Antena zbiorcza dla całego budynku Orlińskiego 10

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 10 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Raf

Antena zbiorcza dla całego budynku Orlińskiego 10

Postautor: Raf » 06 maja 2015, 8:29

Być może to jeszcze zbyt wcześnie na takie rozważania, ale chciałbym "rzucić" do przemyślenia temat.
Budimex ma w bloku zapewnić dostęp m. in. do sieci TV. Jak domyślam się będzie to dostęp w postaci - jest orurowanie z pilotami - poprowadź sobie kabel (np. od UPC jak podłączy te budynki do swojej sieci, notabene wspólnota za takie podłączenie może wynegocjować niezłą kasę, w moim obecnym bloku przy 50 mieszkaniach było to ok. 10.000 zł brutto, przy 200 mieszkaniach będzie to odpowiednio więcej).

Przy wprowadzaniu się do mojego obecnego bloku nie był podłączony żaden operator TV. Wspólnota postanowiła więc że założy antenę zbiorczą (naziemną) oraz satelitarną - dla każdej klatki. Koszty nie były duże (nie pamiętam szczegółów ale mogę się dowiedzieć), a w efekcie każdy miał dostęp do wyboru od TV naziemnej (gdzie już jest wystarczająco wiele kanałów) po TV Sat - gdzie wystarczy wziąć dekoder od np. CP lub NC+.
Dzięki temu blok wyglądał schludnie, a nie jak slamsy z kilkudziesięcioma antenami satelitarnymi na balkonach.
Proszę o opinie.

iti

Re: Antena zbiorcza dla całego budynku Orlińskiego 10

Postautor: iti » 06 maja 2015, 19:40

Dyskusja faktycznie była, ale antena zbiorcza nie była jej głównym przedmiotem. Może warto zostawić ten nowy wątek, zwłaszcza, że pojawiło się tu kilka nowych kwestii. Np. to, że wspólnota mieszkaniowa może skorzystać na takim podłączeniu (no chyba, że te frukta zgarnie dla siebie Budimex :) ). A faktycznie warto rozważyć takie rozwiązanie kwestii dostępu do telewizji w bloku, bo rzeczywiście anteny satelitarne na co drugim balkonie wyglądają bardzo "słabo" :cry:

gucio

Postautor: gucio » 06 maja 2015, 22:04

jestem za zbiorcza i za satelitą, a dodajac do tego ze zamiast jednorazowej kwoty dla wspolnoty lepiej chyba z nimi podpisac umowe taka zeby przez np. 10 lat byli odopiedzialni za koserwacje i naprawy anten .... :D

newkind

Postautor: newkind » 07 maja 2015, 10:58

Jestem jak najbardziej za zbiorczą anteną satelitarną - dobrze będzie mieć wybór pomiędzy TV naziemną, satelitą, a kablówką. Oprócz tego większość nowych telewizorów posiada wejścia na moduły warunkowego dostępu pozwalające na podpięcie się do satelity bez dekodera, właśnie za pomocą takiego modułu wsadzonego bezpośrednio do TV :)

Wróć do „Orlińskiego 10 (etap V) – forum mieszkańców budynku”