Ogr pisze:To nie chodzi o to, żeby koszty na kogoś przerzucać. Chodzi o to, aby każdy płacił za siebie, czyli mieszkańcy za blok, a właściciele miejsc garażowych za siebie. Są osobne księgi wieczyste na blok i osobna na halę garażową. Sprawiedliwie jest tak, aby żadna strona nie sponsorowała drugiej, tylko żeby każdy płacił za siebie. Dokładnie tak było w Avii4 i spotkało się to z pełnym zrozumieniem mieszkańców. Bo to jest norma.
Jeśli pozbędziemy się kosztownej i niepotrzebnej ochrony, to wszystkim nam czynsz zmaleje. Chociaż za jakiś czas dojdzie fundusz remontowy, także też trzeba się z tym liczyć. Nawet jeśli ktoś teraz powie, że dla niego 70zl czy 100zl za ochronę na miesiac to nie jest dużo, to zobaczymy co powie jeśli do czynszu za jakiś czas dojdzie fundusz remontowy i będziemy mieli najdroższe osiedle w Krakowie.
Dlatego proszę o konkrety na spotkaniu, bo z tego co widziałem na własne oczy to w innych blokach nie do końca było wszystko omówione i ludzie byli w żywe oczy okłamywani.
Jestem za funduszem remontowym w trybie pilnym. Jeżeli ludzie zobaczą ile będziemy płacić, to może przejrzą na oczy. Nie jest jeszcze zamieszkana połowa bloku, a 20% kostki wokół bloku nadaję się do remontu. Z tego co wiem to BX wymiga się z gwarancji. Proszę zobaczyć na stan kostki na rogu bloku pomiędzy klatką E a wjazdem do garażu podziemnego. Przy znaku zapadnięty chodnik, pas zieleni dosłownie zaorany z wyrwaną kostką(sam wsadzałem kostkę i ugniatałem butem), popękane krawężniki... ach szkoda pisać, bo będziemy za rok z własnych pieniędzy to opłacać, żeby jeden z drugim cwaniakiem parkowali jak chcieli.
Będę za rezygnacją z ochrony, jeżeli głosowanie będzie wiązało się z natychmiastową instalacją monitoringu.