Terminy odbiorów nowych mieszkań od dewelopera w bloku Avia 3

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
Evadnro

Re: Terminy odbiorów nowych mieszkań od dewelopera w bloku Avia 3

Postautor: Evadnro » 18 lip 2017, 16:43

Selassie pisze:Czyli wychodzi na to, ze nic nie da sie zrobic. Budimex najprawdopodniej spozni sie z przekazaniem mieszkan przed 4 sierpnia.

Z tego co zrozumialem nie groza im za to zadne kary wiec nie dziwie sie, ze im sie specjalnie nie spieszy

Nic im nie grozi :) w akcie notarialnym są zapisy "nie później niż" itp, trochę z nas to zdarło kasy, a tak na prawdę broni nam tylko jednego terminu. Przeniesienia własności i to też w taki sposób, że możemy przy rezygnacji otrzymać podwójny zadatek.

pchi

Postautor: pchi » 18 lip 2017, 16:48

Tak jak pisałam. Budimex nawet nie myśli o przekazaniu nam mieszkań przed 4 sierpnia. Muszą to zrobić do 2 października - dopiero od tego momentu będę płacić kary.
Dobra wiadomość jest taka, że mieszkania prawie wszyscy odbiorą w pierwszym terminie - raz, że mało kto pozwoli sobie na kolejny miesiąc czekania (a na tym najbardziej zależy deweloperowi) a dwa, że nie mogą mieć zbyt wielu "drugich terminów", gdyż muszą zdążyć przed 2.10 z przekazaniem wszystkich mieszkań.

Realnie rzecz biorąc połowa sierpnia.

Grafiku odbiorów nikt już w lipcu nie stworzy (na pewno nie na lipiec).

duda88

Postautor: duda88 » 18 lip 2017, 16:54

Z tego co czytam to wszyscy nastawiamy się na odbiór za pierwszym podejściem :) ja planuję nawet zamówić gościa do pomiaru kuchni i drzwi na ten sam dzień.... jeśli tylko będę go znać ;) a może wzorem naszego "dzikiego lokatora" powinniśmy pójść "jak po swoje"i zacząć się urządzać ?
...może nas też nie zauważą 8-) :lol:

pchi

Postautor: pchi » 18 lip 2017, 17:00

mieszkania są zamknięte ;/ próbowaliśmy wejść i pomierzyć :lol:

im później zaczną odbiory, tym bardziej zdeterminowani będę mieszkańcy.
Może dla niektórych nie ma znaczenia czy odbiorą mieszkanie za miesiąc czy dwa, ale większość z nas czeka już tylko na telefon.
Najgorzej jeśli chodzi o ekipy, czy wypowiedzenie umowy najmu obecnego mieszkania - przez brak oficjalnej informacji od dewelopera, NIE można nic zaplanować.

a pan Filip pewnie rzuci swoją pracę po miesiącu odbierania od nas telefonów z pytaniem "kiedy odbiory" :roll:

duda88

Postautor: duda88 » 18 lip 2017, 17:01

pchi pisze:Tak jak pisałam. Budimex nawet nie myśli o przekazaniu nam mieszkań przed 4 sierpnia. Muszą to zrobić do 2 października - dopiero od tego momentu będę płacić kary.
Dobra wiadomość jest taka, że mieszkania prawie wszyscy odbiorą w pierwszym terminie - raz, że mało kto pozwoli sobie na kolejny miesiąc czekania (a na tym najbardziej zależy deweloperowi) a dwa, że nie mogą mieć zbyt wielu "drugich terminów", gdyż muszą zdążyć przed 2.10 z przekazaniem wszystkich mieszkań.

Realnie rzecz biorąc połowa sierpnia.

Grafiku odbiorów nikt już w lipcu nie stworzy (na pewno nie na lipiec).

Były tu już przypadki że wysyłali termin do notariusza na przeniesienie własności do osób które nie odebrały mieszkania - jeśli nie przyjmiesz terminu, to już też nie ich problem. A skąd masz info o tej połowie sierpnia? To jakby jeszcze miesiąc.... :(

duda88

Postautor: duda88 » 18 lip 2017, 17:07

My weszliśmy jak jeszcze były otwarte i popełniliśmy błąd, bo trzeba było już nie wychodzić :lol: :lol: :lol:
I wszystko wydawało się być skończone i gotowe do odbiorów, klatki i mieszkania - co ich trzyma z tymi odbiorami ? nie mam pojęcia...

kar.pog

Postautor: kar.pog » 18 lip 2017, 17:47

Czy przesuwacie już ekipy remontowe na drugą połowę sierpnia czy początek września? Czy macie nadzieję, że uda się odebrać mieszkanie do 4 sierpnia? :(

Evadnro

Postautor: Evadnro » 18 lip 2017, 20:59

O 4 sierpnia nie ma co marzyć.
Wezwanie do przeniesienia własności przed odbiorem nie jest możliwe - za to już są kary. (tzn jest możliwe ustalenie terminu przeniesienia z notariuszem, ale w międzyczasie musi być odbiór)/

Dziwi mnie to, bo wszystko szło dobrze, a tu nagle opóźnienie budowy. Teraz opóźnienie odbiorów. Myślałem może, że blok nie został przekazany do użytkowania i dalej trwają prace budowlane, ale otrzymałem od biura skan pozwolenia na użytkowanie z klauzulą ostateczności z dnia 05.04.2017.

Jedynym logicznym wytłumaczeniem jest, że pies zjadł dokumenty albo klucze do mieszkań.

Selassie

Postautor: Selassie » 18 lip 2017, 22:38

kar.pog pisze:Czy przesuwacie już ekipy remontowe na drugą połowę sierpnia czy początek września? Czy macie nadzieję, że uda się odebrać mieszkanie do 4 sierpnia? :(

Ja jeszcze nie mam ekipy, ale mam urlop od 4 którego nie mogę przesunąć, dużo rzeczy chciałem żenić w mieszkaniu sam a tu taka checa. :cry:

Selassie

Postautor: Selassie » 19 lip 2017, 12:36

Szanowny Panie,

na dzień dzisiejszy budynek nie został nam przekazany przez Generalnego Wykonawcę tym samym nie jestem jeszcze w stanie udzielić informacji kiedy dokładnie rozpoczną się odbiory w budynku Avia 3 oraz jaka będzie kolejność przekazywania mieszkań.

O wyznaczonej dacie spotkania odbiorowego zostanie Pan poinformowany z co najmniej 7 dniowym wyprzedzeniem.

W przypadku dalszych pytań proszę o kontakt telefoniczny bądź mailowy.

Z poważaniem,

Filip Downar

specjalista ds. technicznych

biuro w Krakowie

tel. (12) 429-27-68

kom. (+48) 571-308-800

:( jestem wkurzony czy ten deweloper może kiedyś dotrzymać jakiejś obietnicy?

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”