Likwidacja ochrony i złożenie wniosku do wspólnoty - Orlińskiego 8

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 8 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
K&L

Re: Likwidacja ochrony i złożenie wniosku do wspólnoty - Orlińskiego 8

Postautor: K&L » 19 paź 2017, 20:21

Drodzy sąsiedzi czytam argumenty Państwa za pozostawieniem ochrony i widzę że wszystkie dotyczą utrzymania porządku i kontaktu z zarządcą w razie awarii. Tak osoba nazywa się dozorca i mysle że jest znacznie tańszy niż 142000 rocznie.

Gruzin

Postautor: Gruzin » 19 paź 2017, 23:42

Pomysł z ochroniarzem od wszystkiego jest całkiem niezły, pod warunkiem, że taka osoba pracowałaby przez całą dobę. Bo jak już wiele osób pisało ludzie od dziedzińca nie mogą spać w lecie, bo tyle wrzasków wpada im do mieszkań. Jak ktoś chce to niech sobie idzie sam i tłumaczy jakimś ćpunom albo pijakom co to jest cisza nocna. Ja wole wydać te 30 zł i mieć nadal wszystkie zęby.
I proszę was nie rzucajcie już tymi kwotami z tuzinami zer. Przecież nikt nie płaci 200 tys miesięcznie, tylko ten koszt się rozkłada na setki osób.
Jeśli chodzi o oszczędność kilkudziesięciu zł, to mnie też to śmieszy. Ja widzę oszczędność sąsiadów jak idę wyrzucić śmieci. Pojemniki są zapełnione butelkami po drogich whisky. Taka wasza oszczędność. :lol:

Agniesza

Postautor: Agniesza » 20 paź 2017, 7:47

Gruzin.

Czy w zwiazku z Twoim postem o poprawie bezpieczenstwa w bloku mogę Cie prosic o kontakt mailowy? Dzieki ;)

maciek

Postautor: maciek » 20 paź 2017, 9:41

Gruzin pisze:Pomysł z ochroniarzem od wszystkiego jest całkiem niezły, pod warunkiem, że taka osoba pracowałaby przez całą dobę. Bo jak już wiele osób pisało ludzie od dziedzińca nie mogą spać w lecie, bo tyle wrzasków wpada im do mieszkań. Jak ktoś chce to niech sobie idzie sam i tłumaczy jakimś ćpunom albo pijakom co to jest cisza nocna. Ja wole wydać te 30 zł i mieć nadal wszystkie zęby.
I proszę was nie rzucajcie już tymi kwotami z tuzinami zer. Przecież nikt nie płaci 200 tys miesięcznie, tylko ten koszt się rozkłada na setki osób.
Jeśli chodzi o oszczędność kilkudziesięciu zł, to mnie też to śmieszy. Ja widzę oszczędność sąsiadów jak idę wyrzucić śmieci. Pojemniki są zapełnione butelkami po drogich whisky. Taka wasza oszczędność. :lol:

Szanowny Sąsiedzie, jak ktoś nie chce czegoś robić samemu zatrudnia SOBIE osobę do pomocy/wyręczania w pewnych sprawach.

Załóżmy czysto teoretycznie , że nie mam ochoty wyrzucać śmieci (na pojemnikach i w komorach śmietnikowych jest pełno bakterii, wirusów czy też zarazków), w związku z tym zatrudniam pomocnika, płacąc mu 60 zł miesięcznie. Lecz po chwili zastanowienia stwierdzam, że przecież inni współwłaściciele też mogą potrzebować takich usług, więc narzucam to innym. Cena spada do średnio 55 zł za jedno mieszkanie, ale że mam małe mieszkanko płacę 30 z,ł a inni po 80 zł. Ciekawe ile osób będzie zadowolonych z powołania takiej usługi ? - A tak to dokładnie wygląda z ochroną ! (średnio na mieszkanie 55 zł miesięcznie - 660 zł rocznie)

Czy jesteś Sąsiedzie za utrzymaniem ochrony, gdy stawka wyniesie 80zł ? Sam odpowiedz sobie na to pytanie.

Co do "rzucania kwotami z tuzinami zer" to warto mieć świadomość, ile całościowo w roku na takie usługi wydajemy. Kwoty w podobnej wysokości powinniśmy przeznaczać na Fundusz Remontowy - rękojmia/gwarancja BDX się kiedyś skończy, coś nawali i wtedy co ? Będziemy kredyt brać, czy przejdziemy się po mieszkaniach prosząc o wpłatę 5000 zł ?

PS Wybacz, ale to moja sprawa na co decyduję się wydać moje pieniądze, co piję i co wyrzucam. Jedni chcą wydać kasę na lokaja, inni wolą napić się czegoś dobrego, inni wolą dać na tacę, inni przepuścić w domu uciech. Nic mi do tego dopóki płacą za to własnymi pieniędzmi, a nie moimi.

Taka wasza rozrzutność :lol:

maciek

Postautor: maciek » 20 paź 2017, 9:48

K&L pisze:Drodzy sąsiedzi czytam argumenty Państwa za pozostawieniem ochrony i widzę że wszystkie dotyczą utrzymania porządku i kontaktu z zarządcą w razie awarii. Tak osoba nazywa się dozorca i mysle że jest znacznie tańszy niż 142000 rocznie.

Dokładnie - o to chodzi - DOZORCA - prędzej takiego kogoś nam brakuje. Myślę, że kwota spadłaby o jakieś 50-60%.

morth

Postautor: morth » 20 paź 2017, 10:08

Jedno na pewno musi być poddane pod dyskusje czyli wspomniany przez Maćka fundusz remontowy. Prędzej czy później ( miejmy nadzieję że później) będzie nam potrzebny.

setnik

Postautor: setnik » 21 paź 2017, 13:20

Popieram fundusz remontowy. Wniosek do zarządcy?

Agniesza

Postautor: Agniesza » 21 paź 2017, 18:29

setnik pisze:Popieram fundusz remontowy. Wniosek do zarządcy?

Moim zdaniem wniosek mozna zlozyc na pierwszym (wlasciwie drugim) zebraniu wspolnoty z zarządcą. Gdy bedziemy wiedziec jakie srodki zostaly nam po rozliczeniu roku wtedy ewentialne nadwyżki przeznaczyc na ten cel.
Wedlug mnie na razie nie ma co skladac takiego wniosku bo zarządca narzuci nam wysokosc skladki na FR a wolalabym abysmy jako wspolnota sami podjeli decyzje czy chcemy placic 0.5zl czy 1.5zl za m2.

maciek

Postautor: maciek » 03 lis 2017, 12:37

Widzę po dzisiejszym mailu, że administrator sam wyszedł z wnioskiem o likwidację ochrony.

morth

Postautor: morth » 03 lis 2017, 12:51

Wychodzi na to że stawka znów idzie w górę i tym razem będzie to od stycznia 0,91zł*m2 a nie 0,87zł*m2 jak było w tym roku stąd wyszedł z inicjatywą aby poddać pod głosowanie czy chcemy ochroniarzy

Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”