiem widać , ze te % mają sie nijak do tego co dzieje się na budowach.
chyba ze czegos tu nie rozumiem :/
pozdr

karolina.j

Postautor: karolina.j » 02 wrz 2015, 14:10

A nie wiesz jak to potem wyglada? ONi informują że już mam uruchamiać kolejną transze bo dobili do założonych % czy sam mam się tym interesować? Czy zawieszenie wypłaty transzy wiąże się z jakimiś kosztami w banku? ( zmiana terminu wypłaty to np. jakaś kara np. 50 zł?:P ) nie mam czasu teraz czytać swojej umowy a nie pamiętam czy coś takiego było bo przy podpisywaniu zakładałem optymistycznie że dużych opóźnień nie będzie :P Oczwiście pytam jak o u was jest bo wiadomo bank bankowi nie różnie w różnych bankach moze byc

Ja w pekao sa musze osobiscie podpisac dyspozycje przekazania transzy. Ostatnio to zrobilam po terminie i napisalam na formularzu notke "jesli zostana naliczone odsetki, pokryje ze swoich srodkow". Natomiast napisalam wniosek ze chce zaplacic 30.10. Te kolejne 11%. Pani z Budimexu jest na urlopie ale pewnie przesle ten wniosek do Warszawy zaraz po powrocie.
Pozdro

morth

Postautor: morth » 02 wrz 2015, 14:16

tzn masz na myśli tą transzę która wypada na bodajże 18/19 września że planujesz wpłacać końcem października? BO ja też miałem taki zamiar ale to jakiś wniosek do BDMX muszę składać? Nie wystarczy info mailowe do opiekuna/doradcy skoro i tak się spóźniają.
Czy ja coś źle zrozumiałem :D?

Nowy

Postautor: Nowy » 02 wrz 2015, 19:14

Ciekawy temat, wychodzi na to, że w razie opóźnień, to i na odsetkach od kredytu można kilka złotych zaoszczędzić :)

karolina.j

Postautor: karolina.j » 02 wrz 2015, 21:59

tzn masz na myśli tą transzę która wypada na bodajże 18/19 września że planujesz wpłacać końcem października? BO ja też miałem taki zamiar ale to jakiś wniosek do BDMX muszę składać? Nie wystarczy info mailowe do opiekuna/doradcy skoro i tak się spóźniają.
Czy ja coś źle zrozumiałem :D?

tak dokładnie mam na myśli transzę z 18 września, że chcę zapłacić 30 października

trzeba napisać notkę do swojego opiekuna/doradcy coś na styl:

W związku z opóźnieniami na budowie, proszę o przełożenie terminu płatności raty przypadającej na dzień 18 września 2015, w którym powinien być osiągnięty poziom zaawansowania budowy w wysokości 59% do dnia 30 października 2015.

Dotyczy umów:
x
x
x

później opiekun to wysyła do Warszawy a Ty dostajesz na maila skan i możesz przesłać do swojego opiekuna w banku (myślę że to zadziała).

dokładnie, chodzi o to, żeby nie płacić za kredyt oraz nie pozbawiać się gotówki (jeżeli ktoś ma miejsce postojowe/komórke lokatorską).

d_omel

Postautor: d_omel » 06 wrz 2015, 16:16

karolina.j pisze:
tak dokładnie mam na myśli transzę z 18 września, że chcę zapłacić 30 października

trzeba napisać notkę do swojego opiekuna/doradcy coś na styl:

W związku z opóźnieniami na budowie, proszę o przełożenie terminu płatności raty przypadającej na dzień 18 września 2015, w którym powinien być osiągnięty poziom zaawansowania budowy w wysokości 59% do dnia 30 października 2015.

Dotyczy umów:
x
x
x

później opiekun to wysyła do Warszawy a Ty dostajesz na maila skan i możesz przesłać do swojego opiekuna w banku (myślę że to zadziała).

dokładnie, chodzi o to, żeby nie płacić za kredyt oraz nie pozbawiać się gotówki (jeżeli ktoś ma miejsce postojowe/komórke lokatorską).

karolina.j jak tam sprawy?? jakieś nowe wieści w tej sprawie są ??
czy ktoś wcześniej może już próbował czegoś takiego ?? :mrgreen:

fikumiku

Postautor: fikumiku » 06 wrz 2015, 18:09

Stan na 06/09/2015

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

karolina.j

Postautor: karolina.j » 06 wrz 2015, 21:08

karolina.j jak tam sprawy?? jakieś nowe wieści w tej sprawie są ??
czy ktoś wcześniej może już próbował czegoś takiego ?? :mrgreen:

Tak. Generalnie to robilam. Bank dal mi dokumenty do podpisania przez dewelopera zaraz po podpisaniu umowy. Budimex zamiast wypelnic je - wystawil swoje. W banku 2 tyg sprawdzali z punku widzenia prawnego i okazalo sie ze jest ok. Ale musiałam pisać do Budimexu zeby mi nie naliczali odsetek (bo to byla ich wina) i sie zgodzili. Mysle ze i tym razem sie zgodza bo przeciez dla nich tez sa wiążące terminy których nie dotrzymuja narazie.

morth

Postautor: morth » 07 wrz 2015, 9:07

Ja ogólnie napisałem do swojego opiekuna informację że na razie wstrzymuję wypłatę transzy w związku z opóźnieniami z prośbą o informację czy muszę to jakoś oficjalnie zgłaszać czy wystarczy e-mail przesłany do niej, Poinfoirmowała że wystarczy przesłany e-mail a jak już będzie wskazany w umowie % ma się księgowość kontaktować celem uruchomienia transzy.

Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”