Witam Wszystkich mieszkańców bloku O10. Mając na celu dobro naszej Wspólnoty piszę w następującej sprawie:
Lokal, który niegdyś zajmowała firma ochroniarska w tym momencie zajmuje firma sprzątająca. Pytałam administracji czy z tego tytułu pobierana jest jakaś opłata za wynajem, okazuje się, że NIE! Wspólnota musi zapewnić firmie sprzątającej sanitariat: dostęp do wody - zlew oraz wc. Najczęściej tego typu węzeł jest w pomieszczeniu wodomierzy, u nas jest to zorganizowane na poz. -1 (tzw. pom. gospodarcze). Pytam, więc dlaczego firma sprzątająca korzysta z lokalu, który moglibyśmy wynająć i mieć dodatkowe środki?? Jak się dowiedziałam w lokalu jest wyłącznik p.poż., ale to nie jest problem można go zabudować i klucze dać administracji lub dogadać się z najemcą. W związku z powyższym uważam, że firma sprzątająca chcąc korzystać z lokalu powinna płacić za jego wynajem. Dlatego zwracam się do mieszkańców O10 co sądzicie na ten temat, czy podpisalibyście UCHWAŁĘ dot. przystosowania lokalu i wynajmu go albo firmie sprzątającej (jeżeli będzie chciała) lub innej firmie. Zajmowałam się uchwała dot. rezygnacji z usług ochrony także, jeżeli chcecie tym również mogę się zająć.
Pozdrawiam Magda Kwidzińska.
UCHWAŁA dot. lokalu usługowego O10 przy kl. B
Re: UCHWAŁA dot. lokalu usługowego O10 przy kl. B
Z tego pomieszczenia korzysta również zarządca. Odbierałem tam kilka razy dokumenty. Może lepiej iść w kierunku symbolicznego obniżenia opłaty za sprzątanie jeśli chcą korzystać z tego pomieszczenia. Do tego nie będzie potrzebna uchwała, która przy obecnym zaangażowaniu mieszkańców i tak pewnie nie przejdzie.
Jakoś Administracja nie pytała nas uchwałą o możliwość oddania tego lokalu firmie sprzątającej. Mają do tego pomieszczenie gospodarcze na poz. -1.
W tym momencie zajmują oba pomieszczenia bezpłatnie. Rozmawiałam dzisiaj z Administracją i ma porozmawiać z firmą sprzątająca na temat kosztów wynajmu lokalu. Pozdrawiam.
W tym momencie zajmują oba pomieszczenia bezpłatnie. Rozmawiałam dzisiaj z Administracją i ma porozmawiać z firmą sprzątająca na temat kosztów wynajmu lokalu. Pozdrawiam.
W celu uzupełnienia: Zarządca "wynegocjował" kwotę wynajmu 150zł od firmy sprzątającej. Uważam, że kwota jest rażąco niska ceny oscylują 50-60zł/m2 (lokal ma ok. 12m2). Zgodnie z Ustawą o własności lokali atr. 22 punkt 2 i 3 popd. 4 Zarządca nie miał prawa dysponować lokalem. Dodam, że dokumentacją naszego bloku, również znajduje się w lokalu, do którego mają dostęp osoby trzecie. W związku z powyższym uważam, że lokal należy przywrócić do stanu pierwotnego i ew. wynajem poddać głosowaniu. Nie podoba mi się lobbowanie firmy sprzątającej przez Zarządcę oraz pomijanie mieszkańców w kwestiach istotnych. Pozdrawiam.
Magda pisze:W celu uzupełnienia: Zarządca "wynegocjował" kwotę wynajmu 150zł od firmy sprzątającej. Uważam, że kwota jest rażąco niska ceny oscylują 50-60zł/m2 (lokal ma ok. 12m2). Zgodnie z Ustawą o własności lokali atr. 22 punkt 2 i 3 popd. 4 Zarządca nie miał prawa dysponować lokalem. Dodam, że dokumentacją naszego bloku, również znajduje się w lokalu, do którego mają dostęp osoby trzecie. W związku z powyższym uważam, że lokal należy przywrócić do stanu pierwotnego i ew. wynajem poddać głosowaniu. Nie podoba mi się lobbowanie firmy sprzątającej przez Zarządcę oraz pomijanie mieszkańców w kwestiach istotnych. Pozdrawiam.
50 - 60 zl to na pewno nie tytaj, w okolicach DH wanda mozna wynajac podobne pomieszczenie za 20zl netto.
Uwazam ze firma sprzatajaca powinna opuscic pomieszczenie. Nie ma sie co zajawiac ze zaplaca 150zl za wynajecie bo jezeli podzielimy to na blok na 203 mieszkania to wychodza grosze tak ze nic czynszu mniej placic nie bedziemy ze to pomieszczenie bedzie wynajete. Malo tego jak je wynajmiemy to zaraz tutaj bedzie centrum spotkan ze wszystkich blokow firm sprzatajacych bo juz do poldnia jak sie idzie to non stop ktos siedzi przed tym lokalem. A druga sprawa jezeli mieszkancy bloku maja decydowac czy wynajmuja pomieszczenie firmie to uwazam ze tez mieszkancy powinni decydowac za ile chca ten lokal wynajac a nie ze pojawia sie jakas smieszna suma 150zl.
Wróć do „Orlińskiego 10 (etap V) – forum mieszkańców budynku”