Według mnie - dużym sprawdzianem dla BDMX jest ukończenie Orlińskiego 4 w terminie. Tam jest deklaracja ze strony BDMX, że ukończą oni obiekt 22 grudnia. Jeżeli uda im się tego dokonać w zakładanym terminie mimo opóźnień, które tam występują to jestem dobrej myśli, jeżeli chodzi o ukończenie Orlińskiego 8 w roku 2016. Jest to bardzo ważne dla osób, które zakupiły mieszkania w systemie MDM - ponieważ, jeżeli zakończą ten obiekt w 2017 przepada wówczas spora dopłata.
Pozdrawiam
Budowa kolejnych kondygnacji inwestycji Orlińskiego 8
Re: Budowa kolejnych kondygnacji inwestycji Orlińskiego 8
z tymi % realizacji to wogole jakas dziwna sytuacja
przykladowo orlińskiego 6 stoi prawie w calosci a jest jak tu ktos napisał "52% zaawansowania"
na orlinskiego 1 zbudowane moze 3 kondygnacje (brakuje ze 12) a jest 40% zaawansowania
gołym okiem widać , ze te % mają sie nijak do tego co dzieje się na budowach.
chyba ze czegos tu nie rozumiem :/
pozdr
przykladowo orlińskiego 6 stoi prawie w calosci a jest jak tu ktos napisał "52% zaawansowania"
na orlinskiego 1 zbudowane moze 3 kondygnacje (brakuje ze 12) a jest 40% zaawansowania
gołym okiem widać , ze te % mają sie nijak do tego co dzieje się na budowach.
chyba ze czegos tu nie rozumiem :/
pozdr
-
A nie wiesz jak to potem wyglada? ONi informują że już mam uruchamiać kolejną transze bo dobili do założonych % czy sam mam się tym interesować? Czy zawieszenie wypłaty transzy wiąże się z jakimiś kosztami w banku? ( zmiana terminu wypłaty to np. jakaś kara np. 50 zł?:P ) nie mam czasu teraz czytać swojej umowy a nie pamiętam czy coś takiego było bo przy podpisywaniu zakładałem optymistycznie że dużych opóźnień nie będzieOczwiście pytam jak o u was jest bo wiadomo bank bankowi nie różnie w różnych bankach moze byc
Ja w pekao sa musze osobiscie podpisac dyspozycje przekazania transzy. Ostatnio to zrobilam po terminie i napisalam na formularzu notke "jesli zostana naliczone odsetki, pokryje ze swoich srodkow". Natomiast napisalam wniosek ze chce zaplacic 30.10. Te kolejne 11%. Pani z Budimexu jest na urlopie ale pewnie przesle ten wniosek do Warszawy zaraz po powrocie.
Pozdro
tzn masz na myśli tą transzę która wypada na bodajże 18/19 września że planujesz wpłacać końcem października? BO ja też miałem taki zamiar ale to jakiś wniosek do BDMX muszę składać? Nie wystarczy info mailowe do opiekuna/doradcy skoro i tak się spóźniają.
Czy ja coś źle zrozumiałem
?
Czy ja coś źle zrozumiałem

Ciekawy temat, wychodzi na to, że w razie opóźnień, to i na odsetkach od kredytu można kilka złotych zaoszczędzić 

-
tzn masz na myśli tą transzę która wypada na bodajże 18/19 września że planujesz wpłacać końcem października? BO ja też miałem taki zamiar ale to jakiś wniosek do BDMX muszę składać? Nie wystarczy info mailowe do opiekuna/doradcy skoro i tak się spóźniają.
Czy ja coś źle zrozumiałem?
tak dokładnie mam na myśli transzę z 18 września, że chcę zapłacić 30 października
trzeba napisać notkę do swojego opiekuna/doradcy coś na styl:
W związku z opóźnieniami na budowie, proszę o przełożenie terminu płatności raty przypadającej na dzień 18 września 2015, w którym powinien być osiągnięty poziom zaawansowania budowy w wysokości 59% do dnia 30 października 2015.
Dotyczy umów:
x
x
x
później opiekun to wysyła do Warszawy a Ty dostajesz na maila skan i możesz przesłać do swojego opiekuna w banku (myślę że to zadziała).
dokładnie, chodzi o to, żeby nie płacić za kredyt oraz nie pozbawiać się gotówki (jeżeli ktoś ma miejsce postojowe/komórke lokatorską).
karolina.j pisze:
tak dokładnie mam na myśli transzę z 18 września, że chcę zapłacić 30 października
trzeba napisać notkę do swojego opiekuna/doradcy coś na styl:
W związku z opóźnieniami na budowie, proszę o przełożenie terminu płatności raty przypadającej na dzień 18 września 2015, w którym powinien być osiągnięty poziom zaawansowania budowy w wysokości 59% do dnia 30 października 2015.
Dotyczy umów:
x
x
x
później opiekun to wysyła do Warszawy a Ty dostajesz na maila skan i możesz przesłać do swojego opiekuna w banku (myślę że to zadziała).
dokładnie, chodzi o to, żeby nie płacić za kredyt oraz nie pozbawiać się gotówki (jeżeli ktoś ma miejsce postojowe/komórke lokatorską).
karolina.j jak tam sprawy?? jakieś nowe wieści w tej sprawie są ??
czy ktoś wcześniej może już próbował czegoś takiego ??

Stan na 06/09/2015

-
karolina.j jak tam sprawy?? jakieś nowe wieści w tej sprawie są ??
czy ktoś wcześniej może już próbował czegoś takiego ??
Tak. Generalnie to robilam. Bank dal mi dokumenty do podpisania przez dewelopera zaraz po podpisaniu umowy. Budimex zamiast wypelnic je - wystawil swoje. W banku 2 tyg sprawdzali z punku widzenia prawnego i okazalo sie ze jest ok. Ale musiałam pisać do Budimexu zeby mi nie naliczali odsetek (bo to byla ich wina) i sie zgodzili. Mysle ze i tym razem sie zgodza bo przeciez dla nich tez sa wiążące terminy których nie dotrzymuja narazie.
Ja ogólnie napisałem do swojego opiekuna informację że na razie wstrzymuję wypłatę transzy w związku z opóźnieniami z prośbą o informację czy muszę to jakoś oficjalnie zgłaszać czy wystarczy e-mail przesłany do niej, Poinfoirmowała że wystarczy przesłany e-mail a jak już będzie wskazany w umowie % ma się księgowość kontaktować celem uruchomienia transzy.
Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”