Ochrona w bloku Avia 3 zostawiamy czy rezygnujemy?

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
mko13

Re: Ochrona w bloku avia 3 zostawiamy czy rezygnujemy?

Postautor: mko13 » 09 sie 2017, 21:12

Koszt ochroniarza nie jest mały. Są różne warianty, ale jeśli liczyć np 1zł/1m2 to przy mieszkaniu 50m2 wychodzi 50zł na miesiąc czyli 600zł na rok. Myślę, że naprawdę można 600zł na rok lepiej wydać.

jarko

Postautor: jarko » 10 sie 2017, 0:04

Selassie pisze:Dla mnie brak ochrony okej, ale tylko jeśli będziemy mieli monitoring z jakimś ochroniarzem który będzie patrzył na podgląd

Tylko i wyłącznie. Co nam z suchego monitoringu? Da znać że coś się dzieje?
Ponadto uważam że ochroniarz, a może bardziej stróż jest przydatny w sytuacji gdy jest aktywny, a do aktywności można go "zmusić". Cykliczne obchody, w nocy kiedy brama jest zamknięta to żeby kogoś wpuścić to musi wyjść z kanciapy bo przycisk do otwierania jest na zewnątrz... Takich elementów może być więcej jakby się zastanowić. Same kamery to bezsensowny wydatek.

dexter

Postautor: dexter » 24 sie 2017, 11:04

W akcie notarialnym jest zapis, że pomieszczenie dla ochrony w naszym bloku będzie służyło jako portiernia główna dla osiedla Avia - chyba chodzi o bramę między A3 i A5, i że przyjmujemy to do wiadomości - mało tego inni mają się dokładać do kosztów jej utrzymania z racji obsługi innych działek. Punkt wcześniej jest również o zakazie parkowania na drogach. Ja to rozumiem jako wyrażenie zgody na ochronę, jak inaczej to interpretować?

Obrazek

Selassie

Postautor: Selassie » 24 sie 2017, 12:05

dexter pisze:W akcie notarialnym jest zapis, że pomieszczenie dla ochrony w naszym bloku będzie służyło jako portiernia główna dla osiedla Avia - chyba chodzi o bramę między A3 i A5, i że przyjmujemy to do wiadomości - mało tego inni mają się dokładać do kosztów jej utrzymania z racji obsługi innych działek. Punkt wcześniej jest również o zakazie parkowania na drogach. Ja to rozumiem jako wyrażenie zgody na ochronę, jak inaczej to interpretować?

O to ciekawe :)! dobrze, ze ktos uwaznie czyta wszystkie papiery - mi tam ten emeryt w budce nie przeszkadza przynajmniej cokolwiek moze zobaczy
czy te koszty sa na prawde zabojcze ?

dexter

Postautor: dexter » 24 sie 2017, 12:35

Nie wiem, bo nie mam jeszcze rozliczenia od zarządcy - jak dostanę to napiszę jak to u nas wygląda - chyba że ktoś już dostał ?

Avia 5 szóste piętro

Postautor: Avia 5 szóste piętro » 25 sie 2017, 22:37

Pozwolę sobie wypowiedzieć się, chociaż mam mieszkanie na Avii 5 a w ogóle mieszkam na Ruczaju. U mnie na Ruczaju (Raciborska, Bobrzyńskiego) jest jedna dyżurka z 2 ochroniarzami na zmianie a cały teren osiedla (otwartego) jest naszpikowany kamerami. Tak, naszpikowany bo co 30 metrów na latarniach są po 3 kamery!
https://www.google.pl/maps/@50.0205898, ... 312!8i6656
Opłata za monitoring od lokalu to 35pln/mc. I nie dolicza się do miejsc parkingowych w hali garażowej (za które całkowita opłata miesięczna to 26pln :lol: )
Monitoring nagrywa ostatnie 30 dni. Jak ktoś ci obrysuje samochód na parkingu to bez problemu namierzysz.
Na Avii opłata za ochroniarzy to nieporozumienie.

pawd_tbg

Postautor: pawd_tbg » 27 sie 2017, 10:26

Opłata za halę garażową jest koszmarna bo jest liczona tylko na osoby posiadające miejsce. Koszt wentylacji, oświetlenia i przeglądu czujników. Zabawne jest tylko to. Że reszta mieszkańców otwarcie będzie mówić że ma prawo wjechać tam żeby do windy wyładować zakupy i tak dalej. Ale jak przychodzi do rozliczania kosztów to od razu równiutko krzykną że nie płacą bo nie mają tam miejsca.

A co do monitoringu to na Avia 6 widać że mieszkańcy już go posiadają. Widać przynajmniej na zewnątrz kamery na latarniach. Niestety nic nie wiadomo na temat kosztów całej operacji bo posiadają jakieś inne forum zamknięte.

Szkoda że puki co wszystkie bloki są tak podzielone jeżeli chodzi o zarządce. Jak by się udało kiedyś że na cały osiedlu był by jeden, to moim zdaniem koszty utrzymania mogły by być mniejsze i sama instalacja i utrzymanie monitoringu było by lepsze. A nie chodzenie i proszenie się o zapis z innego bloku bo stało się w złym miejscu.

pawd_tbg

Postautor: pawd_tbg » 27 sie 2017, 10:38

A właśnie bo nie skończyłem wątku. Jedna firma od monitoringu = jeden serwer = jedna centrala. Bo raczej z tego ochroniarza przy bramie pomiędzy A3 a A5 nie będzie się dało tak łatwo zrezygnować. Ale jego koszt na wszystkie bloki będzie już znikomy.

Lukasz__

Postautor: Lukasz__ » 28 sie 2017, 9:21

Ochrona w obecnej formie nie ma sensu. W dniu dzisiejszym ochronę na Avii3 pełni pani z widoczną niepełnosprawnością ruchową i obuwiu plażowym... Ochrona to fikcja, to tylko utrzymywanie rencistów z grupą inwalidzką którzy mają sprawiać wrażenie że coś robią...

maniekmal

Postautor: maniekmal » 28 sie 2017, 12:08

moim zdaniem tylko monitoring całego osiedla + jedna dyżurka ma sens. Reszta to przerost formy nad treścią.

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”