Pierwsze spotkanie i uruchomienie procedury usunięcia ochrony - Avia 3
-
Re: Pierwsze spotkanie i uruchomienie procedury usunięcia ochrony - Avia 3
Co do zasady jestem ZA odwołaniem ochrony, ale nie sądzę, by pospieszne podejmowanie decyzji było racjonalne. Chcę najpierw na własne oczy poobserwować jak to funkcjonuje w obecnym kształcie, jeśli tak jak się spodziewam (czyli nie najlepiej), to potem należałoby zastanowić się nad alternatywą i dopiero odwołać. Nie wierzę co prawda w sprawne działania pana dorabiającego do emerytury, ale jeśli choć trochę jego obecność jest w stanie zapewnić porządek, to zanim będzie alternatywa (np. monitoring plus ochrona z prawdziwego zdarzenia), lepiej by był, niż zostawiać blok bez jakiejkolwiek pomocy.
mko13 pisze:Wspólnotę tworzą osoby, które odebrały mieszkanie. Mamy pełne prawo zgłosić taką ustawę.
Wspólnotę współtworzy również deweloper, kótry dysponuje głosami osób, kóre nieodebrały/niekupiły jeszcze mieszkania. Ma on normalnie prawo głosu w proporcji do posiadanych jeszcze udziałów. Napoczątku będzie to więc znacząca wiekszość. Więc głosować sobie możecie, ale dewelopera nic nie przegłosujecie. Bo albo nie zbierzecie wymaganych 50% uprawnionych do głosowani, albo deweloper zagłosuje na NIE. <usiałby być szalony, aby oferować chronione osiedle i jednocześnie znosić ochornę przed odbiorami

W sumie racja, że Budimex też może głosować. Chyba jednak głosowanie uda się zrobić dopiero na pierwszym zebraniu. Tak zrobiła np Avia2 i w bloku jest bardzo spokojnie. Nikt im nie maluje bloku i klatek i nie ma żadnego dresiarstwa pod blokiem. Są zadowoleni i nie wyrzucają pieniędzy w błoto. Mam znajomych w Avii2 i w Avii5 i wiem o tym. W Avii5 nie odwołali ochrony na pierwszym zebraniu i poczytajcie sobie ich forum do czego się ona przydaje.
Płacić ponad 130 tyś rocznie po to żeby pilnować ochroniarza
a tu link do całości
Ochrona bloku Avia 5
dexter pisze:Zwróćcie również uwagę waszym ochroniarzom, którzy regularnie dokarmiają gołębie przed blokiem - zaraz wszystko wkoło będzie zasrane i ciężko będzie się ich pozbyć.
Płacić ponad 130 tyś rocznie po to żeby pilnować ochroniarza

a tu link do całości
Ochrona bloku Avia 5
-
Proszę wziąć pod uwagę, że wiele osób w tym również ja nie mieszka jeszcze w swoich mieszkaniach. Zajmuje się remontem itd. To za wcześnie na podejmowanie takich decyzji. Każdy z nas kupując mieszkanie wiedział, że jest to osiedle z ochroną. Więc może warto się zastanowić zanim podejmie się taką decyzję.
Moim zdaniem i tak sytuacja osob ktore chca ochrone zostawic bo widza benefity wydania 60zl (umowmy sie to nie jest zabojcza kwota) jest dobra
Dlatego, ze:
-jak juz ktos wspomnial za mieszkania nie oddane bedzie glosowal Budimex (na pewno na nie, albo sie wstrzyma od glosu)
-grupa przeciwnikow likwidacji nie jest tak mala jak niektorzy tutaj sugeruja
-inne bloki w ktorych z ochrony zrezygnowano wcale nie sa tak zadowolone jak pisza tu niektorzy, sam slyszalem o przypadkach prob wyzwania ochrony z blokow gdzie taka jest po jej odwolaniu (tak zwana reka w nocniku)
-na forum mozna przeczytac ze po likwidacji w kilku blokach kwota magicznie zniknela a nie wrocila do kieszeni mieszkancow (zbyt duzo posrednikow) i nie maja teraz ani ochrony ani 60zl
Dlatego, ze:
-jak juz ktos wspomnial za mieszkania nie oddane bedzie glosowal Budimex (na pewno na nie, albo sie wstrzyma od glosu)
-grupa przeciwnikow likwidacji nie jest tak mala jak niektorzy tutaj sugeruja
-inne bloki w ktorych z ochrony zrezygnowano wcale nie sa tak zadowolone jak pisza tu niektorzy, sam slyszalem o przypadkach prob wyzwania ochrony z blokow gdzie taka jest po jej odwolaniu (tak zwana reka w nocniku)
-na forum mozna przeczytac ze po likwidacji w kilku blokach kwota magicznie zniknela a nie wrocila do kieszeni mieszkancow (zbyt duzo posrednikow) i nie maja teraz ani ochrony ani 60zl

Ostatnio zmieniony 08 lis 2017, 15:35 przez Selassie, łącznie zmieniany 1 raz.
Ostatnio upomniałem naszego ochroniarza, bo osoby z innych bloków proszą go, żeby zerknął od czasu do czasu na ich blok i wyganiał gówniarzy co w nocy siedzą na ławce!! CO TO MA BYĆ??
Rezygnują z ochrony, na forum zachwalają jak to jest cudownie, nakręcają nagonkę na "rezygnację" a po cichu namawiają ochronę innego bloku, żeby u nich też pilnować.
Rezygnują z ochrony, na forum zachwalają jak to jest cudownie, nakręcają nagonkę na "rezygnację" a po cichu namawiają ochronę innego bloku, żeby u nich też pilnować.
Karolina 20 pisze:Proszę wziąć pod uwagę, że wiele osób w tym również ja nie mieszka jeszcze w swoich mieszkaniach. Zajmuje się remontem itd. To za wcześnie na podejmowanie takich decyzji.
Jestem w stanie się z tym zgodzić. Ostatnio poznałem nowego sąsiada i mówił, że jest absolutnie za rezygnacją z ochrony, natomiast na razie remontuje mieszkanie i mówił, że nawet nie ma czasu na czytanie forum i nie ma jeszcze dostępu e-konta klienta.
Moge wam jedynie zasugerowac że jedyny sens posiadania portiera ( ochroniarza ) ma tylko wtedy gdy jest Os. monitorowane sam oczywiscie niewiele zrobi ale kamery moga zarejestrowac zdarzenie ktore to jego mośc udostepni pozniej np. policji. Mozna polaczyc sily gdyż na całe Os. Avia wystarczylo by zdecydowanie jedno pomieszczenie dla ochrony ktora by obslugiwala taki monitoring. Wtedy koszty utrzymania rozlozyly by sie na mieszkancoow calego Os. a nie jednego bloku , a czasami taki czlowiek tez sie przydaje np. jak przesylki nie ma kto odebrac wtedy kurier czy listonosz zostawia u niego ale to musialo by odpowiadac wiekszosci gdyz utrzymywanie tylu jego mosci na chwile obecna co gwarza w dzien z operatorami koparek a w nocy czuwaja z nalozona czapka na oczy chyba nie ma sensu. Mieszkaniec Avia 5 .
Patryk22 pisze:Moge wam jedynie zasugerowac że jedyny sens posiadania portiera ( ochroniarza ) ma tylko wtedy gdy jest Os. monitorowane sam oczywiscie niewiele zrobi ale kamery moga zarejestrowac zdarzenie ktore to jego mośc udostepni pozniej np. policji. Mozna polaczyc sily gdyż na całe Os. Avia wystarczylo by zdecydowanie jedno pomieszczenie dla ochrony ktora by obslugiwala taki monitoring. Wtedy koszty utrzymania rozlozyly by sie na mieszkancoow calego Os. a nie jednego bloku , a czasami taki czlowiek tez sie przydaje np. jak przesylki nie ma kto odebrac wtedy kurier czy listonosz zostawia u niego ale to musialo by odpowiadac wiekszosci gdyz utrzymywanie tylu jego mosci na chwile obecna co gwarza w dzien z operatorami koparek a w nocy czuwaja z nalozona czapka na oczy chyba nie ma sensu. Mieszkaniec Avia 5 .
Oczywiście, że tak. W Avii jest 8 bloków. Jeśli nasz obecny koszt podzielimy przez 8, to wyjdzie normalna do zaakceptowania cena. Na razie dla mnie jest to ponad 700zł rocznie, a niektórzy płacą grubo ponad 1000zł...
Ja to mam nadzieję, że jak przyjdzie do głosowania to jednak ludzie zamiast słuchać jakichś podpowiedzi ludzi z Avia 5 wezmą I pomyślą za siebie.
Inne bloki według mnie po rezygnacji wcale nie są zadowolene! Proszę poczytać, że nawet tej kasy nie zobaczyli.
Sam nie place grubo ponad 1000zl rocznie, bardziej 800 i chciałbym dalej to robić! Z powodów które już wymieniłem.
Nie przemawiają do mnie w ogóle argumenty oszczędnych.
Inne bloki według mnie po rezygnacji wcale nie są zadowolene! Proszę poczytać, że nawet tej kasy nie zobaczyli.
Sam nie place grubo ponad 1000zl rocznie, bardziej 800 i chciałbym dalej to robić! Z powodów które już wymieniłem.
Nie przemawiają do mnie w ogóle argumenty oszczędnych.
Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”