Miejsca postojowe - oznaczenie dla pojazdu osoby niepełnosprawnej - Orlińskiego 10

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 10 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
darekodz

Re: Miejsca postojowe - oznaczenie dla pojazdu osoby niepełnosprawnej - Orlińskiego 10

Postautor: darekodz » 27 kwie 2017, 22:04

Mam ten sam problem co Wy:

Obrazek

Powiem szczerze ze nie wiem co mam z tym zrobic. Nie podoba mi sie wizja codziennego parkowania na miejscu dla inwalidow. Nie kojarze rowniez zeby gdzies w umowie byla wzmianka ze to bedzie takie miejsce...

ragandbones

Re: Miejsca postojowe - oznaczenie dla pojazdu osoby niepełnosprawnej - Orlińskiego 10

Postautor: ragandbones » 27 kwie 2017, 22:07

Zaytaj sie ich czy usuna Ci to oznaczenie, bo nie jestes osoba niepelnosprawna.

The Kostrzewas

Postautor: The Kostrzewas » 27 kwie 2017, 22:17

Zaiste, chyba nikt z osób które zakupiły jedno z 16 miejsc postojowych dla niepełnosprawnych nie ma żadnej wzmianki w umowie jak również, w załącznikach z planem zagospodarowania. Jutro planuję kolejną wycieczkę do biura ale tym razem ze wszystkimi dokumentami jakie posiadam. Bo cóż to za magiczny i tajemniczy projekt na który się powołuje deweloper, który stoi w sprzeczności z dokumentacją umowy realizatorskiej.

A czy ktoś widział lub otrzymał wersję roboczą umowy przeniesienia własności miejsca parkingowego? I czy jest tam wspomniane że miejsca będą oznaczone znakiem poziomym P-24 jako dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych a nie jako wyznaczające miejsce postojowe dla osoby niepełnosprawnej?

Z jednej strony sam znak P-24 ie a żadnej mocy prawnej bez dodatku P-18 lub P-20 ale już widzę jak będę to tłumaczył strażakowi miejskiemu jak mi będzie wypisywał mandat...Nie mówiąc już o sprzedaży takiego miejsca w przyszłości...

Obrazek

Obrazek

darekodz

Postautor: darekodz » 27 kwie 2017, 22:44

No ja sie troche obawiam karnych kuta$%^&* na szybie za parkowanie na miejscu dla inwalidow:P

Kicek

Postautor: Kicek » 27 kwie 2017, 23:09

Trzeba się będzie pozbyć tego znaku. Myślimy albo o wymianie kostki albo zeszlifowaniu :P

darekodz

Postautor: darekodz » 30 cze 2017, 11:15

Hej,
Zblizaja sie wielkimi krokami odbiory mieszkan - a wiec rowniez odbiory miejsc postojowych. Jestem "po slowie" z Pania z inspektoratu budowlanego. Powiedziala ona ze nasze miejsca ktore zostaly oznaczone jako te dla niepelnosprawnych musza byc ogolnodostepne i budimex ma sciagnac blokady. Oczywiscie budimex bedzie sie odwolywal po to zeby sprawe przeciagnac - a jak juz miejsca odbierzemy to problem bedzie mial wlasciciel.

Sprawa jest powazna, pisalem juz po raz kolejny do budimexu. Mysle ze trzeba bedzie powoli zebrac sie w kupe i udac do jakiegos prawnika. Wyglada na to ze developer zrobil nas w wała. Dla mnie ewentualny zwrot kasy za miejsce postojowe to nie jest dobre rozwiazanie - kupilem mieszkanie pod warunkiem ze znajdzie sie miejsce postojowe.

saqer

Postautor: saqer » 04 lip 2017, 12:11

Tez myślę że trzeba to przed terminem odbioru uzgodnić z budimexem/prawnikiem, tak aby w trakcie odbioru mieć pewność co sie odbiera. Nie planuje odbierać miejsca zabrudzonego białą farbą bo tak własnie w tej chwili traktuję to oznakowanie poziome.

nowy_czyżyn

Postautor: nowy_czyżyn » 04 lip 2017, 21:47

Witam,
ja również jestem "szczęśliwym" posiadaczem owego felernego miejsca postojowego. Zbliżają się terminy odbiorów,więc przydałoby się spotkać i omówić sytuację i podjąć jakieś kroki. Prawda jest taka, że jeśli odbierzemy te miejsca postojowe, to już Budimex umyje ręce i odeśle do zarządcy, który wątpię czy cokolwiek zrobi z tym fantem, bo nie przesunie ścian Orlińskiego 8. Budimex jest na tyle pazerny, że sprzedaje miejsca postojowe zarezerwowane dla osób niepełnosprawnych. Nie wyobrażam sobie sytuacji, kiedy przyjeżdża Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego i żąda ode mnie ściągnięcia blokady na miejscu postojowym, za które dałem prawie 25tysi. Czy ktoś dowiadywał się jak jest w innych blokach? Czy podjęli jakieś kroki?
n_cz

jas78

Postautor: jas78 » 04 lip 2017, 23:35

Biorąc pod uwagę rozwój sytuacji, jestem zszokowany że temat budzi w sumie mało kontrowersji. I tak mało mu się tu poświęca miejsca.

ragandbones

Postautor: ragandbones » 07 lip 2017, 13:42

jas78 pisze:Biorąc pod uwagę rozwój sytuacji, jestem zszokowany że temat budzi w sumie mało kontrowersji. I tak mało mu się tu poświęca miejsca.

Bo wzglednie dotyczy malej grupy mieszkancow, umowmy sie, reszta ma mnostwo wlasnych problemow.

Wróć do „Orlińskiego 10 (etap V) – forum mieszkańców budynku”