Ochrona w bloku Avia 3 zostawiamy czy rezygnujemy?

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
Ekspresjah

Re: Ochrona w bloku avia 3 zostawiamy czy rezygnujemy?

Postautor: Ekspresjah » 26 paź 2017, 11:36

Może dlatego, że im większe mieszkanie, tym większy udział w części wspólnej?

ked14

Re: Ochrona w bloku Avia 3 zostawiamy czy rezygnujemy?

Postautor: ked14 » 26 paź 2017, 11:56

Za większy udział w części wspólnej już jest odpowiednio większa "Opłata eksploatacyjna" liczona od metrażu :)

mistrzuWiciu

Postautor: mistrzuWiciu » 26 paź 2017, 19:15

Zdecydowanie jestem za pozostawieniem ochrony. Nasi sąsiedzi zrezygnowali i większość pluje sobie w brodę, a co poniektórzy proszą naszego ochroniarza, żeby kukał do nich!! Po zmianie administracji koszty ochrony jak i wszystkiego będą niższe. Mieszkałem w bloku z ochroną i jednoznacznie mogę napisać, że jest to super.
Będę żałował 50zł/mies, a później po nocach sam będę musiał droczyć się z imprezowiczami, patrzeć przez okno bo na ławeczce przy moim samochodzie grupka młodych będzie obalała winko, odbierać paczki z jakiegoś zadupia bo kurier o 15 kończy pracę itd

mko13

Rezygnacja z ochrony - wniosek i spotkanie - osiedle Avia 3 Kraków

Postautor: mko13 » 29 paź 2017, 17:24

bedkowsk pisze: W tej chwili członkami wspólnoty są osoby, które odebrały mieszkania. I mają pełne prawo decydować o rezygnacji z ochrony. Po dołączeniu kolejnych mieszkańców inicjatywy można ponawiać. Ja swoje mieszkanie odebrałem i zamierzam wykonywać prawo współdecydowania o nieruchomości niezależnie od ilości mieszkańców.
Zdjęcia z monitoringu są lepszym dowodem niż ochroniarz, który akurat jest tylko z jednej strony bloku, i akurat czyta gazetę, więc świadek z niego kiepski, bo nic nie słyszał i nie widział. Prawda jest taka, że jeśli ma dojść do zdarzenia, i tak do niego dojdzie, i ani ochrona ani monitoring mu nie zapobiegną.

Zamieściłem wypowiedź z Orlińskiego 10. Tam też wiele osób chce się pozbyć kosztownej ochrony i uruchomili już ustawę i głosowanie w tej sprawie. Jako, że wiele osób z naszego bloku opowiedziało się na forum za likwidacją ochrony czas przejść do działania. Nie musimy czekać na pierwsze zebranie. Nasza Wspólnota to obecnie osoby, które odebrały mieszkania/podpisały akt własności i mamy prawo zgłosić ustawę. Aby uruchomić procedurę odwołania ochrony musimy złożyć wniosek w tej sprawie (z 10 podpisami). Potem Zarządca przygotowuje ustwę i głosowanie odbywa się przez Internet w panelu klienta. Proponuję zrobić spotkanie ( i zebrać wymagane podpisy) w tej sprawie 8 listopada o godz 19:00 na naszym dziedzińcu.

W tym wątku proszę już nie komentować zasadności/niezasadności ochrony (od tego jest inny wątek). Proszę napisać w tym wątku (bądź przez wiadomość prywantą) kto jest zainteresowany takim spotkaniem, kto przyjdzie i czy uważacie takie spotkanie i taki wniosek za dobry pomysł?

Selassie

Re: Rezygnacja z ochrony - wniosek i spotkanie - osiedle Avia 3 Kraków

Postautor: Selassie » 30 paź 2017, 10:15

mko13 pisze:W tym wątku proszę już nie komentować zasadności/niezasadności ochrony (od tego jest inny wątek). Proszę napisać w tym wątku (bądź przez wiadomość prywantą) kto jest zainteresowany takim spotkaniem, kto przyjdzie i czy uważacie takie spotkanie i taki wniosek za dobry pomysł?

Nie uważam tego za dobry pomysł ale chyba dlatego, że jestem za pozostaniem ochrony

alianka

Postautor: alianka » 30 paź 2017, 11:12

Tak jak napisałam w wątku dotyczącym Pierwszego spotkania, uważam że odwoływanie za wszelką cenę ochrony już teraz, bez alternatywnych rozwiązań, jest złym pomysłem.

Victorie

Postautor: Victorie » 31 paź 2017, 23:32

Drodzy sąsiedzi nie róbmy wszystkiego na łapu capu dla złudnej oszczędności.
Decydując się na mieszkanie na Avii każdy z nas zdawał sobie sprawę z tego, że każdy blok ma własnego ochroniarza.
Co więcej, ochroniarz z naszego bloku pełni funkcję dla całego osiedla i taki zapis podpisywaliśmy w umowie notarialnej.
Póki co nie wszyscy nawet odebrali mieszkanie - dajmy im też szansę podjąć tę decyzję a nie karajmy ich za spartoloną robotę Budimexu.
W naszym bloku panuje jeszcze chaos i bałagan a ochroniarz nieźle sobie z tym radzi.
Mi odpowiada, że ochroniarz pełni rolę dozorcy.
Kto podejmie się tej roli jeśli go usunięcie? Kto odwoła przyjazd straży pożarnej przy przypadkowym włączeniu instalacji PPoz?
Dajmy mu szansę, niech wszyscy się wprowadzą i wtedy będzie można podejmować decyzję czy zostawiać czy i na co zamienić.

mko13

Postautor: mko13 » 23 lis 2017, 17:14

Rozmawiałem dzisiaj z naszym zarządcą i ciekawej rzeczy się dowiedziałem. Czy mają Państwo świadomość, że utrzymujemy 2 ochroniarzy?! Jeden jest osiedlowy, a drugi dodatkowo do naszego bloku. Koszt jednego nie jest duży, bo dzieli się na całe osiedle i koszt ten jest ujęty w opłacie 2,47. Natomiast koszt ochroniarza dla naszego bloku jest znacznie większy, o czym wszyscy wiemy.
W związku z powyższym, jeśli zrezygnujemy z dodatkowej ochrony naszego bloku, to w dalszym ciągu będzie ochrona osiedla; tak na marginesie w naszym bloku (mamy wydzielone takie pomieszczenie).

Selassie

Postautor: Selassie » 23 lis 2017, 17:44

mko13 pisze:Rozmawiałem dzisiaj z naszym zarządcą i ciekawej rzeczy się dowiedziałem. Czy mają Państwo świadomość, że utrzymujemy 2 ochroniarzy?! Jeden jest osiedlowy, a drugi dodatkowo do naszego bloku. Koszt jednego nie jest duży, bo dzieli się na całe osiedle i koszt ten jest ujęty w opłacie 2,47. Natomiast koszt ochroniarza dla naszego bloku jest znacznie większy, o czym wszyscy wiemy.
W związku z powyższym, jeśli zrezygnujemy z dodatkowej ochrony naszego bloku, to w dalszym ciągu będzie ochrona osiedla; tak na marginesie w naszym bloku (mamy wydzielone takie pomieszczenie).

Oczywiscie, ze wiadomo bylo - co wiecej to jest opisane w akcie notarialnym i omawiane bylo juz nawet w tym watku.

Ochroniarz "osiedla" ma za zadanie glownie pilnowac bramy / parkingu i z niego zrezygnowac sie nie da.

Ale jego koszt jest znikomy, ale i korzysci sa znikome.
Wciaz jestem za pozostawieniem drugiego "normalnego" ochroniarza.

Anna87

Postautor: Anna87 » 28 lis 2017, 22:24

Jestem za rezygnacją z ochrony. W sąsiednim bloku szybko próbują uporać się z tym tematem.

srobert1 pisze:Szanowni Państwo Członkowie Wspólnoty Mieszkaniowej Orlińskiego 10 w Krakowie!

Przypominamy że głosowana jest uchwała nr 11/2017 w sprawie rezygnacji usług ochrony.

Na dzień 23-11-2017 oddanych głosów jest ZA 38,77 % PRZECIW 0,57 %.

Bardzo prosimy o aktywne głosowanie.potrzeba 50 % i raczej przeznaczenia kasy na monitoring.

RS

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”