Procesja przez Osiedle

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
PiotrSz

Re: Procesja przez Osiedle

Postautor: PiotrSz » 15 kwie 2019, 18:03

skyman pisze:
Kler pisze:WSTYD! Z NOWEGO, CYWILIZOWANEGO OSIEDLA ROBICIE WIEŚ! WSTYD! HAŃBA!

Właśnie mam wątpliwości co do tego, kto ją robi. Nie widzę powodu, dla którego katolicy mieliby nie móc manifestować swoich poglądów publicznie, skoro robi to wiele innych grup, i to o wiele mniej licznych.

I ktoś tu pytał już, czy procesja szła ulicą Orlińskiego czy przez os. Avia (teren za płotem)?

K

Szli od okrąglaka i poszli sobie w stronę Orlińskiego. Proszę pana: osiedle to nie jest Kalwaria Zebrzydowska, żeby sobie koło okien robić drogę krzyżową. Modląc się przed garażami i śmietnikami sami robią z tej religii cyrk.

PiotrSz

Postautor: PiotrSz » 15 kwie 2019, 18:13

jasiek pisze:Bez przesady, krzywda Wam się straszna stała. Od dawien dawna są procesje w Boże Ciało czy właśnie Drogi Krzyżowe w czasie postu. Zwykła tradycja, żadna manifestacja. Wszyscy tacy światowi tolerancja, wolność itd, a buractwo na każdym kroku. Argument o hałasie z kościoła też jest śmieszny bo kościół nie stoi tu od wczoraj i trzeba było wziąć to pod uwagę skoro jest się takim ateista i kościół parzy. Wstyd pisać takie posty. Wieś to właśnie robicie takimi wpisami :lol:

Jest coś takiego jak strefa sacrum i profanum. Za mało jest miejsca w kościołach? Na pasie startowym też sobie można pochodzić, ale urządzać drogę krzyżową na zamkniętym osiedlu?Czy to ma być jakaś forma rekolekcji? Chcę się pomodlić to idę do świątyni i powinno to dotyczyć wszystkich religii.

mmm123

Postautor: mmm123 » 15 kwie 2019, 18:47

Dokładnie tak samo mówili komuniści jak walczyli z Kościołem, także gratuluję.

rafal.w

Postautor: rafal.w » 15 kwie 2019, 19:23

mmm123 pisze:Dokładnie tak samo mówili komuniści jak walczyli z Kościołem, także gratuluję.

no nie wytrzymie xDDDDDDDD

"zamknięte osiedla to nie jest najlepsze miejsce na procesje"

Ławrientij Beria w liście do zarządu komunistycznej partii rosji.

xXx

Postautor: xXx » 15 kwie 2019, 20:54

mik pisze:To ta 'pielgrzymka' centralnie przez Avię przechodziła? Coś było słychać ale myślałem, że główną droga idą.
No ciekawe kto się na to zgodził tak łatwo i bez pytania.
O zrobienie strefy musza pytać wszystkich? O procesję już nie? Podwójne standardy!
I gwoli ścisłości to nie droga publiczna i tylko mieszkańcy mogą decydować co się tam dzieje więc chociaż Rady Mieszkańców ze wszystkich wspólnot powinny wyrazić zgodę.

Tak jest !! W niedzielę wszyscy zbiórka koło kościoła i głosujemy. Niech księża wiedzą czy mogą chodzić po ziemi Avjii czy nie :twisted: :lol:

mmm123

Postautor: mmm123 » 15 kwie 2019, 21:39

RaceX pisze:Procesja przeszła w żenującym stylu, bo wycie tej babki przez trzeszczący głos było troszeczkę żałosne, ale szybko przeszli i święty spokój.

Nie spodziewałem się po tobie tego, że jesteś po "tamtej stronie".

mik

Postautor: mik » 15 kwie 2019, 22:20

To już nie chodzi o to w jakim stylu to było a w jakim nie było, czy komuś się to podoba czy nie. Chodzi o fakt, że nikt o tym nie informował i nie pytał a taka procesja jako zgromadzenie wymaga pozwoleń, i nawet mieli obstawę policji. Znaczy ktoś kogoś pytał, pytanie tylko kogo bo miasto/policja raczej nie ma prawa wydawać pozwolenia na przemarsz po drodze nie gminnej. Chodzi tu tylko o zasadę. Albo chcemy prawa na równi dla wszystkich albo pozwalamy aby ktoś je łamał wybiórczo i jest OK. Pytanie czy ta droga krzyżowa przeszła legalnie czy zrobili samowolkę. Zasady to zasady. Jest droga publiczna przy O9 i mogli też tamtędy.

. pisze:Tak jest !! W niedzielę wszyscy zbiórka koło kościoła i głosujemy. Niech księża wiedzą czy mogą chodzić po ziemi Avjii czy nie :twisted: :lol:

Nie rośmieszaj mnie. Chodzi o zasady, jak napisałem wyżej. Idąc Twoim tokiem myślenia, pójdę jutro i zorganizuję na terenie kościoła piknik lgbt albo grilla szatanistów-przecież mogę, co się będę księdza pytał. Nie mam nic do kościoła ale taka samowola mnie denerwuje-to teren prywatny a dokłądnie współwłasność i choćby jedna osoba z tej drogi krzyżowej mieszkała na Avii i zaprosiła wszystkich to zwyczajnie nie miała prawa bo to zgromadzenie jest.

skyman

Postautor: skyman » 16 kwie 2019, 1:07

Smucą mnie ludzie prezentujący wielkie oburzenie na przejście drogi krzyżowej. Ciekawe czy gdyby wszelkie procesje omijały osiedle szerokim łukiem, to nie byłoby lamentu, że kościół też dzieli mieszkańców i uważa, że Avia to zło. A może to był właśnie gest służący temu, żeby integrować osiedle z okolicą i trochę zasypywać te bezsensowne podziały - tak bez szukania "kto zaczął", "czyja wina" itp.

Wiem, że zaraz odezwą się głosy, że niby nikt nie chce nic od innych osiedli, zamknijmy bramki i strzeżmy się obcych. Mam tylko nadzieję, że większość osób na osiedlu jest nieco bardziej rozsądna. Jednak wolałbym żyć dobrze z sąsiadami z sąsiednich osiedli, nawet nic z tego nie mając. W tym kontekście doceniam ten gest księży - bo wreszcie coś, w czym nie było bezmyślnego hejtu na osiedle, tylko potraktowanie go jako części okolicy.

No i zachęcam jednak do dyskusji na poziomie.

RaceX

Postautor: RaceX » 16 kwie 2019, 7:02

skyman pisze:Smucą mnie ludzie prezentujący wielkie oburzenie na przejście drogi krzyżowej. Ciekawe czy gdyby wszelkie procesje omijały osiedle szerokim łukiem, to nie byłoby lamentu, że kościół też dzieli mieszkańców i uważa, że Avia to zło. A może to był właśnie gest służący temu, żeby integrować osiedle z okolicą i trochę zasypywać te bezsensowne podziały - tak bez szukania "kto zaczął", "czyja wina" itp.

Wiem, że zaraz odezwą się głosy, że niby nikt nie chce nic od innych osiedli, zamknijmy bramki i strzeżmy się obcych. Mam tylko nadzieję, że większość osób na osiedlu jest nieco bardziej rozsądna. Jednak wolałbym żyć dobrze z sąsiadami z sąsiednich osiedli, nawet nic z tego nie mając. W tym kontekście doceniam ten gest księży - bo wreszcie coś, w czym nie było bezmyślnego hejtu na osiedle, tylko potraktowanie go jako części okolicy.

No i zachęcam jednak do dyskusji na poziomie.

...komentujesz, ale nie rozumiesz wątku tego posta. Nie jest problemem procesja, bo szybko przeszli, ale fakt, że po terenie prywatnym ktoś od tak zorganizował przejście i to jeszcze z obstawą policji. Wystarczyło zapytać wspólnoty, mail/telefon i myślę, że byłoby po problemie. Wiem z życia, że jak komuś poda się dłoń to z łokcia wyrwie! Nadejdzie Boże Ciało i ktoś od tak, na drzwiach mojej klatki zrobi ołtarz i będzie miał jeszcze pretensję, że ja w TAKI ŚWIĘTY DZIEŃ chce wyjść z klatki(tak robią w niektórych miejscach)

renataszatkowska

Postautor: renataszatkowska » 16 kwie 2019, 9:55

A nie przeszkadza wam ruch samochodów. Hałasują zacznie bardziej niż ta (prowizoryczna) dzwonnica!
Ostatnio zmieniony 13 sty 2020, 14:06 przez renataszatkowska, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”