Dzisiejsza aktualizacj e-kartoteki / zmiana wysokości czynszu - Orlińskiego 10

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 10 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Xpe

Re: Dzisiejsza aktualizacj e-kartoteki / zmiana wysokości czynszu - Orlińskiego 10

Postautor: Xpe » 30 cze 2018, 17:00

Karo88 pisze:
Tommy pisze:
Adam M. pisze:U mnie zużycie wody generuje pies w dni błotne, bo co spacer ląduje w wannie i ogródek, bo podlać trzeba, nie wiem jak się to ma do produkcji śmieci?

A co - posiadanie psa nie wiąże się z dodatkowymi śmieciami? Chyba jednak te opakowania po karmie itp. nie rozpływają się w powietrzu tylko lądują w śmietniku. Pies zwykle generuje dużo brudu i opakowania po środkach czystości z tym związanych też trzeba gdzieś wyrzucać, więc wypadało by za te śmieci dodatkowo zapłacić.

Co prawda nie mam psa tylko kota, ale ta wypowiedź rozbawila mnie do łez. Opakowanie po karmie 10kg wyrzucamy raz na pół roku i nie wyobrażam sobie że mam przez to więcej płacić ( kota także kąpiemy). Mogę przy okazji spaceru wyrzucać je do śmietników na dziedzińcu. Nie popadajmy w skrajności, bez przesady...

To mało ten kot zjada :lol:

A co do dzieci to one przecież też są kąmpane i zużywają dość sporo wody. Tak więc będą wliczone w podwyższone zużycie tej wody. Jak byłaby deklaracja to też byłyby wliczone...jeśli ktoś by prawdę napisal
Tak że nie rozumiem tej aluzji do dzieci

Po kotach i psach też trzeba sprzątać i też są odpady i nie kapie się kota czy psa codziennie więc zużycie wody będzie dość miarodajne do poziomu śmieci generowanego przez zwierzaka

Teraz to myślę że jednak zużycie wody jest bardzo miarodajne. Nawet jak jest jakaś impreza to śmieci jest dużo wiecej a zużycie wody tez wzrasta bo to do kibla goście pójdą, więcej zmywania więcej picia to więc automatycznie się wszystko ładnie wyrównuje. Czy nawet jak się kogoś zaprosi na tydzień z rodziny

Niee no jednak po zastanowieniu się i przemyśleniu to dużo lepsza jest obecna opcja niż deklaracja w której ludzie będą kłamać jak z nut

sand

Re: Dzisiejsza aktualizacj e-kartoteki / zmiana wysokości czynszu - Orlińskiego 10

Postautor: sand » 01 lip 2018, 1:09

Przekonaliście mnie. Postaramy sie ograniczyć zużycie wody. Od jutra przestajemy również segregować śmieci. Ostatecznie składa się na to cała wspólnota więc nie ma problemu, koszty jakoś się rozejdą.

knd

Postautor: knd » 02 lip 2018, 13:58

sand pisze:Przekonaliście mnie. Postaramy sie ograniczyć zużycie wody. Od jutra przestajemy również segregować śmieci. Ostatecznie składa się na to cała wspólnota więc nie ma problemu, koszty jakoś się rozejdą.

Wlasnie przez takie podejscie ludzie chca odczyty z licznika wody, a nie wiare na slowo w deklaracje.

Adam M.

Postautor: Adam M. » 02 lip 2018, 22:46

Każdy patrzy po swoim poczuciu uczciwości.
Skoro Ty byś kłamał, nie znaczy, że każdy by kłamał, nie oceniaj ludzi własną miarą.

knd

Postautor: knd » 04 lip 2018, 7:49

Adam M. pisze:Każdy patrzy po swoim poczuciu uczciwości.
Skoro Ty byś kłamał, nie znaczy, że każdy by kłamał, nie oceniaj ludzi własną miarą.

Rozumiem, ze wg Twojej logiki sedzia orzeka o czyjejs winie, bo sam by kradl. To samo tyczy sie policjantow, ktorzy aresztuja zawsze bogu ducha winnych przechodniow.

Na szczescie ostoja sprawiedliwosci jestes Ty, jak ktos kogos okrada na przystanku, to tez stoisz i sie patrzysz w inna strone, bo "moze oni tylko sie bawia"?

Stella

Postautor: Stella » 04 lip 2018, 17:57

knd pisze:
Adam M. pisze:Każdy patrzy po swoim poczuciu uczciwości.

Rozumiem, ze wg Twojej logiki sedzia orzeka o czyjejs winie, bo sam by kradl. To samo tyczy sie policjantow, ktorzy aresztuja zawsze bogu ducha winnych przechodniow.

Na szczescie ostoja sprawiedliwosci jestes Ty, jak ktos kogos okrada na przystanku, to tez stoisz i sie patrzysz w inna strone, bo "moze oni tylko sie bawia"?

Po co ta prowokacja? Rozmawiamy o śmieciach i o uczciwym zdeklarowaniu ile ludzi faktycznie mieszka w lokum. A nie o sądownictwie, policjantach i Pana hipotezie jak ocenić sytuacje na przystanku.
Zgadzam się z Panem Adamem, proszę nie oceniać ludzi własną miarą.

Stella

Postautor: Stella » 04 lip 2018, 18:05

Tommy pisze:
Adam M. pisze:U mnie zużycie wody generuje pies w dni błotne, bo co spacer ląduje w wannie i ogródek, bo podlać trzeba, nie wiem jak się to ma do produkcji śmieci?

A co - posiadanie psa nie wiąże się z dodatkowymi śmieciami? Chyba jednak te opakowania po karmie itp. nie rozpływają się w powietrzu tylko lądują w śmietniku. Pies zwykle generuje dużo brudu i opakowania po środkach czystości z tym związanych też trzeba gdzieś wyrzucać, więc wypadało by za te śmieci dodatkowo zapłacić.

Najwięcej śmieci generuje człowiek.

Wróć do „Orlińskiego 10 (etap V) – forum mieszkańców budynku”