Segregacja odpadów / ostrzeżenie od MPO w sprawie braku segregacji - Avia 3

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
Sten

Re: Segregacja odpadów / ostrzeżenie od MPO w sprawie braku segregacji - Avia 3

Postautor: Sten » 30 lis 2018, 22:57

Ja jestem za zmianą zarządcy. Lecą sobie po bandzie dając tak niskie opłaty dla lokali usługowych, 4 miesiące nie naprawione drzwi w klatce B. Wystarczy wydzielić jedno pomieszczenie śmietnikowe dla lokali usługowych, wymienić zamki i rozdać klucze mieszkańcom i klucze dla lokali. Niech sobie płacą według ilości śmieci.

Jak byłem u zarządcy przy deklaracji ilości osób, to z tego co mi powiedzieli jeśli nic się nie zadeklaruje automatycznie jest pobierane zużycie za jedną osobę. Według mnie powinno być że jeśli się nic nie zadeklaruje to pobierana jest opłata za 6 osób. Wtedy by się ruszyli.

maniekmal

Postautor: maniekmal » 03 gru 2018, 10:48

Sten pisze:Jak byłem u zarządcy przy deklaracji ilości osób, to z tego co mi powiedzieli jeśli nic się nie zadeklaruje automatycznie jest pobierane zużycie za jedną osobę. Według mnie powinno być że jeśli się nic nie zadeklaruje to pobierana jest opłata za 6 osób. Wtedy by się ruszyli.

była uchwała, że w przypadku braku zgłoszenia będzie się płacić jak za 4 osoby. Widocznie nie przeszła...

Edyta.

Postautor: Edyta. » 03 gru 2018, 12:18

maniekmal pisze:
Sten pisze:Jak byłem u zarządcy przy deklaracji ilości osób, to z tego co mi powiedzieli jeśli nic się nie zadeklaruje automatycznie jest pobierane zużycie za jedną osobę. Według mnie powinno być że jeśli się nic nie zadeklaruje to pobierana jest opłata za 6 osób. Wtedy by się ruszyli.

była uchwała, że w przypadku braku zgłoszenia będzie się płacić jak za 4 osoby. Widocznie nie przeszła...

Nie przeszła, a zzn nie zależy więc uchwała leży

ked14

Postautor: ked14 » 03 gru 2018, 12:20

Edyta. pisze:
maniekmal pisze:

a najlepsze że tą uchwałę można w dalszym ciągu przegłosować, a brakuje całego 1%. Więc jak znacie jedną osobę, która nie zagłosowała to ciągle może to zrobić

mmm123

Postautor: mmm123 » 03 gru 2018, 13:57

ked14 pisze:
Edyta. pisze:
maniekmal pisze:

a najlepsze że tą uchwałę można w dalszym ciągu przegłosować, a brakuje całego 1%. Więc jak znacie jedną osobę, która nie zagłosowała to ciągle może to zrobić

To ciekawa wiadomość. To najlepiej niech administracja przedzwoni, bo brakuje 1 albo 2 głosów. A to ważna uchwała.

ked14

Postautor: ked14 » 03 gru 2018, 14:02

mmm123 pisze:
ked14 pisze:
Edyta. pisze:Nie przeszła, a zzn nie zależy więc uchwała leży

To ciekawa wiadomość. To najlepiej niech administracja przedzwoni, bo brakuje 1 albo 2 głosów. A to ważna uchwała.

Zasugerowałem to Pani w piątek, że najlepiej jakby przedzwonili do osoby która nie głosowała, a zgłosiła liczbę mieszkańców.

RaceX

Postautor: RaceX » 03 gru 2018, 14:26

1% potrzebny do przegłosowania i nic? Dalej ktoś uważa, że zarządca jest ogarnięty? 2min pracy... Zrzucić z ich systemu maile, odfiltrować osoby które głosowały i wysłać maile UDW. Czy to jest trudne?

maniekmal

Postautor: maniekmal » 04 gru 2018, 15:21

RaceX pisze:1% potrzebny do przegłosowania i nic? Dalej ktoś uważa, że zarządca jest ogarnięty? 2min pracy... Zrzucić z ich systemu maile, odfiltrować osoby które głosowały i wysłać maile UDW. Czy to jest trudne?

jak masz wybory to też do Ciebie piszą wieczorem jak widzą, że jeszcze nie zagłosowałeś? Tu akurat nie jest wina zarządcy tylko ok 45% mieszkańców którzy mają to gdzieś :)

mko13

Postautor: mko13 » 04 gru 2018, 16:48

B&P pisze:
mko13 pisze:
B&P pisze:Dopiero dziś odkryłem wątek i cieszę się, że wykazaliście się nie małą wytrwałością, aby zdobyć sporo informacji.

Wątek był o segregacji i myślę, że jak ktoś nie płaci za śmieci to ma to gdzieś i nie segreguje wcale.
Kpiną jest opłata ponoszona przez lokale, więc myślę że lokale powinny płacić różnicę (całkowity koszt - ilość osób w Avii x np 20 zł), ale w momencie kiedy pozbędziemy się mieszkań z 0 mieszkańców (poza tymi, gdzie nie ma zużycia żadnych mediów).

W wątku kilka osób zadeklarowało chęć stworzenia uchwały i zbierania podpisów samodzielnie. Przy czym uważam, że warto się zastanowić czy nie warto w takiej uchwale zawrzeć kilku kwestii związanych ze śmieciami: opłata za osobę i kwestia mieszkań z 0 mieszkańców (poza tymi, które nie mają zużycia mediów) oraz obowiązek nałożyć na Zarządcę, aby po pierwsze raz na kwartał sprawdzał czy ktoś nie zmienił ilości mieszkańców na mniejszą a utrzymuje ten sam poziom zużycia mediów, a po drugie raportował nam stan mieszkańców. Może macie jeszcze jakieś pomysły?

Jak znajdzie się przedstawiciel w każdej klatce (mogę się zająć klatką G) to może nam się udać to 2 tyg temat zamknąć - z doświadczenia z wcześniejszego zbierania głosów za odwołaniem ochrony wiem, że sąsiedzi najbardziej ufają swoim znajomym w klatce ;)

Kontaktowalem się z zarządcą w sprawie śmieci. Uchwała już jest przygotowana i w przyszłym tygodniu będzie w naszych skrzynkach i będzie można głosować.

a wiesz co się znajdzie w tej uchwale? Całościowo się tematem zajmą?

Tak. Na uchwałę można od dziś głosować.
Wspólnota Mieszkaniowa postanawia, że stawka za śmieci rozliczana będzie zgodnie z e stawką wskazaną w MPO (gospodarstwo domowe) dla lokali mieszkalnych, pozostała kwota będzie dzielona na lokale usługowe (procentowo do powierzchni).

Administracja ma dzwonić, aby dozbierać brakujący 1% do uchwały, aby ci co nie zgłosili liczby mieszkańców mieli przypisaną liczbę 4, także i ta uchwała powinna szybko przejść.

gigi

Postautor: gigi » 04 gru 2018, 18:56

Mam pytanie co do nowo zaproponowanej uchwały: UCHWAŁA NR 12/2018
Na stronie http://www.mpo.krakow.pl/nowe-zasady/stawki widnieje cennik.
Czy nas jako mieszkańców będą obowiązywać te stawki?: Dla zabudowy wielorodzinnej za odpady zbierane selektywnie

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”