Segregacja odpadów / ostrzeżenie od MPO w sprawie braku segregacji - Avia 3

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
Tommy

Re: Segregacja odpadów / ostrzeżenie od MPO w sprawie braku segregacji - Avia 3

Postautor: Tommy » 06 lis 2018, 14:59

Na jakiej podstawie potrzeba do tego uchwały? Nie wystarczy decyzja zarządcy?

Edyta.

Postautor: Edyta. » 06 lis 2018, 15:36

Tommy pisze:Na jakiej podstawie potrzeba do tego uchwały? Nie wystarczy decyzja zarządcy?

Pisałam do zarządcy i powiedzieli że musi być uchwała

Tommy

Postautor: Tommy » 06 lis 2018, 16:00

Ustawa o własności lokali mówi jednoznacznie, jakie czynności muszą być podejmowane w drodze uchwały. Sposób podziału kosztów wywozu śmieci nie jest tam wymieniony i jego określenie należy do zarządcy. Można jeszcze zajrzeć do statutu wspólnoty, ale nie sądzę, żeby ta kwestia była tam uregulowana. Dlatego, jeśli zarządca twierdzi, że musi być uchwała, niech poda podstawę prawną.

gapek

Postautor: gapek » 06 lis 2018, 21:28

Victorie pisze:
Jak widać da się. A Orlińskiego 1 ma tego samego zarządce co my. Tylko, że tam jest rada mieszkańców, która interesuje się sprawami wspólnoty. W poprzednim mieszkaniu płaciłam 14 złotych za osobę więc nie wiem dlaczego tu miałabym płacić dwa razy więcej. Produkuje tyle samo śmieci i tak samo je segreguje. Za te pojemniki na szkło na zewnątrz to powinniśmy jeszcze zadośćuczynienie od MPO otrzymywać za psucie walorów estetycznych osiedla.
Nie rozumiem podejścia forumowicze c-o-n, który boi się, że będziemy więcej płacić za niesegregowanie śmieci ale nie przeszkadza mu podniesienie opłaty o 50% za ich segregację.

Chciałabym sprostować - na Orlińskiego 1 nie mamy rady mieszkańców - uznaliśmy, że to sztuczny twór, bez oparcia w ustawie, taka propozycja padła od Zzn o utworzenie jej, ale bez skonkretyzowania jakie miałaby ona prawa i obowiązki. Mamy tylko kilku zapaleńców którzy chcą dobrze dla wspólnoty ;) i którzy chcą powołać zarząd, gdyż zarządzanie przez Zzn i to co oni wyrabiają jest w wielu kwestiach kiepskie delikatnie mówiąc...
My mieliśmy stawkę za śmieci 29 zł prawie wyliczoną przez Zzn samowolnie.. dlatego podjęliśmy uchwałę to zmieniającą na stawki MPO, ale kosztowało m.in. mnie dwa tygodnie chodzenia dzień w dzień po całym bloku (prawie 290 mieszkań) i zbierania podpisów pod uchwałą..

Aaa i my mieliśmy taką stawkę na mieszkaniach, dlatego, że lokale usługowe miały bardzo niską stawkę (płaciły niecałe 100 zł/m-c).
Ciekawy pomysł z tą uchwałą o 4 osobach w przypadku braku deklaracji.. my mamy przegłosowaną uchwałę o 1 os., ale te 4 mogłyby być wyjściem na tych co nie deklarują..
Ostatnio zmieniony 06 lis 2018, 21:39 przez gapek, łącznie zmieniany 2 razy.

gapek

Postautor: gapek » 06 lis 2018, 21:31

Tommy pisze:Ustawa o własności lokali mówi jednoznacznie, jakie czynności muszą być podejmowane w drodze uchwały. Sposób podziału kosztów wywozu śmieci nie jest tam wymieniony i jego określenie należy do zarządcy. Można jeszcze zajrzeć do statutu wspólnoty, ale nie sądzę, żeby ta kwestia była tam uregulowana. Dlatego, jeśli zarządca twierdzi, że musi być uchwała, niech poda podstawę prawną.

Mielismy tę samą sytuację - zarządca ustalił horrendalną stawkę w ramach czynności zwykłego zarządu, a potem jak chcieliśmy ją obniżyć to zażyczył sobie uchwały.. pewnie jako zmiana kwestii podjętych w ramach czynności zwykłego zarządu.. ale udało się..

Ps. Jak Wy oceniacie Zzn?

mmm123

Postautor: mmm123 » 06 lis 2018, 23:13

gapek pisze:
Victorie pisze:
Jak widać da się. A Orlińskiego 1 ma tego samego zarządce co my. Tylko, że tam jest rada mieszkańców, która interesuje się sprawami wspólnoty. W poprzednim mieszkaniu płaciłam 14 złotych za osobę więc nie wiem dlaczego tu miałabym płacić dwa razy więcej. Produkuje tyle samo śmieci i tak samo je segreguje. Za te pojemniki na szkło na zewnątrz to powinniśmy jeszcze zadośćuczynienie od MPO otrzymywać za psucie walorów estetycznych osiedla.
Nie rozumiem podejścia forumowicze c-o-n, który boi się, że będziemy więcej płacić za niesegregowanie śmieci ale nie przeszkadza mu podniesienie opłaty o 50% za ich segregację.

Chciałabym sprostować - na Orlińskiego 1 nie mamy rady mieszkańców - uznaliśmy, że to sztuczny twór, bez oparcia w ustawie, taka propozycja padła od Zzn o utworzenie jej, ale bez skonkretyzowania jakie miałaby ona prawa i obowiązki. Mamy tylko kilku zapaleńców którzy chcą dobrze dla wspólnoty ;) i którzy chcą powołać zarząd, gdyż zarządzanie przez Zzn i to co oni wyrabiają jest w wielu kwestiach kiepskie delikatnie mówiąc...
My mieliśmy stawkę za śmieci 29 zł prawie wyliczoną przez Zzn samowolnie.. dlatego podjęliśmy uchwałę to zmieniającą na stawki MPO, ale kosztowało m.in. mnie dwa tygodnie chodzenia dzień w dzień po całym bloku (prawie 290 mieszkań) i zbierania podpisów pod uchwałą..

Aaa i my mieliśmy taką stawkę na mieszkaniach, dlatego, że lokale usługowe miały bardzo niską stawkę (płaciły niecałe 100 zł/m-c).
Ciekawy pomysł z tą uchwałą o 4 osobach w przypadku braku deklaracji.. my mamy przegłosowaną uchwałę o 1 os., ale te 4 mogłyby być wyjściem na tych co nie deklarują..

Ale czegoś tu nie rozumiem. Czy nie powinno się płacić za śmieci tyle ile wystawia fakture MPO? Czy my obecnie mamy tak, że z tych naszych rachunków za śmieci część dostaje MPO a część idzie do zarządcy? Przecież to byłby skandal!

Victorie

Postautor: Victorie » 07 lis 2018, 8:40

Niekoniecznie tak musi być. Wystarczy, że część właścicieli nie płaci albo płaci za mniej osób niż jest faktycznie. A do tego jeśli u nas jest jak na Orlinskiego 1 i taki Bar na Avii płaci 100 zł za miesiąc to nie dziwne że musimy dopłacać. Produkują śmieci jak za 100 osobowa rodzinę a płacą jak za 4 osoby.
Moja opinia o zzn jest fatalna bo do tej pory nic nie udało mi się z nimi załatwić. Raz że zarządca zmienia się co kilka miesięcy, stara osoba nie przekazuje nic nowej, był nawet okres że nie było w ogóle zarządcy więc sprawy zostają nierozwiazane. Piszę maile to nikt mi nie odpowiada. Idę tam to Pani nie wie każe napisać maila... W poniedziałek nawet byłam dowiedzieć się o te śmieci to w kantorku nikogo nie zastałam. Gdyby to moja firma świadczyła taki serwis dla klienta to dawno by rozwiązał z nami umowe

ked14

Postautor: ked14 » 07 lis 2018, 10:55

Na moje maile też nie dostałem odpowiedzi, wczoraj dodzwonić mi się nie udało...

Edyta.

Postautor: Edyta. » 07 lis 2018, 11:16

Dzwoniłam do administrator i powiedziała że Bar ma mieć wykupiony swój własny kontener na odpady, to zawsze coś pomoże. A kwota jest większa bo są podostawione po 2 kontenery, ale okladnie kwotę wyliczała M.Skraba z księgową ktora będzie dopiero jutro,
Poprosiłam o powieszenie informacji przy śmietnikach o segregacji itp. może coś to da...

Milkaczoko

Postautor: Milkaczoko » 07 lis 2018, 13:42

Jest jeszcze żabka, która płaci za śmieci tak jak mieszkańcy a w piątek wieczorem zapycha cały kontener przy klatkach D i E na cały weekend, co to w ogóle za pomysł żeby lokal usługowy wrzucał śmieci do kontenerów, które są dla mieszkańców, powinni mieć swój własny bo oni tygodniowo produkują tyle kartonu co ja przez cały rok...będę pisać w tej sprawie do administratora ale myślę że im więcej wpłynie próśb w tej sprawie tym większa szansa na pozytywne rozwiązanie.

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”