U mnie podobnie. Przekazanie własności przed odbiorem który po 60 dniach wypada za pare dni.
Jak nie dotrzymają terminu odbioru to czy można liczyć na jakąś rekompensatę?
Odbiory mieszkań od dewelopera - Orlińskiego 8 (usterki odbiorowe)
-
Re: Odbiory mieszkań od dewelopera - Orlińskiego 8 (usterki odbiorowe)
dla nich termin przeniesienia własności jest terminem wiążącym, ponieważ wtedy dokonuje się sprzedaż nieruchomości. Nie wiem jak wygląda sprawa z rekompensatą ale tak to jest ten termin, kiedy muszą coś zapłacić.
Nie macie obowiązku przeniesienia własności, jeżeli nie odebraliście kluczy.
Nie macie obowiązku przeniesienia własności, jeżeli nie odebraliście kluczy.
Miałem nie pisać na forum - chciałem dać szansę BDX-owi na wywiązanie się z umów.
ale ...
My pierwszy odbiór mieliśmy 31.03.2017 - szliśmy z nastawieniem odebrania bez względu na jakieś tam małe krzywizny tynku, sufitów itp. I wszystko szło w miarę dobrze, gdyby nie pewien "szczegół" - ściana działowa pokój/korytarz nie jest równoległa do nośnej - tej z oknami, mało tego, pozostałe ściany w linii tj. pokój kuchnia również jest pod skosem, i jeszcze jedna w korytarzu również jest pod skosem. (3 cm na długości 1,5m) W związku z tym jeden z pokoi jest w bardziej w kształcie rombu niż prostokąta
. Zdjęcia niestety nie oddają stanu faktycznego.. ale spróbujmy:

A jak już te usterki wpisaliśmy, to resztę niedociągnięć również - w sumie wyszło 33 punkty ( brak płaszczyzn ścian sufitów, popękane wylewki,źle zrobione dylatacje w wylewce/po skosie
/ brak kątów itp) - nie było tam oczywiście takich pozycji jak co poniektórzy pisali : brudne, niedomyte, krzywo gniazdko itp.
Ze wszystkich zgłoszonych pozycji Budimex uznał, że tylko jedna jest bezpodstawna - płytki na balkonie niechlujnie położone oraz że zacieki na suficie loggii wystarczy zamalować (były malowane na początku marca), a te białe wykwity mają same zniknąć, a wg mnie trzeba niestety sprawdzić izolację i spływ z balkonu piętro wyżej.

BDX dał sobie termin 60 dni na ściany i sufity, a resztę ma zrobić jak skończy sufity.
Z informacji od przyszłego sąsiada (dzięki Marku
), że przez kwiecień dużo się w naszym mieszkaniu[/img] nie działo. Od połowy maja codziennie, a czasami nawet dwa razy dziennie pozwalam sobie pod własne drzwi i ... nigdy nikogo w naszym mieszkaniu nie spotkałem
Kilkukrotnie dzwoniliśmy do osoby odpowiedzialnej za nadzór nad usuwaniem usterek, a ta zapewniała nas, iż prace posuwają się do przodu.
Wczoraj, po otrzymaniu od BDX-u wezwania do zawarcia aktu przeniesienia własności, zadzwoniliśmy raz jeszcze do BDX jak postępy, mieli sprawdzić i oddzwonić. Po kilku godzinach oddzwonili, i zapewnili, że sprawdzili i prace są na ukończeniu. Co ciekawe wczoraj przez cały dzień NIKOGO w naszym mieszkaniu nie było. Dlatego też pozwoliłem sobie napisać do BDX, by napisali jak postęp robót i kiedy planują przekazanie. Czekamy...
Swoją drogą zastanawiam się czy takie wezwanie do podpisania aktu przeniesienia własności nieprzekazanej nieruchomości nie powinno być traktowane jako próbę wyłudzenia poświadczenia nieprawdy (Art. 272 Kodeksu Karnego), bądź próbę doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzania swoim mieniem (Art. 286. § 1 Kodeksu Karnego).
ale ...
My pierwszy odbiór mieliśmy 31.03.2017 - szliśmy z nastawieniem odebrania bez względu na jakieś tam małe krzywizny tynku, sufitów itp. I wszystko szło w miarę dobrze, gdyby nie pewien "szczegół" - ściana działowa pokój/korytarz nie jest równoległa do nośnej - tej z oknami, mało tego, pozostałe ściany w linii tj. pokój kuchnia również jest pod skosem, i jeszcze jedna w korytarzu również jest pod skosem. (3 cm na długości 1,5m) W związku z tym jeden z pokoi jest w bardziej w kształcie rombu niż prostokąta

A jak już te usterki wpisaliśmy, to resztę niedociągnięć również - w sumie wyszło 33 punkty ( brak płaszczyzn ścian sufitów, popękane wylewki,źle zrobione dylatacje w wylewce/po skosie

Ze wszystkich zgłoszonych pozycji Budimex uznał, że tylko jedna jest bezpodstawna - płytki na balkonie niechlujnie położone oraz że zacieki na suficie loggii wystarczy zamalować (były malowane na początku marca), a te białe wykwity mają same zniknąć, a wg mnie trzeba niestety sprawdzić izolację i spływ z balkonu piętro wyżej.

BDX dał sobie termin 60 dni na ściany i sufity, a resztę ma zrobić jak skończy sufity.
Z informacji od przyszłego sąsiada (dzięki Marku

Kilkukrotnie dzwoniliśmy do osoby odpowiedzialnej za nadzór nad usuwaniem usterek, a ta zapewniała nas, iż prace posuwają się do przodu.
Wczoraj, po otrzymaniu od BDX-u wezwania do zawarcia aktu przeniesienia własności, zadzwoniliśmy raz jeszcze do BDX jak postępy, mieli sprawdzić i oddzwonić. Po kilku godzinach oddzwonili, i zapewnili, że sprawdzili i prace są na ukończeniu. Co ciekawe wczoraj przez cały dzień NIKOGO w naszym mieszkaniu nie było. Dlatego też pozwoliłem sobie napisać do BDX, by napisali jak postęp robót i kiedy planują przekazanie. Czekamy...
Swoją drogą zastanawiam się czy takie wezwanie do podpisania aktu przeniesienia własności nieprzekazanej nieruchomości nie powinno być traktowane jako próbę wyłudzenia poświadczenia nieprawdy (Art. 272 Kodeksu Karnego), bądź próbę doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzania swoim mieniem (Art. 286. § 1 Kodeksu Karnego).

Ostatnio zmieniony 25 maja 2017, 11:41 przez maciek, łącznie zmieniany 1 raz.
A tak jeszcze na marginesie
Skrzynki teletechniczna i elektryczna /przemysłowe
/ na głównej ścianie to też mało estetycznie wyglądają - to chyba jakiś geniusz architektury wnętrz obiektów industrialnych wymyślił

Skrzynki teletechniczna i elektryczna /przemysłowe

a tu jeszcze dylatacja w wylewce wykonana po skosie w przejściu przedpokój/pokój - geniusze

I jeszcze jedno : mam pytanie czy ktoś zgłaszał usterki części wspólnych ?
W klatce C na przykład zauważyłem : gdzie nie gdzie brak fug pomiędzy flizami na klatce schodowej, brak oznaczenia Klatki od frontu budynku i kilka innych. Pani z BDX`u (bardzo zresztą miła) podczas odbioru poinformowała nas. iż usterki części wspólnych wpisuje zarządca ....
Jak wiadomo nie odebraliśmy mieszkania, w związku z tym nie wpisywaliśmy do protokołu tych usterek, by nie być traktowanym przez BDX jako wyjątkowo up..liwi klienci (nasze 33 wystarczy)
W klatce C na przykład zauważyłem : gdzie nie gdzie brak fug pomiędzy flizami na klatce schodowej, brak oznaczenia Klatki od frontu budynku i kilka innych. Pani z BDX`u (bardzo zresztą miła) podczas odbioru poinformowała nas. iż usterki części wspólnych wpisuje zarządca ....
Jak wiadomo nie odebraliśmy mieszkania, w związku z tym nie wpisywaliśmy do protokołu tych usterek, by nie być traktowanym przez BDX jako wyjątkowo up..liwi klienci (nasze 33 wystarczy)

Aż się wierzyć nie chce... Ciekawe jak to będzie wyglądać jak zaproszą Was na kolejny odbiór. Koniecznie podziel się tą informacją. Co do części wspólnych, uważam że skoro stanowią one współwłasność to ich wady jak najbardziej powinny być wpisywane do protokółu odbioru. Odnośnie Budimexu i ich pracowników mam już wyrobione zdanie. Chcą jakoś przepchnąć odbiory, przenieść własność i do widzenia. Zastanów się więc dwa, a najlepiej trzy razy zanim podpiszecie akt przeniesienia własności lokalu z ewentualnymi wadami. Pozdrawiam.
Ja zgłaszałem murek i oznaczenie klatki C , mają być do końca czerwca poprawione. Ale zgłaszane to było nie w trakcie odbioru tylko osobno mailowo. Zastanawiam się też czy drzwi niedomykające się ( trzeba im pomóc a tak nie powinno być) zgłaszać jeszcze do Bdmxu czy już do zarządcy?
te skrzynki to zmora wszystkich chyba

Pozwolę sobie dodać jeszcze jedno zdjęcie - za namową żony
, ponieważ stwierdziła, że na poprzednich "mało" krzywiznę widać

Może faktycznie więcej widać

Może faktycznie więcej widać

Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”