Zmiana zarządcy - podzielcie się opiniami o firmach, które znacie, a ja roześlę zapytania o ich stawki - Avia 3

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
Edyta.

Re: Zmiana zarządcy - podzielcie się opiniami o firmach, które znacie, a ja roześlę zapytania o ich stawki - Avia 3

Postautor: Edyta. » 24 mar 2018, 21:43

B&P pisze:
Edyta. pisze:Zestawienie? Nie otrzymałam nic takiego, pocztą wysłali?

ZZN miało wysłać na adres podany przez Ciebie jako korespondencyjny do kontaktu z nimi. W moim przypadku wrzuciło do skrzynki ;)

hej, mam pytanie o odpowiedz z Lokatora- jak wrażenia na temat stawek?

dzenewa

Re: Zmiana zarządcy - podzielcie się opiniami o firmach, które znacie, a ja roześlę zapytania o ich stawki - Avia 3

Postautor: dzenewa » 25 mar 2018, 16:42

Polecam AS Nieruchomości jest Zarządca u Nas na Avii 6. Nie ma do nich zastrzeżeń, współpracują z Radą Mieszkańców organizując spotkania na których ustalają ważniejsze sprawy, wydatki, zakupy itp. Najważniejszą kwestią dla Nas było zrobienie bramki skracającej drogę do sklepu ( z której obecnie wszyscy mieszkańcy Avii korzystają idąc do lewiatana ( wymagana zgoda ZIKiT) :lol:), zlikwidowanie ochrony oraz montaż monitoringu. Usterki usuwane są na bieżąco ( choć gdy budynek był na gwarancji było gorzej wiele usterek usuwał Budimex a wiadomo jak z ich opieszałością), kontakt i reakcja na interwencje mieszkańców szybka.

B&P

Postautor: B&P » 27 mar 2018, 12:17

Edyta. pisze:
B&P pisze:
Edyta. pisze:Zestawienie? Nie otrzymałam nic takiego, pocztą wysłali?

ZZN miało wysłać na adres podany przez Ciebie jako korespondencyjny do kontaktu z nimi. W moim przypadku wrzuciło do skrzynki ;)

hej, mam pytanie o odpowiedz z Lokatora- jak wrażenia na temat stawek?

Właśnie biorę się za napisanie komentarza, gdzie podzielę się informacjami jakie uzyskałem od wszystkich firm.

B&P

Postautor: B&P » 27 mar 2018, 14:13

PODSUMOWANIE ROZMÓW I INFORMACJI OD ZARZĄDCÓW NIERUCHOMOŚCI

Co na pewno cieszy, wszystkie firmy były i są chętne do rozmów z naszą Wspólnotą w celu pozyskania nas do swojego portfolio, jednakże wybraliśmy moment w którym wszystkie firmy organizują podsumowanie 2017 roku w związku z tym część firm zadeklarowała się na przedstawienie oferty w kwietniu + od Zarządcy potrzebują jeszcze kilku informacji (np. ilość ciepła i prądu zakupionego na 2018 lub czy nasza nieruchomość przekracza 2,5 tys m2 = przeglądy musimy robić 2 razy do roku wedle prawa budowlanego - bardzo to obciąża nasze koszta). Dodatkowo każdy wyraźnie wspomniał, że dopiero głęboka analiza umów podpisanych przez obecny Zarząd i Dewelopera da prawdziwy stan i pozwoli przygotować kompletną ofertę. Podczas każdej rozmowy przewijał się temat, że musimy postanowić czy chcemy zmienić zarząd z powierzonego na właścicielski (i wybrać osoby, które mają czas i najlepiej jakąś wiedzę w zakresie zarządzania, prawa czy budownictwa) czy zostawiamy jak jest i tylko zmieniamy Zarządcę. Można też stworzyć kilkuosobową Radę Mieszkańców, którzy będę współpracować z Zarządcą na określonych zasadach.

TWW - otrzymaliśmy ofertę, cena za "czyste zarządzanie' 0,5 zł za m2, pozostałe pozycje dużo wyższe niż ZZN

Navigator - wizyta Kierownika Działu na budynku, uczciwie przedstawił, że mogą 10-20% dać niższe ceny przy serwisowaniu sprzętu P.Poż dzięki dobrej umowie z pewną firmą, cena za zarządzanie taka jak ZZN, nie otrzymaliśmy oferty, gdyż muszę przejrzeć wszystkie umowy jakie zostały podpisane i nie chcą "zmyślać", moją swoich pracowników odp za np. sprzątanie czy konserwację co może dać niższe koszty, ale decyzja zależy od nas, dodatkowo podesłali Procedurę Zmiany Zarządu oraz wzory dokumentów

Lokator - wizyta Właściciel na budynku, otrzymaliśmy ofertę, cena za zarządzanie (w tym księgowość i dostęp do e-kartoteki) 0,56 zł za m2, ale cena całkowita 2,63 zł za m2 (BEZ OCHRONY), cena za garaż niższa niż obecnie więc tutaj zysk kolejny

MGM - Pani Właściciel poprosiła o trochę więcej czasu, gdyż są obecnie w trakcie rozliczania 2017 roku dla swoich budynków i początkiem kwietnia powróci do nas z ofertą.

AS Nieruchomości - Pan właściciel podesłał ofertę na podstawie swoich doświadczeń na naszym osiedlu, cena za zarządzanie taka sama jak ZZN, ale cena całkowita to 3,22 zł za m2 (Z OCHRONĄ) i 2,36 zł (BEZ OCHRONY), oczywiście cena końcowa zależna od umów jakie podpisał obecny Zarządca

Adnier - Wizyta Pana właściciela na budynku, prosił o więcej czasu na przedstawienie oferty, gdyż dopiero dziś mogliśmy się spotkać by zobaczyć nasze instalacje, cena na podobnym budynku na Ruczaju ok 2,2 zł (BEZ OCHRONY), konkretnie i na temat przedstawił kilka sposób na poszukanie oszczędności w analizie umów i negocjacji cen gdzie to możliwe

Adm Property - Pan właściciel prosił o więcej czasu, w kwietniu przedstawi ofertę jak dostarczymy mu jeszcze kilka informacji, w Krakowie zarządzając ciut mniejszą nieruchomością mają cenę całkowita jest w granicy 2,5 zł (BEZ OCHRONY), cena zarządu 0,55 zł (w tym księgowość i serwis do komunikacji z mieszkańcami)

Jak widać gołym okiem, ceny mogą być niższe i wyższe, dużo zależy od tego jakie Zarządca jest w stanie umowy z podwykonawcami podpisać, albo czy sam może taniej pewne czynności wykonać. Myślę, że można to śmiało jako argument wykorzystać do rozmowy z ZZN.

Zainteresowanym mogę podesłać wszystkie prezentacje i oferty na email -> info na priva poproszę ;) Do zobaczenia na spotkaniu!

gigi

Postautor: gigi » 27 mar 2018, 14:19

B&P dzięki za podsumowanie i ogarnięcie tego tematu. Kawał dobrej roboty!

ragar

Postautor: ragar » 27 mar 2018, 21:42

@B&P, świetny dałeś przykład, budzi szacunek taka robota i cenne informacje także dla innych wspólnot w okolicy :) Dzięki!

toolpusher

Postautor: toolpusher » 28 mar 2018, 20:32

Dokładnie tak jak mówił przedmówca. Inne bloki też interesują się tematem. Dzięki za kawał dobrej roboty.

Ogr

Postautor: Ogr » 28 mar 2018, 22:53

No i co z tą dobrą zmianą? Na forum dyskusja o zmianie zarządcy, a na zebraniu czas minął i ten temat w ogóle nie został poruszony...

B&P

Postautor: B&P » 02 kwie 2018, 23:16

Ogr pisze:No i co z tą dobrą zmianą? Na forum dyskusja o zmianie zarządcy, a na zebraniu czas minął i ten temat w ogóle nie został poruszony...

Hej Ogr, analiza Zarządców zrobiona bo taki był cel z mojej strony + myślę, że temat może powrócić jeśli Zarządca się nie wywiąże z obietnic z zebrania bo do tej pory nie miał możliwości zaznajomić się z naszymi potrzebami (oprócz zgłoszeń do naprawy). Ja daję im szansę, ale będę czuwał ;)
A jakie są Twoje wrażenie Zarządcy po spotkaniu? Pozdrawiam

Ogr

Postautor: Ogr » 06 kwie 2018, 22:58

B&P pisze:
Ogr pisze:No i co z tą dobrą zmianą? Na forum dyskusja o zmianie zarządcy, a na zebraniu czas minął i ten temat w ogóle nie został poruszony...

Hej Ogr, analiza Zarządców zrobiona bo taki był cel z mojej strony + myślę, że temat może powrócić jeśli Zarządca się nie wywiąże z obietnic z zebrania bo do tej pory nie miał możliwości zaznajomić się z naszymi potrzebami (oprócz zgłoszeń do naprawy). Ja daję im szansę, ale będę czuwał ;)
A jakie są Twoje wrażenie Zarządcy po spotkaniu? Pozdrawiam

Hej
Moja opinia jest umiarkowanie pozytywna. Mam wrażenie że zarządcy zależy i będzie starać się sprostać wyzwaniom. Ostatecznie jest konkurencyjna stawka za mieszkanie i za garaż. Tylko pytanie czy zarządca wywiąże się z tej stawki, bo stawkę mogliśmy przegłosować o dowolnej wysokości. Tylko jeśli się nie wywiąże, to za rok będą dopłaty.

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”