Policja i mandaty pod blokiem Orlinskiego 10 w Krakowie - dyskusja

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 10 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
magda115

Policja i mandaty pod blokiem Orlinskiego 10 w Krakowie - dyskusja

Postautor: magda115 » 22 wrz 2017, 11:43

Smutna rzeczywistość, służby wypisują mandaty za parkowanie pod blokiem.... przecież te samochody nikomu nie przeszkadzają, po co piętrzyć problemy na tak ciasnym i pozbawionym miejsc parkingowych osiedlu. Mieszkańcy 10 powinni miec możliwośc zatrzymywania się pod blokiem.
Ludzie się urządzają, przywożą cięzkie płytki i meble... przecież gdzies musza sie zatrzymac, aby nie nosić mebli 300 m. To jest nieludzkie.
Co my jako mieszkańcy wspólnoty Orlińskiego 10 możemy z tym zrobić. Proponuję abyśmy sobie ułatwiali życie i dążyli to tego aby można było parkowac pod 10, oczywiscie szanując przechodniów i zostawiając to 1,20 m ... wiem przepisy mówia o 1,5m dla pieszych ale może warto stworzyć warunki do parkowania pod blokiem.
Nawet posiadaczy miejsc parkingowych może kiedyś odwiedzić rodzina, znajomi....gdzie zaparują?
Proszę Państwa czytałam dyskusję na forum Orlińskiego 4 i takich relacji sąsiedzkich nikomu nie życzę, okropność, zawiść posiadaczy miejsc parkingowych jest tak okrutna że notorycznie wzywają służby. Ludzie pomagajmy sobie, bądźmy wyrozumiali dla siebie. Jeśli kierowy nie blokują jezdni i chodnika, a rozsądnie zatrzymują samochód to dajmy żyć proszę.

ragandbones

Re: Policja i mandaty pod blokiem Orlinskiego 10 w Krakowie - dyskusja

Postautor: ragandbones » 22 wrz 2017, 12:09

Zatrzymujesz sie na awaryjnych, wystawiasz rzeczy na chodnik, odjezdzasz autem, nosisz rzeczy do mieszkania z chodnika. Nagiecie przepisow, ale jestes przy aucie i zawsze mozesz odjechac w razie czego.

O braku miejsc moglas myslec wczesniej, bylo to wiadome od samego poczatku inwestycji.

(Nie posiadam miejsca postojowego)

jasiek

Postautor: jasiek » 22 wrz 2017, 12:12

Proszę spróbować zaparkować na miejscach postojowych samochodem typu kombi, gdy po obu stronach jest zaparkowany samochód i dodatkowo samochody stoją na chodniku - szczególnie jak stoją oba kołami na drodze jak ma to miejsce m.in pod Avią 4 i O10. To nie jest wymysł właścicieli miejsc - miejsca są ciasne, wykonane przy minimum szerokości. Taka smutna rzeczywistość :| Gdyby miejsca kosztowały 10 tys i było conajmniej po jednym do każdego mieszkania to Bx sprzedawał by mieszkania po tyle co w całym Krk. Coś za coś niestety, tanie mieszkanie ale komfort będziemy mieć niestety kiepski i tyczy się to całego osiedla a nie poszczególnych bloków.

magda115

Postautor: magda115 » 22 wrz 2017, 14:26

ja bym chętnie wykupiła postojowe za 25 tys. niestety nie miałam szans, a za 50 tys to mnie już nie stać.
pewnie mi ktos zaraz napisze ze niepotrzebnie kupiłam mieszkanie. ok dzieki za rady.
Jakos przezyjemy my biedni bez miejsc postojowych
ale inni tez na moje zrozumienie w razie czego niech nie licza.

ragandbones

Postautor: ragandbones » 22 wrz 2017, 15:34

Ale tu nie ma co liczyc na zadne zrozumienie, albo sie przestrzega przepisow albo sie ponosi konsekwencje ich lamania. Tyle i az tyle. Jesli masz cywilna odwage stac na zakazie to nie zachowuj sie jak dziecko gdy dostajesz za to mandat - niezaleznie czy policja przyjechala na wezwanie czy sama z siebie.

Ciekawe czy w pracy tez wszyscy sa tacy madrzy, jak szef mowi zeby nie zastawiac wejscia do budynku to czy parkujecie przed wejsciem 'bo mnie nie stac na parking obok'. Juz to widze.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 22 wrz 2017, 22:16

Czy przy O10 macie ustanowioną strefę zamieszkania? z tego co widzę, to chyba raczej jeszcze nie, więc jeszcze możecie legalnie parkować na ulicy, więc w czym problem z tą SM czy policją? Wydaje mi się że jeszcze nie mają podstaw do karania...

magda115

Postautor: magda115 » 26 wrz 2017, 19:26

Nie ma strefy zamieszkania masz rację.

magda115

Postautor: magda115 » 26 wrz 2017, 19:28

ragandbones pisze:Ale tu nie ma co liczyc na zadne zrozumienie, albo sie przestrzega przepisow albo sie ponosi konsekwencje ich lamania. Tyle i az tyle. Jesli masz cywilna odwage stac na zakazie to nie zachowuj sie jak dziecko gdy dostajesz za to mandat - niezaleznie czy policja przyjechala na wezwanie czy sama z siebie.

Ciekawe czy w pracy tez wszyscy sa tacy madrzy, jak szef mowi zeby nie zastawiac wejscia do budynku to czy parkujecie przed wejsciem 'bo mnie nie stac na parking obok'. Juz to widze.

Nie było żadnego zakazu. A co do pracy sama jestem Szefową, więc się nie mądrz.... !!!

Rysiul4

Postautor: Rysiul4 » 27 wrz 2017, 23:24

magda115 pisze:ja bym chętnie wykupiła postojowe za 25 tys. niestety nie miałam szans, a za 50 tys to mnie już nie stać.
pewnie mi ktos zaraz napisze ze niepotrzebnie kupiłam mieszkanie. ok dzieki za rady.

Popieram. Wkoncu przyjdzie koza do woza... proponuje pamietac ze jak w przypadku o6. Za zezwoleniem na parkowanie na chodniku jest 50/50 kwestia czasu jak sobie ludzie uswiadomia co jest grane.....

sand

Postautor: sand » 28 wrz 2017, 0:40

Rysiul4 pisze:
magda115 pisze:ja bym chętnie wykupiła postojowe za 25 tys. niestety nie miałam szans, a za 50 tys to mnie już nie stać.

Popieram. Wkoncu przyjdzie koza do woza... proponuje pamietac ze jak w przypadku o6. Za zezwoleniem na parkowanie na chodniku jest 50/50 kwestia czasu jak sobie ludzie uswiadomia co jest grane.....

Proszę Państwa, to że wszystkie drogi osiedlowe są drogami pożarowymi było wiadomo od początku. Budimex ukrywa wiele rzeczy przed swoimi klientami, ale akurat nie kwestię możliwości parkowania na osiedlu. Ja zostałem o tym poinformowany na pierwszym spotkaniu. Każdy z mieszkańców podpisał akt notarialny zgadzając się na taki stan rzeczy. Budimex zaprojektował osiedle tak, że cała możliwa przestrzeń została wykorzystana w 120%. Szerokości ulic i chodników, promienie wyjazdów z miejsc postojowych, ich rozmiar - te wszystkie elementy zostały łącznie tak dobrane, że nie przewidują parkowanie poza wyznaczonymi miejscami. Tak błahe dla niektórych kwestie, jak drożność dróg pożarowych to podstawowe obowiązki zarządcy nieruchomości. Odpowiednie oznakowanie zostanie zamontowane jak tylko zakończą się przeprowadzki. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to akurat do "moich okien" jedyny dojazd prowadzi przez zastawiony obecnie 24h na dobę fragment chodnika.

Dodam również, że żadne głosowanie wspólnoty niczego nie zmieni. Każda uchwała w tej sprawie, niezgodna z odrębnymi przepisami może być zaskarżona. W skrajnych przypadkach sąd może nawet ustanowić zarządcę przymusowego, który odpowiednio ureguluje tę kwestię. Proszę się wykazać odrobiną rozsądku i nie wszczynać bzdurnej wojny "posiadających" z "nieposiadającymi".

Wróć do „Orlińskiego 10 (etap V) – forum mieszkańców budynku”