Wykończenia mieszkań - czy kłaść gładzie na ścianach - Orlińskiego 8

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 8 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
sasiad

Wykończenia mieszkań - czy kłaść gładzie na ścianach - Orlińskiego 8

Postautor: sasiad » 18 mar 2017, 14:02

Hej,

Pomyślałem, że taki temat może nam się też przydać.
Co sądzicie o ścianach- zamierzacie kłaść jeszcze gładź, czy jednak gruntowanie i malowanie?

adi

Re: Wykończenia mieszkań - czy kłaść gładzie na ścianach - Orlińskiego 8

Postautor: adi » 18 mar 2017, 18:12

Ja gładzi nie kładłem, ściany są całkiem niezłe, więc stwierdziłem, że nie ma co kombinować na siłę z robieniem gładzi :)

zuzu

Postautor: zuzu » 22 mar 2017, 15:17

Ja też nie kładę gładzi. Tynk jest na prawdę równy i moim zdaniem nie ma potrzeby. Ściany są ładnie pomalowane na biało farbą podkładową, wiec się nawet zastanawiam czy trzeba gruntować przed malowaniem czy od razu kłaść farbę?

karolina.j

Postautor: karolina.j » 22 mar 2017, 16:55

Ja klade, bo jednak ten tynk u mnie ladnie nie wyglada. nie ma pekniec, ale sa "pory" pokryte tynkiem. wiec u mnie must have.

jasiek

Postautor: jasiek » 22 mar 2017, 22:07

Ja bym jednak gładzie zrobiła. Po moich przejściach z tynkami i walce z deweloperem z perspektywy czasu żałuję że nie zrobiłam gładzi. Tynki też były super gładkie. Po pomalowaniu farba podkladową i potem swoją farba po ok 1,5 miesiąca tynki spuchły, wypaliło dziury, prowadzenia kabli (mimo, że punkty świetlne nie były Przerabianie) i na ścianach z cegieł zarys zaprawy. Ściany działowe na których była szpachla są ok. A walka z Bx, masakra nie życzę nikomu. Reklamacja nieuznana.

A&A

Postautor: A&A » 23 mar 2017, 18:19

jasiek pisze:Ja bym jednak gładzie zrobiła. Po moich przejściach z tynkami i walce z deweloperem z perspektywy czasu żałuję że nie zrobiłam gładzi. Tynki też były super gładkie. Po pomalowaniu farba podkladową i potem swoją farba po ok 1,5 miesiąca tynki spuchły, wypaliło dziury, prowadzenia kabli (mimo, że punkty świetlne nie były Przerabianie) i na ścianach z cegieł zarys zaprawy. Ściany działowe na których była szpachla są ok. A walka z Bx, masakra nie życzę nikomu. Reklamacja nieuznana.

Jak to nie uznali reklamacji? Jakoś to wytłumaczyli? Powiem szczerze, że również nie miałam zamiaru robić gładzi, ale Twoja historia mnie zaniepokoiła. A czy wiesz może czy zrobienie gładzi mogłoby zapobiec temu co się stało ze ścianami?

Piepia

Postautor: Piepia » 23 mar 2017, 18:54

minęło 1,5 miesiąca i reklamacji nie uznali to jest nie do rzeczne to co napisali w uzasadnieniu? A rękojma jakąś bo to jest skórwy....

jasiek

Postautor: jasiek » 23 mar 2017, 19:12

Oczywiście nikogo nie straszę. Tylko chcę żeby inni przyszli mieszkańcy wiedzieli co mnie spotkało i może spotkać każdego z kolejnych etapów - te same ekipy robią robotę. Uznali reklamację w salonie, zrobili szpachlę ale salon to była masakra. Resztę olali. Odpowiedź dewelopera po pół roku szarpania się z nimi - nie można określić przyczyny powstania usterki. Oni uważają, cytując Panią która Budimex przysłał po raz drugi z inspektorem (który z resztą stwierdził że to trzeba uznać i zrobić w całym mieszkaniu) "musieliśmy mieszkać niezgodnie z instrukcją użytkowania lokalu l, którą otrzymaliśmy przy odbiorze" oraz argument że farba weszła w reakcje w tynk i go uszkodziła. Szkoda słów i nerwów.. przyzwyczaiłam się że mam nad łóżkiem w sypialni parchy na suficie i zarys cegieł nad głową. A człowiek myśli, że taki poważny deweloper z "renomą na rynku".

Obrazek

Piepia

Postautor: Piepia » 23 mar 2017, 19:23

Współczuję naserio!! Widać jacy ludzie pracują w Budimexie. Tynk wszedł w reakcje z farba ŻENADA!!

supper

Postautor: supper » 23 mar 2017, 20:41

Nawet jeden z kierowników budowy polecił położyć gładzie jak odbierałem. Jak obejrzycie dokładnie ściany to wszędzie znajdą się nierówności i pęknięcia.
Po paru miesiącach wiercenia w bloku wszystko wyjdzie ponownie.
Ja kładę 2 warstwy gotowej gładzi. Najpierw trochę lepszy kanuf a później biały speedmaster (obie polimerowe finish).
Po drugiej warstwie ścina jest tak gładka, że do poprawiania papierem ściernym niewiele zostaje.
Robię to pierwszy raz w życiu - potrzeba tylko czasu i chęci. Filmiki pomocnicze szukajcie na YT.

Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”