Wykupione miejsca postojowe dla niepełnosprawnych - os. Avia 3
Re: Wykupione miejsca postojowe dla niepełnosprawnych - os. Avia 3
Pytanie co chcecie osiągnąć ? Bo ze zwrotem pieniędzy za miejsce nie powinno być problemów - na tak usytuowane miejsca jest kolejka chętnych którym będzie obojętne czy znak jest czy go nie ma bo i tak mają miejsce do wyłącznego korzystania - nikt im nic nie zrobi. Jest luka w prawie, oni ją wykorzystali, Wy możecie czuć się oszukani - jednak czy wchodzenie z nimi na drogę sądową coś da? Jak widać wszyscy pracownicy którzy źle informowali już nie pracują, a oni mogą zaproponować jedynie inne miejsca na parkingach pod O1 - czy o to Wam chodzi? Odpowiedzcie sobie na to pytanie.
misiek1 pisze:Niestety gucio wszedzie jest po stronie dewelopera na kazdym forum
Panie lub Pani Misiek nie wszędzie tez się z nimi kilka razy użeralem ale nie o tym teraz. . .
Moim zdaniem budimex jest za dużą i za poważna firma która działa w każdym większym mieście w Polsce i np w Krakowie jest to jedyny developer który dostaje zlecenia na prawie wszystkie remonty co jak dla mnie jest podejrzane. . . ale też tym samym nie sądzę żeby mając tyle wybudowanych bloków i innych inwestycji nie wiedział jak sprzedawać swoje produkty żeby byly zgodne z prawem i nie były bublami prawnymi.
Oni mają też prawników którzy chyba wiedzą co robią. . .
Mam tylko nadzieje ze tak rzeczywiście będzie bez większych problemów a jak coś pójdzie nie tak to będziemy się wtedy użerać . . . Oby nie . . .
k59g pisze:Gucio napisał:
"Dajcie już spokój , na innych inwestycjach i to nie tylko w Krakowie są takie same "cuda" wszystko "zgodnie" z luką prawną jaka wykorzystują developerzy. Co jest nie zabronione to jest dozwolne
Cyt.
""zmiany przeznaczenia miejsc postojowych, w tym likwidacji miejsc ogólnodostępnych, nie można zakwalifikować jako niewłaściwego stanu technicznoużytkowego terenu, a tym samym wyegzekwować od inwestora utrzymania miejsc postojowych zgodnych z ich pierwotnym przeznaczeniem na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę i realizacji inwestycji. Przyjęcie bowiem odmiennej koncepcji, tj. uznanie, iż stan nieodpowiedni nie jest równoznaczny z naruszeniem określonej normy prawnej, oznaczałoby w istocie uprawnienie dla nakładania obowiązków na właściciela obiektu nie wynikających wprost z przepisów prawa. Stąd też inwestor planujący rozpoczęcie budowy niezgodnie z określonymi w prawie wymogami zagospodarowania przestrzennego (lub w wypadku braku takiego planu - w decyzji ustalającej warunki zabudowy terenu) - mimo spełnienia wymagań określonych w art. 5 Prawa budowlanego musi liczyć się z wydaniem przez właściwy organ administracji architektonicznobudowlanej decyzji o odmowie zatwierdzenia projektu budowlanego lub udzielania pozwolenia na budowę. Natomiast, rezygnacja - już po przystąpieniu do użytkowania obiektu - z ogólnodostępnych miejsc postojowych pierwotnie uwzględnionych w procesie inwestycyjnym - nie niesie za sobą żadnych konsekwencji""
Gucio skąd ten cytat.
Pozdrawiam
Z listu Rzecznika Praw Obywatelskich do Pan Andrzej Aumiller Minister Budownictwa
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu
Coś się dzieje w temacie miejsc? Przechodziłam dziś między Avia 3 a Avia 5 i z kilku zniknęło oznaczenie osoby niepełnosprawnej..i zdemontowano znaki przy tym parkingu..
Też zwróciłem uwagę, że na kilku miejscach obok siebie nie ma znaku dla niepełnosprawnych. Mnie dodatkowo wkurza, że przesunęli ogrodzenie, i na naszych miejscach wjeżdżają jednym kołem samochody. Może ktoś uzna, że przesadzam, ale zobaczcie jak wygląda kostka przy krawężnikach, a budynek jeszcze nie oddany do użytku
Na wszystkich miejscach sa oznaczenia i blokady rowniez obeszlam blok wokolonic sie nie zmienilo
-
Czy mają Państwo pomysł, co z tym fantem zrobić? Zamierzacie odbierać miejsca? Z tego co mi Budimex kiedyś odpisał, to oni nie widzą powodu, by miejsc nie odebrać, bo w umowie jest, że "miejsce jest dostosowane", więc jeszcze pytanie, czy zgodzą się na ewentualną odmowę :/ I co taka odmowa zmieni? :/
Mysle ze odebrac i zlozyc pozwe zbiorowy ze zostalismy oszukani!!!!! Nie wiem jak dlugi okres mamy by do zlozyc
Przecież ta sprawa jest wbrew pozorom bardzo prosta. Jeśli kupuję nowe auto i decyduję się na wersję z podgrzewanymi siedzeniami i dwustrefową klimą, to płacę za dany produkt w zestawie. Na takim konkretnym aucie mi zależało, więc nie chcę mieć auta wybrakowanego bez tych opcji, choćby zwracano mi część pieniędzy za brak danego wyposażenia.
Wiadomo było, że na Nowych Czyżynach będzie spory problem z parkowaniem. I dla wielu osób kupno mieszkania bez gwarantowanego własnego miejsca postojowego było od początku bez sensu. W tym kontekście odbieranie mieszkania z "trefnym" miejscem jest jak odbieranie nowego auta bez tej klimy i podgrzewanych foteli. Nie na to się klient umawiał. Budimex ma prawo do takiej interpretacji, tylko niech sobie to wyjaśni do końca z PINB, a nie z klientami. Jak będzie miał sądową decyzję, to może sobie te miejsca znowu sprzedawać.
Na chwilę obecną jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest zaproponowanie klientom innych miejsc. Owszem, jest to pewna niedogodność bo pewnie nie będą to miejsca pod tym samym blokiem, ale np. 100-200 metrów dalej. Ale przynajmniej ich właściciele będą mieli gwarancję, że nikt im tych miejsc nie zajmie.
Więc bardzo się dziwię, że deweloper nie zaproponował takiego rozwiązania. Samych miejsc zakwalifikowanych jako te dla niepełnosprawnych dla PINB nie jest przecież aż tak dużo. A smród z całej tej sytuacji jest spory.
PS. A w kontekście tego, co pisze gucio - warto zerknąć na to okiem rp.pl/Nieruchomosci/306309945-Nielegalny-zakaz-parkowania-poza-miejscami-prywatnymi---wyrok-SO-w-Krakowie.html
Tu nie chodzi tylko o interpretację PINB. Wystarczy pozew jednej osoby niepełnosprawnej, która będzie żądała ogólnodostępnych miejsc postojowych zgodnie z wymogami inwestycyjnymi i sąd może jej przyznać rację. Wtedy też z miejsc do prywatnego użytku nici.
Wiadomo było, że na Nowych Czyżynach będzie spory problem z parkowaniem. I dla wielu osób kupno mieszkania bez gwarantowanego własnego miejsca postojowego było od początku bez sensu. W tym kontekście odbieranie mieszkania z "trefnym" miejscem jest jak odbieranie nowego auta bez tej klimy i podgrzewanych foteli. Nie na to się klient umawiał. Budimex ma prawo do takiej interpretacji, tylko niech sobie to wyjaśni do końca z PINB, a nie z klientami. Jak będzie miał sądową decyzję, to może sobie te miejsca znowu sprzedawać.
Na chwilę obecną jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest zaproponowanie klientom innych miejsc. Owszem, jest to pewna niedogodność bo pewnie nie będą to miejsca pod tym samym blokiem, ale np. 100-200 metrów dalej. Ale przynajmniej ich właściciele będą mieli gwarancję, że nikt im tych miejsc nie zajmie.
Więc bardzo się dziwię, że deweloper nie zaproponował takiego rozwiązania. Samych miejsc zakwalifikowanych jako te dla niepełnosprawnych dla PINB nie jest przecież aż tak dużo. A smród z całej tej sytuacji jest spory.
PS. A w kontekście tego, co pisze gucio - warto zerknąć na to okiem rp.pl/Nieruchomosci/306309945-Nielegalny-zakaz-parkowania-poza-miejscami-prywatnymi---wyrok-SO-w-Krakowie.html
Tu nie chodzi tylko o interpretację PINB. Wystarczy pozew jednej osoby niepełnosprawnej, która będzie żądała ogólnodostępnych miejsc postojowych zgodnie z wymogami inwestycyjnymi i sąd może jej przyznać rację. Wtedy też z miejsc do prywatnego użytku nici.
PINB wydał decyzję z nakazem natychmiastowego jej wykonania i skontrolują pewnie stan rzeczy w tym tygodniu. Myślę, że jednak bdmx w tym tygodniu będzie ściągał te blokady bo w przypadku nie zastosowania się do decyzji PINBu mogą dostać jakieś kary.
Także myślę, że w ciągu następnych paru dni wszystko się wyjaśni...
A co do odbioru takiego miejsca to ja nie będę odbierała bo może się to skończyć tak jak na Avii 4 czyli zostaniemy z tematem sami i róbcie sobie co chcecie nas to nie obchodzi..
Ta cała sprawa się wgl nadaje do jakiegoś programu telewizyjnego może wtedy by się tam obudzili i zobaczyli jak czarny PR sobie robią...
Także myślę, że w ciągu następnych paru dni wszystko się wyjaśni...
A co do odbioru takiego miejsca to ja nie będę odbierała bo może się to skończyć tak jak na Avii 4 czyli zostaniemy z tematem sami i róbcie sobie co chcecie nas to nie obchodzi..
Ta cała sprawa się wgl nadaje do jakiegoś programu telewizyjnego może wtedy by się tam obudzili i zobaczyli jak czarny PR sobie robią...
Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”