Od pewnego czasu, praktycznie co wieczór czuję w swoim mieszkaniu zapachy z kuchni sąsiadów, które wpadają prawdopodobnie przez wentylację lub okap. Kominiarz podczas przeglądu nie wykrył u mnie żadnych nieprawidłowości.
Czy ktoś w klatce A ma u siebie taki problem? Jak temu zaradzić?
Zapachy z kuchni sąsiadów w mieszkaniu - klatka A Orlińskiego 10
Re: Zapachy z kuchni sąsiadów w mieszkaniu - klatka A Orlińskiego 10
A to nie jest problem z tym, że np. wymontowane zostały klapy zapobiegające cofaniu się zapachów / powietrza do mieszkania z innych mieszkań? Zdaje się, że coś takiego jest np. w wentylacji kuchennej. W kilku mieszkach było to opisane na forum 

Friuli pisze:Od pewnego czasu, praktycznie co wieczór czuję w swoim mieszkaniu zapachy z kuchni sąsiadów, które wpadają prawdopodobnie przez wentylację lub okap. Kominiarz podczas przeglądu nie wykrył u mnie żadnych nieprawidłowości.
Czy ktoś w klatce A ma u siebie taki problem? Jak temu zaradzić?
Które piętro? U mnie też czasem czuć zapachy z innych mieszkań (klatka A). Pomaga włączenie okapu ale przecież nie o to chodzi.
Podejrzewam dwie możliwości powstawania problemu:
1. Uszkodzona wentylacja mechaniczna w pionie (za mały ciąg)
2. Sąsiad włącza okap na zbyt dużej prędkości co powoduje zbyt dużą ilość powietrza w pionie. Powstaje nadciśnienie i powietrze jest wpychane do innych mieszkań.
To duzy problem, chyba bym bardziej wolal juz glosnych sasiadow niz smrodliwych
jak jeszcze mieszkalem w hucie w dziecinstwie pamietam na klatce zapach "kuchni" niektórych rodzic - kartofle i 5 litrów spalonego tłuszczu

Piętro 6. Ja tez włączam okap lub otwieram okno ale właśnie to nie jest rozwiązanie, tak nie powinno się dziać.
Moze spróbujmy to zgłosić do administracji? Jeśli więcej osób zgłosi problem, to jest większa szansa, ze nie zostanie zbagatelizowany.
Moze spróbujmy to zgłosić do administracji? Jeśli więcej osób zgłosi problem, to jest większa szansa, ze nie zostanie zbagatelizowany.
Miałem podobny problem w innej klatce. Przede wszystkim musisz zlokalizować źródło zapachów, okap lub wentylacja mechaniczna. U mnie zapachy wpadały przez wentylację, czyli zamiast być wciągane do pionu to wylatywały u mnie w mieszkaniu. Można to sprawdzić przy pomocy zapalniczki 
Po zgłoszeniu do administracji okazało się, że był wyłączony wentylator na dachu do wentylacji mechanicznej. Kominiarz też nic nie zauważył...

Po zgłoszeniu do administracji okazało się, że był wyłączony wentylator na dachu do wentylacji mechanicznej. Kominiarz też nic nie zauważył...
Wróć do „Orlińskiego 10 (etap V) – forum mieszkańców budynku”