Szanowni Sąsiedzi,
Po tych 7 miesiącach od zebrania chyba czas podsumować ZZN.
1 Nie zgłaszanie reklamacji do Budimexu, naprawa usterek idzie z naszej kasy mimo rękojmi np. drzwi wejściowe w klatce B są naprawiane przez konserwatora raz na miesiąc a sprawa powinna być rozwiązana przez producenta ów drzwi
2 Nie zwrócenie uwagi na usterki części wspólnych podczas odbioru budynku np źle zamontowane czujki światła na klatce schodowej, które włączają się dopiero gdy dojdzie się do połowy korytarza
3 Ciągle zmiany osoby zarządzającej blokiem. Stara osoba nie przekazuje nic nowej, zdażył się nawet okres, gdy zarządzającego w ogóle nie było. W konsekwencji czego wiele spraw jest niezałatwionych bo nowa osoba dowiaduje się o problemie dopiero od mieszkańców, później odchodzi zostawiając sprawę nierozwiązaną i tak w kółko.
4 Odwołanie ochrony, które przegłosowaliście miało odbyć się na równi z montażem monitoringu. Do dzisiaj nie otrzymaliśmy żadnej oferty monitoringu i zapewne jej nie otrzymamy bo zarządca ma to gdzieś.
5 Opłata za miejsce parkingowe zewnętrzne, która miała uderzyć w Budimex, dotyczy tylko właścicieli 5 miejsc postojowych. Wpływ do kasy wspólnoty jest więc znikomy a cel czyli korzyści z miejsc postojowych na terenie wspólnoty nie został osiągnięty. Przy każdej wizycie u zarządcy Pani nie wie o co chodzi i jakie miejsca parkingowe są w posiadaniu wspólnoty więc i prosi o napisanie maila, na którego później i tak nie otrzymuję odpowiedzi.
6 I ostatnia afera z opłatą za wywóz śmieci. Stawka dla mieszkańców została podwyższona żeby dodać kontenery bo lokale usługowe korzystają z naszych pomieszczeń śmietnikowych za symboliczną opłatę w wysokości 100 złotych miesięcznie! Wiele właścicieli też nie zadeklarowało jeszcze liczby osób a ustawa nie została przegłosowana
Wobec powyższego jestem jak najbardziej za zmianą zarządcy potrzebujemy tylko do tego więcej takich zmotywowanych żeby w pierwszej kolejności zmienić zarząd na właścicielski w obecności notariusza. Czy jest wśród nas ktoś kto chciałby się też zaangażować?
Zmiana zarządcy - podzielcie się opiniami o firmach, które znacie, a ja roześlę zapytania o ich stawki - Avia 3
Re: Zmiana zarządcy - podzielcie się opiniami o firmach, które znacie, a ja roześlę zapytania o ich stawki - Avia 3
Zzn twierdzi że to Budimex wszystko przedłuża,
-
Re: Zmiana zarządcy - podzielcie się opiniami o firmach, które znacie, a ja roześlę zapytania o ich stawki - Avia 3
Też mam taką informację, że to nie ZZN.
Edyta. pisze:Zzn twierdzi że to Budimex wszystko przedłuża,
Aha czyli ciągle zmiany administratora, miejsca parkingowe, monitoring oraz opłata za śmieci to wina Budimexu?
Chciałam się podjąć zmiany zarządcy ale skoro wszyscy są tacy zadowoleni z ich przekrętów to nie ma tematu.
Czekać tylko aż wpakują nas w takie bagno jak Orlińskiego 1
Nie jestem zadowolona.
Budimex przedłuża naprawy m in furtka klatka D E. Ale reszta to zzn.
Budimex przedłuża naprawy m in furtka klatka D E. Ale reszta to zzn.
Victorie pisze:Edyta. pisze:Zzn twierdzi że to Budimex wszystko przedłuża,
Aha czyli ciągle zmiany administratora, miejsca parkingowe, monitoring oraz opłata za śmieci to wina Budimexu?
Chciałam się podjąć zmiany zarządcy ale skoro wszyscy są tacy zadowoleni z ich przekrętów to nie ma tematu.
Czekać tylko aż wpakują nas w takie bagno jak Orlińskiego 1
Na Avii 4 zmienili na świetnego zarządce. Koszty poszły mocno w dół, a jakoś do góry. Tylko proces zmiany zarządcy nie jest łatwy, ale da się to zrobić. Tylko trzeba mieć notariusza i frekwencję. Na zebraniu na pewno nie przyjdzie 50% mieszkańców. Wtedy trzeba z notariuszem chodzić po godzinach. Wiemy jak wyglądało u nas zbieranie głosów nad zwykłymi uchwałami, także słabo to widzę... ale jeśli znajdzie się kilka osób, które się zaangażują, to da się to zrobić- tak naprawdę wystarczy po jednej na klatkę. W Avii 4 to zrobili, ale tam mają jakieś 3 razy mniej mieszkańców niż my.
Ogr pisze:Na Avii 4 zmienili na świetnego zarządce. Koszty poszły mocno w dół, a jakoś do góry. Tylko proces zmiany zarządcy nie jest łatwy, ale da się to zrobić. Tylko trzeba mieć notariusza i frekwencję. Na zebraniu na pewno nie przyjdzie 50% mieszkańców. Wtedy trzeba z notariuszem chodzić po godzinach. Wiemy jak wyglądało u nas zbieranie głosów nad zwykłymi uchwałami, także słabo to widzę... ale jeśli znajdzie się kilka osób, które się zaangażują, to da się to zrobić- tak naprawdę wystarczy po jednej na klatkę. W Avii 4 to zrobili, ale tam mają jakieś 3 razy mniej mieszkańców niż my.
A to nie jest tak jak pisał MGM?
"W zebraniu z notariuszem nie muszą uczestniczyć osobiście wszyscy właściciele - każdy może udzielić pełnomocnictwa zwykłego do reprezentowania na zebraniu i głosowania w jego imieniu pod uchwałami wspólnoty w tym uchwały notarialnej dot.zmiany formy zarządu wspólnoty.
Oznacza to ze w praktyce na zebraniu z notariuszem może uczestniczyć nawet tylko 1 osoba jeśli ma odpowiednio dużo pełnomocnictw (to sprawdza notariusz)."
Wiecie w ogóle jak w takiej sytuacji opłaca się notariusza?
Malo osób zagląda tu na forum. Mogę wydrukować informacje i wrzucić każdemu do skrzynki i może wtedy ludzie otworzą oczy i się zmobilizują. Myślę, że dobrze byłoby się zebrać chociaż w tych kilka zmotywowanych osób i ustalić strategię. Jeśli mamy zmienić zarząd na właścicielski to i tak potrzebujemy 3-5 osób które będą chcialy w takim zarządzie zasiąść
Dobry pomysł z kartkami w skrzynkach. Warto dopisać żeby wynajmujący przesłali zdjęcie tej kartki do właścicieli. I może zamieścić tam info o forum - musimy mieć jakiś kontakt
-
Dla mnie jest ok. Nie zmieniałbym administratora. Dobrze mi się mieszka i żyje. Nie potrzebuję tej szarpaniny o parę złotych.
Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”