Koszty utrzymania mieszkania i ich obnizenie w bloku Avia 3 Kraków
Re: Koszty utrzymania mieszkania i ich obnizenie w bloku Avia 3 Kraków
To chyba nie wina dziadka dozorcy... Tylko menelni, i za dużo pośredników!
Regularnie w okolicach naszych bloków coś się dzieje. Z tego co widziałem i słyszałem, to we wrześniu przy IIPL na wybiegu dla psów, sprzedali nóż chłopakowi w udo, a w miniony weekend, na orlińskiego przy kłosowskiego zdrowo pobili nad ranem kilku kolesi, ale to chyba była jakaś ustawka.
Na szczęście sporo osób jak czytam na forum jest za pozostaniem ochrony więc I głosowania oszczędnych już się tak nie boję 

Może zamiast zrobić offtop zastanawiania się nad sensem ochrony, zastanowilibyśmy się co zrobić aby mniej z tego trafiało do naszego zarządcy?
Bo w tym momencie to 2,47+0,95 za metr kwadratowy a nawet z ochroną mogłoby być połowę mniej.
Spójrzmy na samą cenę za ochronę, przecież te 11 tys nie trafia do dziadka. Za tą kasę możemy mieć albo profesjonalna ochronę, która będzie miała sens albo tańszego dozorcę
Bo w tym momencie to 2,47+0,95 za metr kwadratowy a nawet z ochroną mogłoby być połowę mniej.
Spójrzmy na samą cenę za ochronę, przecież te 11 tys nie trafia do dziadka. Za tą kasę możemy mieć albo profesjonalna ochronę, która będzie miała sens albo tańszego dozorcę
Victorie pisze:Bo w tym momencie to 2,47+0,95 za metr kwadratowy a nawet z ochroną mogłoby być połowę mniej.
Oczywiscie, że ta kasa nie trafia do dziadka/emeryta/inwalidy... Ogromna kasę inkasuje agencja ochrony, często najmują inwalidę albo emetyta, żeby dodatkowych składek nie płacić i ludzie się cieszą, że mają ochronę.
Opłata eksploatacyjna jest bardzo wysoka, w sąsiednich blokach jest to 1.80 albo 2zl. Tylko tego tematu raczej nie ruszymy przed pierwszym zebraniem. Trzeba wysłać propozycje wyceny naszego bloku do innych zarządców.
Przed pierwszym zebraniem może nam się udać odwołanie kosztownej ochrony, ale to zależy od zaangażowania i chęci większości
Właśnie odebraliśmy nowy wymiar opłat od listopada. Czy wam też dorzucili pozycję zimna woda i ścieki do podgrzania? To jakiś żart? Dwa razy płacić za zimną wodę? I ścieki do podgrzania?
Victorie pisze:Właśnie odebraliśmy nowy wymiar opłat od listopada. Czy wam też dorzucili pozycję zimna woda i ścieki do podgrzania? To jakiś żart? Dwa razy płacić za zimną wodę? I ścieki do podgrzania?
Może woda i ścieki do podgrzania brzmi śmiesznie, ale wszystko się zgadza i nie ma w tym nic dziwnego. Koszt 1m3 wody zawiera również koszt kanalizacji. W przypadku ciepłej wody jest to 10,15zł plus 16zł, czyli ciepła woda jest o 16zł droższa od zimniej. U nas, bo np w Avii5 podgrzenie 1m3 wody kosztuje ich 13zł i również opłatę stałą mają mniejsza. Oni 15zł, a my 20,60zł.
Tych kosztów przed pierwszym zebraniem nie zmienimy. Na razie nie mamy na nie wpływu.
Wszyscy narzekają na wysokie koszty, ale jak zaproponowałem pozbycie się kosztownej ochrony, to wiele osób pisało, żeby jeszcze z tym poczekać.
Victorie pisze:Bo w tym momencie to 2,47+0,95 za metr kwadratowy a nawet z ochroną mogłoby być połowę mniej.
Taaa.... a słyszałaś o jakimś osiedłu w Krakowie, który ma opłatę 1,71zł razem z ochroną?! Bo jeśli, tak to nam załatw go. Wszyscy ci podziękujemy

Ja nie wiem skąd u ludzi takie ciśnienie na to żeby byli taniej?
Ma być dobrze a nie tanio!!
Selassie pisze:Ja nie wiem skąd u ludzi takie ciśnienie na to żeby byli taniej?
Czyli, że na avii 5 nie jest dobrze bo jest taniej niż u nas?
Woda to woda, nieważne czy zapłacisz za nią 100 zł za metr czy 15 - ma to samo źródło na cały Kraków więc czemu administrator tak sobie winduje ceny?
Victorie pisze:Selassie pisze:Czyli, że na avii 5 nie jest dobrze bo jest taniej niż u nas?
Woda to woda, nieważne czy zapłacisz za nią 100 zł za metr czy 15 - ma to samo źródło na cały Kraków więc czemu administrator tak sobie winduje ceny?
Koszt zimniej wody jest taki sam wszędzie. My mamy różnice na ciepłej wodzie. Ale tez dałem to pytanie administracji już parę tygodni temu. W odpowiedzi usłyszałem, ze to dlatego, ze jeszcze nie wszyscy się wprowadzili i koszty są większe. Później mają być mniejsze, a jeśli z faktur wyjdzie nadpłata, to będziemy mieli zwroty.
Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”