dostałem informację, że to jest "kwota stała za gotowość"
dostałem dzisiaj rozpiskę i 140 zł za 4,5 m ciepłej wody to trochę masakra.
Ochrona w bloku Avia 3 zostawiamy czy rezygnujemy?
Re: Ochrona w bloku avia 3 zostawiamy czy rezygnujemy?
Myślę, że trzeba zmienić administratora 
W Avia 4 za 2,83 m3 kolega płaci 59 zł

ferris74 pisze:Myślę, że trzeba zmienić administratora
Hej to moze spytaj kolege jakiego maja zarzadce itp.
U niego jest MGM Kraków
ferris74 pisze:Oczywiście,że jestem za rezygnacją. Płacić za taką pseudo usługę 42 zł miesięcznie to lekka przesada.
Poza tym myślę, że trzeba się zastanowić nad zmianą administratora, kolega w innym bloku w Avii nie ma opłat za "centralne ogrzewanie - opłata stała" oraz "podgrzanie wody - opłata stała"
Z jakiej racji takie opłaty skoro są liczniki?
W pełni się zgadzam. Ja w tym tygodniu wybieram się do administratora i uzyskam dostęp do płatności. Dopytam o te dodatkowe koszty. Mam nadzieję, że w Avii3 będzie więcej takich rozsądnych ludzi i uda nam się demokratycznie wybrać korzystnego administratora i zrezygnować z niepotrzebnej i kosztownej ochrony.
42 razy 12 to ponad 500zl, a jak ktoś ma większe mieszkanie to płaci jeszcze więcej.
mko13 pisze:W pełni się zgadzam. Ja w tym tygodniu wybieram się do administratora i uzyskam dostęp do płatności. Dopytam o te dodatkowe koszty. Mam nadzieję, że w Avii3 będzie więcej takich rozsądnych ludzi i uda nam się demokratycznie wybrać korzystnego administratora i zrezygnować z niepotrzebnej i kosztownej ochrony.
42 razy 12 to ponad 500zl, a jak ktoś ma większe mieszkanie to płaci jeszcze więcej.
Fajnie, dowiedz się co to te opłaty stałe i czemu w Avii 4 takich opłat nie ma

Czekamy na informacje

Ja wciaz mysle ze my nie placimy duzo.
To 400zl rocznie za ochrone to nie sa jakies wielkie pieniadze.
Poza tym jak juz ktos pisal w temacie - nasza cieciowka to budynek nadzoru ochrony nad brama wjazdowa i nie mozna z niej zrezygnowac macie to w aktach i umowie.
Poza tym jak juz ktos pisal w temacie - nasza cieciowka to budynek nadzoru ochrony nad brama wjazdowa i nie mozna z niej zrezygnowac macie to w aktach i umowie.
Selassie pisze:Ja wciaz mysle ze my nie placimy duzo.
Jedni płacą 400zł, inni 500zł, a inni 600zł. Mam nadzieję, że w Avii3 większość osób będzie miało lepsze przeznaczenie tych pieniędzy niż na gościa, który w najlepszym przypadku sobie spaceruje wokół bloku. Ludzie opamiętajcie się! Przypominam, że policja i straż miejska są opłacane z naszych pieniędzy. To już wystarczy. W razie potrzeby dzwoni się po te służby.
dexter pisze:W akcie notarialnym jest zapis, że pomieszczenie dla ochrony w naszym bloku będzie służyło jako portiernia główna dla osiedla Avia - chyba chodzi o bramę między A3 i A5, i że przyjmujemy to do wiadomości - mało tego inni mają się dokładać do kosztów jej utrzymania z racji obsługi innych działek. Punkt wcześniej jest również o zakazie parkowania na drogach. Ja to rozumiem jako wyrażenie zgody na ochronę, jak inaczej to interpretować?
Ja tylko przypominam, ze kolega dexter chyba dobrze interpretowal zapisy - nie wiem czy w ogole bedziemy mogli zrezygnowac
ferris74 pisze:mko13 pisze:W pełni się zgadzam. Ja w tym tygodniu wybieram się do administratora i uzyskam dostęp do płatności. Dopytam o te dodatkowe koszty. Mam nadzieję, że w Avii3 będzie więcej takich rozsądnych ludzi i uda nam się demokratycznie wybrać korzystnego administratora i zrezygnować z niepotrzebnej i kosztownej ochrony.
Fajnie, dowiedz się co to te opłaty stałe i czemu w Avii 4 takich opłat nie ma
Czekamy na informacje
Informacje są takie:
- opłata za podgrzanie wody- powiedziano mi, że każdy blok ma taką opłatę; może ona się tylko inaczej nazywać, ale wszyscy ją mają, u mnie wynosi ona 20,60
-wydaje mi się, że z tych opłat możemy 2 rzeczy zmienić:
a) zlikwidować ochronę - płacimy bardzo dużo-prawie 1zł za metr, co w skali roku daje średnio 400-600zł w zależności od metrażu.
b) opłata eksploatacyjna wynosi 2,47 zł za m2. Wg mnie to sporo. Wcześniej mieszkałem w Nowej Hucie i płaciłem 1,48. Wprawdzie windy nie było w bloku, ale uważam, że jednak 2,47 to bardzo dużo. Zresztą z tego co słyszałem na wielu osiedlach gdzie jest winda cena może być poniżej 2zł i tego jako Wspólnota musimy sobie dopilnować na pierwszym zebraniu- albo obecny nam obniża cenę, albo zmieniamy na innego
Można się dowiedzieć jak jest w Avii2, bo oni mają tego samego Zarządcę co my czyli ZZN
Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”