Terminy odbiorów nowych mieszkań od dewelopera w bloku Avia 3

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
conder

Re: Terminy odbiorów nowych mieszkań od dewelopera w bloku Avia 3

Postautor: conder » 31 lip 2017, 13:30

Selassie pisze:
Arkowski pisze:Dzięki za gównoburzę w sprawie mojego pytania o wywiązanie się z terminu ^^, zadałem po prostu pytanie, mając nadzieję, że ktoś się może więcej orientuje w temacie. Dobrze, że można na was liczyć ^^

BTW, odbieracie mieszkania sami, czy z jakąś firmą zewnętrzną (inspektorem budowlanym)? Panowie, których ja znalazłem twierdzą, że mieli średnio 40 błędów na mieszkanie przy okazji niedawnego odbierania bloku na Orlińskiego, przy czym większość z nich to pierdoły (zacieki, płytki na balkonie itp). Nie wiecie czy na Avii wygląda to lepiej?

Odbieram z inspektorem - mysle ze to loteria, znajomy na Avia 2 mial 123 punkty w protokole

Rówież odbieram z zewnętrzną firmą. Nie mam na tyle wiedzy, żeby sprawdzać to samemu. Dodatkowo, jest mało czasu bo tylko 1,5 godz na odbiór (co ponoć można trochę przedłużyć). Myślę, że warto dać parę stówek za taką usługę niż później dopłacać za niedoróbki przy remoncie.

maniekmal

Postautor: maniekmal » 31 lip 2017, 15:36

zapłacić kilka stówek za odbiór z firmą tylko po to, żeby Budimex przetrzymał klucze o 2 miesiące dłużej i na koniec oznajmił, że ścian i sufitów nie da się wyprostować. Mnie się to nie kalkuluje. Kupie poziomicę i sprawdzę "na oko" poziomy i piony. Do tego elektryki wystarczy miernik za 30zł + ładowarka do telefonu, żeby sprawdzić czy kable w gniazdku są dobrze podpięte. Okna i szyby każdy widzi więc do tego nie trzeba fachowca. Jakieś ubicia w tynku mnie nie ruszą bo i tak będziemy kłaść gładź. Termowizja w taką pogodę daje tak wiarygodne wyniki jak memy ze statystykami na kwejku. Nie wiem co jeszcze tam sprawdzają...

sand

Postautor: sand » 31 lip 2017, 16:11

Kupując mieszkanie za 300k warto jednak dołożyć te 300zł żeby ktoś kompetentny sprawdził przynajmniej piony ścian i kąty. Do tego przydaje się znajomość norm budowlanych żeby móc w ogóle dyskutować ze "specjalistami" z Budimexu, dla których nawet walący się na głowę tynk z sufitu jest zgodny ze sztuką budowlaną.

Evadnro

Postautor: Evadnro » 31 lip 2017, 16:30

sand pisze:Kupując mieszkanie za 300k warto jednak dołożyć te 300zł żeby ktoś kompetentny sprawdził przynajmniej piony ścian i kąty. Do tego przydaje się znajomość norm budowlanych żeby móc w ogóle dyskutować ze "specjalistami" z Budimexu, dla których nawet walący się na głowę tynk z sufitu jest zgodny ze sztuką budowlaną.

Cały czas żyłem w takim przekonaniu, że biorę kogoś na odbiór i basta, natomiast jak zwróciłem się do znajomego z prośbą, który odebrał już mieszkanie o polecenie firmy, to powiedział, że to 450 zł wyrzucone w błoto.
Klucze dostał 2 mc później, usterki mogła usunąć ekipa remontująca, ale firma właśnie stwierdziła, że są niezgodności z normami i nie doszło do odbioru. przez dodatkowe 2 mc wynajmował mieszkanie więc koszty zrobiły się sporo większe.

życzę po prostu każdemu braku większych usterek, mniejszych nikt nie ominie ;)

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 31 lip 2017, 16:37

Jeżeli ktoś może zabrać ze sobą na odbiór kilka kumatych osób to bez problemu da się to zrobić bez żadnych firm. Przed odbiorem wystarczy troszeczkę poczytać, a nawet zobaczyć filmiki na youtubie. Łatwo sprawdzić stan drzwi i okien, a szczelność można sprawdzić testem na kartkę. Ciągi można sprawdzić zapalniczka(jak dobrze pamiętam musi być okno otwarte), a piony/poziomy i spadek na balkonie prosto sprawdzić poziomicą. Musiałbym coś na stronkach pogrzebać ale ostatnio jak się tym interesowałem to zgodnie z polską normą odchyły na długości 1metra nie mogą być większe niż 4mm(poprawcie mnie jeżeli coś się zmieniło). Suchość tynków sprawdzałem starym sposobem na taśmę. Elektrykę załatwiłem próbnikiem, żarówką i całość włącznie z grzejnikami porównałem z projektem. Na koniec pukałem w ściany i płytki na balkonie czy nie słychać "pustki.
Jak widać gdziekolwiek zacieki to wiadomo, że coś nie halo.

Evadnro

Postautor: Evadnro » 31 lip 2017, 16:43

gigi pisze:
Milkaczoko pisze:
Evadnro pisze:Nie ma kar, ale powiedz mi co z bajki piszesz odnośnie przedstawienia terminu? Gdzie masz to napisane w umowie? Z tego co pamiętam w umowie jest zwrot iż "deweloper zobowiązuje się przedstawić mieszkanie do odbioru nie później niż do dnia 4 sierpnia 2017".
Przedstawić do odbioru czyli pokazać mieszkanie, a nie umówić termin.
Zatem deweloper nie dotrzymał terminu umownego, niestety bez żadnych konsekwencji.

Ludzie...uczcie sie czytac ze zrozumieniem... Paragraf 1 pkt 19 umowy deweloperskiej: "przedstawienie do odbioru- wezwanie nabywcy przez dewelopera do dokonania odbioru, zgodnie z postanowieniami umowy oraz stawienie sie przez dewelopera w lokalu mieszkalnym w tak ustalonym terminie celem dokonania odbioru" zatem jesli zadzwonili z propozycja terminu odbioru i dokonali tego telefonu przed 4 sierpnia to wywiazali sie z umowy

Jest dokładnie tak jak napisałeś. Wspominałem o tym kilkadziesiąt postów wcześniej - ale wtedy to nie zostało potraktowane poważnie. Takie przypadki, że realny odbiór wypada później zdarzały się też w innych inwestycjach.

pozwolę sobie wrócić do sprawy, nie lubię jak ktoś wytyka mi błąd a sam jest w błędzie. Oprócz paragrafu 1 pkt 19 powinieneś dopisać pkt 20 czyli
"Odbiór - potwierdzenie przez Nabywcę wybudowania Lokalu mieszkalnego, Części Nieruchomości wspólnej oddanych do wyłącznego korzystania poświadczone poprzez spisanie protokołu Odbioru"

a teraz Paragraf 5 pkt 1
"Deweloper zobowiązuje się do Przedstawienia do Odbioru, zaś Nabywca zobowiązuje się do dokonania ODBIORU nie później niż do dnia 4 sierpnia 2017 r."

To tak a propos czytania za zrozumieniem ;)

sand

Postautor: sand » 31 lip 2017, 19:19

Evadnro pisze:
sand pisze:Kupując mieszkanie za 300k warto jednak dołożyć te 300zł żeby ktoś kompetentny sprawdził przynajmniej piony ścian i kąty. Do tego przydaje się znajomość norm budowlanych żeby móc w ogóle dyskutować ze "specjalistami" z Budimexu, dla których nawet walący się na głowę tynk z sufitu jest zgodny ze sztuką budowlaną.

Cały czas żyłem w takim przekonaniu, że biorę kogoś na odbiór i basta, natomiast jak zwróciłem się do znajomego z prośbą, który odebrał już mieszkanie o polecenie firmy, to powiedział, że to 450 zł wyrzucone w błoto.
Klucze dostał 2 mc później, usterki mogła usunąć ekipa remontująca, ale firma właśnie stwierdziła, że są niezgodności z normami i nie doszło do odbioru. przez dodatkowe 2 mc wynajmował mieszkanie więc koszty zrobiły się sporo większe.

życzę po prostu każdemu braku większych usterek, mniejszych nikt nie ominie ;)

Jeśli ktoś idzie na odbiór z zamiarem odebrania kluczy za pierwszym razem, przymykając oko na ewentualne usterki to faktycznie te 300 czy nawet 450 zł mogą być pieniędzmi wyrzuconymi w błoto. Mój post skierowany był do osób, które zamierzają odebrać lokal zgody z umową deweloperską, zgodny z przepisami prawa budowlanego, zgodny z normami budowlanymi, bez wad itp. i nie koniecznie znają się przy tym na sztuce budowlanej.
Każdy przypadek należy rozpatrywać odrębnie. Jeśli ktoś skalkuluje sobie, że bardziej opłaca mu się poprawiać po wykonawcy Budimexu, ale zaoszczędzi na wynajmie to jest to jego indywidualna decyzja.

Pergo

Postautor: Pergo » 31 lip 2017, 22:20

Apropo odbiorów dostałam od Pani z biura informacje, że miejsca postojowego mam nie odbierać i w uwagach wpisać, że odmawiam odbioru miejsca postojowego do czasu wyjaśnienia się sprawy. Przynajmniej nie będą nam tego wciskać na siłę... ufff

Co do odbiorów to znajomi, którzy odbierali mieszkania z wynajętą ekipą sprawdzającą również twierdzili, że wydanie tych 450 zł się nie kalkuluje ze względu na to że bdmx sobie wydłuży termin bo może (napisze w odpowiedzi odpowiednie uzasadnienie) i tutaj był zonk bo firma do odbiorów powiedziała, że pomoże z tym, co by bdmx nie wydłużał terminów ale jak bdmx sie do wpisanych usterek odniósł to potem klops bo nie było sprawy jak ugryźć... z kolei inni odbierali sami i stwierdzili ze wszystko da się dogadać i odebrali klucze z wpisanymi drobnymi usterkami a dwa dni później byli Panowie do polerowania trzech rys na szybach i małych poprawek szpachlarskich i w ramach spotkania mieli jeszcze brak prądu w jednym gniazdku( to im zrobili w ciągu 20 minut na spotkaniu) a Ci co mieli ekipe jeszcze czekają na kolejny odbiór...

Także tutaj wiele jednak zależy od szczęścia i podejścia...

Znajomi z O10 mówili, że na spotkaniu jest inspektor, przedstawiciel budimexu jako wykonawcy, i budimexu nieruchomości jako dewelopera. (tak mieli to nawet nazwane na pierwszej stronie protokołu)

I tak oni jak i ich sąsiedzi mieli różne komisje i podsumowując (z wypowiedzi 9 różnych osób odbierających) :
- był tam starszy Pan inspektor, który wygadywał ponoć totalne głupoty i w dodatku "szantażował" ludzi,
- był tam młody Pan inspektor, który to doradzał, mówił co jest zasadne co nie, pytał się ludzi co tutaj planują i podpowiadał jak ewentualnie i co należy wpisać do protokołu (pomiędzy Panem od budimexu wykonawcy a tym Panem inspektorem była spokojna i rzeczowa rozmowa)
- od budimexu, który budował było dwóch różnych Panów rozróżniali ich po tym, że jeden był zawsze w kamizelce drugi nie i obydwoje mieli okulary - tutaj mówili, że Pan w kamizelce oprócz części budowlanej odpowiadał na pytania zwiazane z instalacją i w sumie sam o niej opowiadał, żeby przedstawić ludziom co i jak - ogólnie kulturalnie i rzeczowo i raczej dawał klucze, drugi Pan z budimexu jako wykonawcy również kulturalnie jednak on czekał na pytania i tylko na nie odpowiadał ale tutaj loteria z kluczami czasem dał klucze czasem nie(nawet gdy usterki i skala podobne),
- ludzi z budimexu jako dewelopera (tutaj na te 9 osób każdy mówił, że ich było kilka różnych i czasem chodzili parami) generalnie też kulturalnie, Ci ludzie zgarniają na spotkanie mówią, że jest 1.5h na spotkanie piszą protokoły(zapisują usterki) i w przypadku przekazania kluczy spisują liczniki i jak ktoś chce to od razu umowę do taurona (prąd) załatwiają i omawiają dokumenty które się dostaje do mieszkania jedynie, że to sama młodzież w sensie jakby studenci ale w porządku

Z tych 9 osób 6 odebrało klucze przy pierwszym podejściu

Życzę nam wszystkim powodzenia !!! Oby bez usterek :)

gigi

Postautor: gigi » 01 sie 2017, 11:00

Pergo dzięki za szczegółowe informacje.

W moim przypadku będę dobierał mieszkanie z tatą, który jest hydraulikiem oraz wujkiem, który zna się na szeroko pojętej budowlance.
Sprawdzamy mieszkanie pod względem wszystkiego co się da, ale tylko rażące błędy będą powodem, że nie odbiorę. Małe poprawki, które da się zrobić podczas wykończenia mieszkania będziemy sami robili (mam na myśli rzeczy typu: poprawa gładzi, dołożenie kilku mm kleju do płytek). Nie mam zamiaru czekać kolejne dwa miesiące, żeby Budimex stwierdził, że nic się nie da z tym zrobić :)

Evadnro

Postautor: Evadnro » 01 sie 2017, 13:37

jutro pierwsze odbiory? liczę na relację ;)

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”