Głośne tupanie i jego słyszalność w mieszkaniu poniżej - Avia 3

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
menkks

Re: Głośne tupanie i jego słyszalność w mieszkaniu poniżej - Avia 3

Postautor: menkks » 17 lis 2017, 12:35

Myślałem u siebie o zrobieniu izolacji akustycznej na suficie, ale na razie nie widzę takiej potrzeby, rozmowy sąsiadów z góry słychać jedynie w łazience, odgłosów chodzenia/biegania brak.

Myślałem o sufitach podwieszanych, z warstwa wełny mineralnej bądź specjalnej pianki/okładziny.. albo pójść po całości i użyć materiałów takich jakie są używane w studiach muzycznych :)

Brunon K.

Postautor: Brunon K. » 17 lis 2017, 12:59

To są skutki nawalenia styropianu do podłogi!
Jak już było miejsce to należało włożyć wełnę mineralną. Właśnie, żeby zapobiec nadmiernemu przenoszeniu dźwięków.
Wsadzili styropian, przecież nie dla izolacji termicznej!

gamera64

Postautor: gamera64 » 17 lis 2017, 20:22

mieszkaniecO1 pisze:Skoro przeszkadzaja wam odgłosy sasiadów - które gwarantuje bedzie słychac w kazdej nowej inwestycji, dlaczego sami nie zainwestujecie w izolacje akustyczną własnego mieszkania?

Proponujesz coś konkretnego??

xksisnki

Postautor: xksisnki » 18 lis 2017, 13:45

Brunon K. pisze:To są skutki nawalenia styropianu do podłogi!
Jak już było miejsce to należało włożyć wełnę mineralną. Właśnie, żeby zapobiec nadmiernemu przenoszeniu dźwięków.
Wsadzili styropian, przecież nie dla izolacji termicznej!

Byłeś przy tym i widziałeś jak wsadzają styropian ? Może wierciłeś strop i zauważyłeś styropian?

maniekmal

Postautor: maniekmal » 18 lis 2017, 17:25

pewnie że jest styropian pod wylewką w każdym mieszkaniu. Skuwaliśmy to wiemy :) powiem więcej! przy ścianach, w miejscach gdzie są rurki z przewodami, nie ma styropianu tylko jest piasek wysypany.

Sletoh

Postautor: Sletoh » 27 lis 2017, 9:26

Rozpocząłem remont mieszkania, sąsiedzi z góry już mieszkają i jestem w szoku jak słaba jest izolacja akustyczna. Najgorszy jest dźwięk uderzeniowy, bo cały dzień biegają dzieci i nawet robotnicy powiedzieli, że już wolą szlifierki słuchać niż tego ciągłego "bum bum bum".

Widzę, że też macie takie problemy i ciekawi mnie, czy ktoś wykonywał pomiary izolacyjności akustycznej ścian i stropów na dźwięki powietrzne lub uderzeniowe??
Ktoś zgłaszał takie usterki Budimexowi??

xksisnki

Postautor: xksisnki » 27 lis 2017, 9:30

maniekmal pisze:pewnie że jest styropian pod wylewką w każdym mieszkaniu. Skuwaliśmy to wiemy :) powiem więcej! przy ścianach, w miejscach gdzie są rurki z przewodami, nie ma styropianu tylko jest piasek wysypany.

No to jestem w szoku :) Co nowsza inwestycja to widzę lepsze technologie :D

Rafal1940

Postautor: Rafal1940 » 09 sty 2018, 18:35

I zglaszal ktos do dewelopera ten problem z glosnoscia mieszkania?
A wiecie moze co maja sasiedzi z gory polozone na podlodze?
Czy wszyscy tu nie sa zadowoleni z izolacji akustycznej?
Nie mieszkam tu ale myslalem o tym osiedlu miedzy innymi

mistrzuWiciu

Postautor: mistrzuWiciu » 09 sty 2018, 22:58

Byłem w kilkunastu mieszkaniach, przynajmniej w 5 biegały dzieci piętro wyżej. Było to słychać jak gra na bębnach .Nie polecam kupować tutaj mieszkania, no chyba, że na najwyższym piętrze, ale minus to ogrzewanie/klimatyzacja i ryzyko przeciekającego dachu. Ze względu na wyjazdy z pracy, mieszkam w wielu mieszkaniach służbowych w całej Polsce. Nigdy, ale to nigdy nie słyszałem czegoś takiego jak na Avii. Tak nie da się żyć.

jednokolorowa

Postautor: jednokolorowa » 23 sty 2018, 11:24

Mam wrażenie, że nasze mieszkania są zrobione z papieru. Całe życie mieszkałam w bloku z wielkiej płyty i czasem słyszałam sąsiadów (szczególnie w łazience), ale to co się dzieje w naszym bloku przechodzi ludzkie pojęcie. W sypialni słyszę dokładnie wszystko (dokładne słowa) sąsiada zza ściany. Słyszę, kiedy dzwoni mu budzik, kiedy kładzie się spać Dodatkowo będąc w sypialni dokładnie słyszę nalewanie wody w JEGO łazience. W ciągu kilku miesięcy zgłoszę to jako usterkę, przecież tak się nie da żyć.

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”