Odbiory mieszkań od dewelopera - uwagi i zgłoszenia - Avia 3

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
dexter

Re: Odbiory mieszkań od dewelopera - uwagi i zgłoszenia - Avia 3

Postautor: dexter » 03 sie 2017, 10:13

Gratuluję :) w końcu jakieś dobre wieści :D

pchi

Postautor: pchi » 03 sie 2017, 10:19

maamba pisze:Odbiór miałam wczoraj i...udało się ! :)
Odbierałam z ekipą do odbiorów. Panowie byli bardzo dokładni i sami się dziwili że za bardzo nie mieli się do czego przyczepić. Były jakieś drobne niedoróbki i krzywizny na ścianie w korytarzu i małe wyżłobienia w pokojach ale przy położeniu gładzi wszystko się zniweluje więc przymknęliśmy na to oko. Ponoć trzeba bardzo zwracać uwagę na szyby i parapety. U mnie też były rysy na parapecie i jedna rysa na oknie ale zagrałam z Budimeksem w ten sposób że ja "przymykam oko na niedoróbki na ścianach " a oni w zamian idą mi na rękę i resztę zgłoszonych rzeczy zrobią w trakcie remontu. Zgłosiliśmy też do odmalowania balkon bo były zabrudzenia ale ponieważ dotyczy to części zewnętrznej to też mają to zrobić na bieżąco.

Najważniejsze żeby skosy w łazience były równe ! Plus elektryka sufity wszystko ok ! :D

Super!!! właśnie o to mi chodziło - to jest wiarygodne źródło informacji! dziękujemy za informacje!!!
I powodzenia z remontem :)

gigi

Postautor: gigi » 03 sie 2017, 11:07

Gratulacje i powodzenia w następnych odbiorach :) !

mistrzuWiciu

Postautor: mistrzuWiciu » 03 sie 2017, 15:56

Niestety mieszkania nie odebrałem :(
Przymknąłem oko na dużo małych rzeczy typu pęknięty róg podłogi, małe pozostałości po robieniu ścian(wystarczy papierem ściernych machnąć dwa razy), jedna fuga z małą ilością na balkonie.
Główne usterki, które zostały wpisane do protokołu:
- niestety w łazience sufit nie trzymał poziomu prawie 2cm - czekam na ustosunkowanie się Budimexu, bo zostałem poinformowany, że normy to do 8mm, co mnie troszeczkę zaskoczyło bo bylem przekonany, że do 5mm. 8mm to już moim zdaniem przegięcie jeśli to jest prawda.
-W rogach na całych długościach popękane ściany w łazience i pokoju obok.
- w kuchni przy kominie prawdopodobnie przy wycinaniu dziury do odpływu, została mała dziura wystająca ponad wylewkę.

Panowie z Budimexu nie byli zbyt mili, szczególnie starszy gość. Bardzo niemiłe zachowanie było gdy oglądali pęknięcia na ścianach i się między sobą śmiali w stylu "biedne głupie człowieczki".
Młody koleś był chyba nieszczęśliwy przez swoją pracę, bo odzywał się jakby był bardzo zmęczony, ogólnie to z łaski tam był.

Po naprawie usterek przez Budimex, mogę jeszcze raz przeprowadzić odbiór mieszkania przez 1,5h i szukać dalej usterek tak jak dzisiaj??

Pergo

Postautor: Pergo » 03 sie 2017, 18:29

Witam dziś udało mi się !! (bez miejsca postojowego)

Udało mi się podpytać ile odbiorów jest dziennie - jest ich 20 i szczerze mówiąc gdy tak czekałam ze znajomym który mi pomagał to po ilości dostaw z castoramy czy też obi to jednak sporo osób mieszkania odebrało i je wykańcza słychać było z wielu mieszkań wiertarki zarówno na klatce A jak i B.

Myślę, że wiele osób które odbiorą mieszkania najzwyczajniej w świecie nie wraca do forum, żeby o tym napisać, jednak Ci, którym się nie uda na pewno tutaj coś napiszą.. za nami jak dobrze policzyłam 3 dzień odbiorów czyli 60 mieszkań.

Co do wrażeń to sprawdziliśmy poziomy, piony, kąty i działanie elektryki wszystko okej obejrzałam okna i drzwi i tutaj na jednym z okien dopatrzyłam się rys na ramie pomyślałam sobie że to drobnostka ale pan przedstawiciel budimexu magicznym środkiem od razu je zlikwidował więc wrażenie pozytywne. Do protokołu nie zapisałam żadnych usterek.

Równocześnie odbywało się poza moim jeszcze 3 odbiory na jednym z nich sąsiedzi mieli Pana sprawdzającego mieszkanie i tutaj dzięki otwartym drzwiom zanotowałam, że właściciel chciał sprawdzić działanie wentylacji jednak Pan sprawdzający nie miał przyrządu I TUTAJ MOJE WIELKIE zdziwienie pan przedstawiciel wykonawcy żeby załagodzić atmosferę (spór pomiędzy właścicielem a panem sprawdzającym) poprosił wykonawce instalacji żeby przyszedł z urządzeniem i zweryfikował działanie wentylacji i przyszedł i wszystko okazało się być w porządku, doskonale wiem że nie musiał tego robić ponieważ to My sprawdzamy mieszkanie i musimy mieć ze sobą potrzebne do tego przyrządy także tutaj pod dużym wrażeniem na plus.

Podsumowując moje spotkanie odbyło się w miłej atmosferze zadałam wszystkie nurtujące mnie pytania i na wszystkie dostałam odpowiedź na większość odpowiadał przedstawiciel wykonawcy, a co do spraw związanych z aktem notarialnym i zarządcy to już młoda pani od dewelopera. W mojej komisji była młoda pani jako przedstawiciel dewelopera i młody pan przedstawiciel wykonawcy (który właśnie czasem wychodził do mieszkania obok) był jeszcze starszy pan inspektor ale on się tylko pojawił przy podpisywaniu dokumentów. Z moich wcześniejszych ustaleń ten przedstawiciel wykonawcy był także na odbiorach na Orlińskiego 10 (relacja znajomych). Bałam się jak zobaczyłam starszego pana inspektora bo własnie znajomi mówili że mieli starszego pana inspektora i był nie miły na ich spotkaniu ale był tylko przy podpisaniu dokumentów więc odetchnęłam z ulgą.

Sama podeszłam do odbioru z pozytywnym nastawieniem i się udało :) życzę reszcie powodzenia !!

Teraz tylko czekam na wyjaśnienie się sprawy z miejscem postojowym, którego nie odebrałam :)

gigi

Postautor: gigi » 04 sie 2017, 11:34

Witajcie,
pomimo moich szczerych chęci odebrania kluczy - dzisiaj się to nie udało.
Największa wada - to przechodzące przez całą długość mieszkania pękniecie.
1. Standardowo rysy na oknach, jedno okno ma ubytek w postaci "odprysku".
2. Jedno zastrzeżenie do elektryki w kuchni z aneksem.
3. Brak spadu na balkonie po lewej części (praca ma idealny)
4. Uszczerbiona płytka na balkonie (w miejscu braku spadu)
5. Inne - mało istotne rzeczy.

Generalnie piony na płycie i ścianach są ok (w jednym pokoju minimalny brak na podłodze ale do wyrównania we własnym zakresie). Same kanty ścian do poprawy podczas "szpachlowania" - ale tego się spodziewałem (tłumacza to jako klasa 3 tynków).
Sprawdzaliśmy też drzwi wejściowe - wszystko ok w tym zakresie.
Standardowo - trzeba we własnym zakresie ukryć rury w łazience w ścianę - nie jest to niestety uważane jako wadę. Na to jednak byłem przygotowany.
Podobnie to wygląda w kuchni, ale tam wchodzą meble więc się tym nie przejmuję.

Poza moją ekipą byli
1. Przedstawiciel Budimex - młody, miły, kulturalny.
2. Inspektor - starszy Pan - nie mam zastrzeżeń do jego pracy / sposobu bycia.
3. Przedstawiciel wykonawcy - młody, raczej niekompetentny.

Generalnie wszystkie nasze zastrzeżenia zostały odnotowane bez większych problemów.

Przedstawiciel Budimex uznał, ze nie ma sensu przekazywać kluczy bo za dużo rzeczy zgłosiliśmy.
Pomimo tych wad - ogólna ocena mieszkania wypada nawet dobrze.

Madeleine

Postautor: Madeleine » 04 sie 2017, 15:21

A w ktorej klatce to był odbiór?

Evadnro

Postautor: Evadnro » 04 sie 2017, 16:20

Mieszkanie odebrane :)

na odbiorze standardowo były 3 osoby - mieszkanie odbierałem bez ekipy.
Wszystkie kąty proste, spady na balkonie są, okna bez zastrzeżeń, w jednym pokoju ściana nierówna o 3 mm, więc zupełnie przyzwoicie.

Z minusów -
podłoga w dwóch miejscach była szpachlowana, poziom mniej więcej trzyma, ale trzeba ją dotrzeć, plus przy gniazdku w jednym pokoju trzeba troszkę doszpachlować :)

mieszkanie odebrałem bez żadnych usterek wpisanych w protokół, atmosfera miła i ogólne zadowolenie.

A i jeszcze jedno, mam krzywo osadzony dzwonek do drzwi, ale w tej sprawie mam się kontaktować z zarządcą ponieważ to już jest część wspólna.

gigi

Postautor: gigi » 04 sie 2017, 17:23

W moim przypadku jest to klatka D

Edyta.

Postautor: Edyta. » 04 sie 2017, 18:41

Jestem po odbiorze
Mieszkanie Odebrane bez większych problemów,
Klatka d

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”