Koszty przeniesienia własności mieszkania u notariusza - inwestycja Avia 3

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
dexter

Re: Koszty przeniesienia własności mieszkania u notariusza - inwestycja Avia 3

Postautor: dexter » 23 sie 2017, 12:52

Prawdą jest, że jeśli znajdziesz kancelarię z super ceną to jest problem z terminem - w sensie Budimex robi problemy, bo nie udostępniają gotowej umowy ani żadnych gotowych pism tylko jeszcze po ich przygotowaniu przez wybraną kancelarię trzeba czekać na ich akceptację nawet miesiąc.... ale jak masz konkretną kwotę - mega konkurencyjną - to dużo łatwiej wynegocjować podobną w kancelarii dla nich wygodnej.
I to nie jest kwestia wyliczeń tylko twardych negocjacji ;)

Selassie

Postautor: Selassie » 23 sie 2017, 12:54

dexter pisze:Prawdą jest, że jeśli znajdziesz kancelarię z super ceną to jest problem z terminem - w sensie Budimex robi problemy, bo nie udostępniają gotowej umowy ani żadnych gotowych pism tylko jeszcze po ich przygotowaniu przez wybraną kancelarię trzeba czekać na ich akceptację nawet miesiąc.... ale jak masz konkretną kwotę - mega konkurencyjną - to dużo łatwiej wynegocjować podobną w kancelarii dla nich wygodnej.
I to nie jest kwestia wyliczeń tylko twardych negocjacji ;)

Czyli sugerujesz napisac do kliku notariuszy o wycene tak samo pozniej wydrukwac i probowac wegzekwowac taka sama stawke na Zwierzynieckiej?

dexter

Postautor: dexter » 23 sie 2017, 13:03

Nawet podzwonić wystarczy- życzę powodzenia w negocjacjach ;)

mko13

Postautor: mko13 » 27 sie 2017, 7:18

Ja miałem wynegocjowaną cenę 1300 na Zwierzynieckiej, ale zaskoczony jestem, że nie mam wpisu hipoteki do KW i będę sam musiał to załatwiać w banku i potem w sądzie i tam zapłacę dodatkowy koszt 200zl. Jak wyglądają formalności w sądzie?

wesolutka

Postautor: wesolutka » 27 sie 2017, 14:06

Najpierw dostarczasz do Banku akt notarialny, na tej podstawie w ciągu kilku dni bank przygotuje oświadczenie o udzieleniu kredytu, oraz wniosek o wpis hipoteki w księdze wieczystej, na którym muszą być podpisani właściciele nieruchomości. Z tymi dokumentami idziesz do sądu (adres tu: http://www.krakow-podgorze.sr.gov.pl/?c ... mPokaz-312) - do wydziału ksiąg wieczystych. Opłacasz w kasie opłatę za wpis (200zl) i skladasz dokumenty na dziennik podawczy. Z potwierdzonym wnioskiem pewnie będziesz musial isc z powrotem do banku - żeby obnizyc marze, lub znieść ubezpieczenie (zależy jakie masz ustanowione zabezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki).
Koszt wpisu jest taki sam niezależnie od tego czy wpis jest przez notariusza, czy robisz go samodzielnie.

duda88

Postautor: duda88 » 27 sie 2017, 15:07

mko13 pisze:Ja miałem wynegocjowaną cenę 1300 na Zwierzynieckiej, ale zaskoczony jestem, że nie mam wpisu hipoteki do KW i będę sam musiał to załatwiać w banku i potem w sądzie i tam zapłacę dodatkowy koszt 200zl. Jak wyglądają formalności w sądzie?

To zależy co sobie uzgodnisz z notariuszem - najwygodniej jest załatwić wszystko na miejscu. Mieszkanie 64 m2 z miejscem w garażu i schowkiem z hipoteką, za wszystko 1600 zł. Teraz tylko pozostaje czekać na wpis do ksiąg wieczystych...parę długich miesięcy ;)

mko13

Postautor: mko13 » 27 sie 2017, 15:43

duda88 pisze:
mko13 pisze:Ja miałem wynegocjowaną cenę 1300 na Zwierzynieckiej, ale zaskoczony jestem, że nie mam wpisu hipoteki do KW i będę sam musiał to załatwiać w banku i potem w sądzie i tam zapłacę dodatkowy koszt 200zl. Jak wyglądają formalności w sądzie?

To zależy co sobie uzgodnisz z notariuszem - najwygodniej jest załatwić wszystko na miejscu. Mieszkanie 64 m2 z miejscem w garażu i schowkiem z hipoteką, za wszystko 1600 zł. Teraz tylko pozostaje czekać na wpis do ksiąg wieczystych...parę długich miesięcy ;)

No dokładnie, tylko dopiero po fakcie się o tym dowiedziałem... Notariusz mnie nie informował, że jest i taka i taka możliwość.
Cieszę się, że jak już pójdę do sądu, to od razu będę miał niższą ratę, bo myślałem, że to nastąpi dopiero jak sąd zrobi wpis do ksiąg wieczystych. To w takim razie co daje mi ten wpis?

maamba

Postautor: maamba » 28 sie 2017, 8:58

A kiedy negocjowaliście cenę? Już na spotkaniu czy jakoś wcześniej telefonicznie / osobiście? Bo do mnie też dzwonili z Budimexu i wyznaczyli mi termin na Zwierzyniecką i się zastanawiam czy Go nie przełożyć bo jeszcze się nic nie dowiadywałam...

maniekmal

Postautor: maniekmal » 28 sie 2017, 12:06

ja chciałem przed chwilą telefonicznie negocjować, ale pani przez tel powiedziała mi, że to w dniu podpisania, osobiście się negocjuje już z notariuszem.

Nietoperzu

Postautor: Nietoperzu » 28 sie 2017, 12:35

maniekmal pisze:ja chciałem przed chwilą telefonicznie negocjować, ale pani przez tel powiedziała mi, że to w dniu podpisania, osobiście się negocjuje już z notariuszem.

hehe, no niemożliwe :) już przesadzają z tym wciskaniem kitu - z drugiej strony...proponuje w takim razie żebyś sobie wymyślił odpowiednio BARDZO niską cenę i po stawieniu się u notariusza "na negocjacje w dniu podpisania" uprzedził, iż więcej niż "X" nie zapłacisz i już, hehe.
Skoro im nie szkoda czasu, no to trudno, trzeba będzie się obrócić na pięcie i wyjść po "nieudanych negocjacjach", a tam i wszystkie papierki przygotowane i czas dla Was zarezerwowany... Albo, co lepsze - "negocjacje" zakończą się spektakularnym sukcesem :) -czego oczywiście i Tobie i nam wszystkim życzę.
Po prostu - BAJKA :)

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”