Koszt utrzymania miejsca postojowego w garażu podziemnym - Avia 3 Kraków

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
clash

Re: Koszt utrzymania miejsca postojowego w garażu podziemnym - Avia 3 Kraków

Postautor: clash » 20 sty 2018, 2:36

Ogr pisze:To jest to o czym pisał Polpol
"Zawsze istnieje możliwość wyłączenia hali garażowej z opłaty eksploatacyjnej bloku (nie mylić z opłatami za utrzymanie hali)poprzez przegłosowanie we wspólnocie odpowiedniej uchwały"
I wtedy mieszkańcy bloku płacą za siebie, a posiadacze garażu za siebie.

Tylko wtedy wzrosną wam opłaty za mieszkania. Bo przecież koszty nie zmaleją a będą jedynie podzielone na mniejszą ilość metrów.

AsiaMieszko

Postautor: AsiaMieszko » 20 sty 2018, 7:28

ja nie pojmuje dlaczego w innych osiedlach oplaty za garaze podziemne sa kilka razy nizsze a czynsze za mieszkania tez na normalnym poziomie.. tylko ma Avii tak siw nie da? dziwie sie ze tak nalo osob tu soe tym zajmuje bo przegladnelam z grybsza forum i tylko tu jest taka dyakusja. Ja zamierzam to poruszyc na zebraniu wspolnoty.

Ogr

Postautor: Ogr » 20 sty 2018, 7:41

AsiaMieszko pisze:ja nie pojmuje dlaczego w innych osiedlach oplaty za garaze podziemne sa kilka razy nizsze a czynsze za mieszkania tez na normalnym poziomie.. tylko ma Avii tak siw nie da? dziwie sie ze tak nalo osob tu soe tym zajmuje bo przegladnelam z grybsza forum i tylko tu jest taka dyakusja. Ja zamierzam to poruszyc na zebraniu wspolnoty.

W pełni się z Panią zgadzam. Też nie rozumiem postawy właścicieli miejsc garażowych... ja obecnie nie mam miejsca w hali garażowej, ale mógłbym kupić, tylko przy normalnym koszcie utrzymania, takim jak jest na innych osiedlach czyli 30-50zl. Przy naszym koszcie utrzymania i wysokim podatku rocznym, to wychodzi ze roczny koszt utrzymania miejsca w hali to jakies 1600zł. Nie godze się na takie warunki. Uważam, ze albo trzeba się dogadać z zarządcą, albo zmienić zarządcę. No i jeszcze dochodzi ta nieszczesna ochrona...

Ogr

Postautor: Ogr » 20 sty 2018, 7:48

A może zarządcą uznał, ze skoro kogoś stać żeby wyłożyć 50tys na miejsce garażowe, to stać go jeszcze na finansowanie w utrzymaniu całego bloku?

Bo jeśli tak, to trzeba mu powiedzieć, ze albo zmieniamy sposób rozliczania albo zarządcę.

AsiaMieszko

Postautor: AsiaMieszko » 20 sty 2018, 12:26

ja jestem z Avii 5 i mamy innego zarzadce ale oplata podobna bo wychodzi chyba 121 zl zl na miesiąc. Mam zamiar poruszyć ta kwestie ale wiem ze usłysze ze na calej Avii i Orlinskiego tak jest a chyba nikt nie jest zbytnio przeciwny a przynajmniej nie widac tego tu na forum i to mnie dziwi. Ja zamierzam poprosic o wglad do dokumentacji i czy faktycznie takie wysokie koszty były poniesione, a jesli tak to dlaczego az takie wysokie.

Ogr

Postautor: Ogr » 07 lut 2018, 7:58

Jestem po rozmowie z zarządca i tak:

1) Koszt utrzymania garażu jest do zmiany. Jego sposób rozliczania był narzucony przez Bdx i u nas zostanie zmieniony. Szczegóły na najbliższym zebrani, które będzie w drugiej połowie marca. Pani sama przyznała, że obecna kwota jest bardzo wysoka i jak ją zobaczyła to była mocno zaskoczona. Zresztą miała sporo sygnałów od mieszkańców że jest drogo i żeby to zmienić, także dobrze że jest zaangażowanie mieszkańców. Zwłaszcza, że w sąsiednich blokach raczej takiego zaangażowania nie ma skoro w innych blokach (poza Avia4) ciągle płacą tak dużo. Ale to jest ich wybór.

2) Dużo sygnałów jest aby zlikwidować kosztowna ochronę, także będzie na zebranie przygotowana uchwała i poddana głosowaniu.

3) Koszty monitoringu:
Instalacja kosztuje tyle co my przez 3 miesiące płacimy za ochronę
utrzymanie to koszt od 300-1000zl za blok czyli kilka złotych na mieszkanie wychodzi a nie jak teraz przy ochronie dla niektórych 50-100zl za miesiąc...

Z rozmów i z podejścia zarządcy jestem zadowolony. Wygląda na to, że zarządcy zależy i liczę na dobrą współpracę.

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 07 lut 2018, 9:38

Proszę na spotkanie, przygotować dokładne wyliczenia i podać wszystkie informację. W innym bloku po obniżeniu wysokich kosztów garażu podziemnego, różnicę nałożono na mieszkania. Za miejsce postojowe kilkadziesiąt osób płaci 50zł mniej, za to 150mieszkań płaci 20zł więcej w czynszu.
Na Orlińskiego pozbyto się ochrony i czynsz spadł o kilka złotych, nie wiem jeszcze dlaczego tak jest.

Czy ktoś z Państwa byłby za zmianą administracji?? Wiem z praktyki, że są tańsze firmy/zrzeszenia, które działają szybciej i sprawniej na takich dużych osiedlach.

Ogr

Postautor: Ogr » 07 lut 2018, 13:20

To nie chodzi o to, żeby koszty na kogoś przerzucać. Chodzi o to, aby każdy płacił za siebie, czyli mieszkańcy za blok, a właściciele miejsc garażowych za siebie. Są osobne księgi wieczyste na blok i osobna na halę garażową. Sprawiedliwie jest tak, aby żadna strona nie sponsorowała drugiej, tylko żeby każdy płacił za siebie. Dokładnie tak było w Avii4 i spotkało się to z pełnym zrozumieniem mieszkańców. Bo to jest norma.

Jeśli pozbędziemy się kosztownej i niepotrzebnej ochrony, to wszystkim nam czynsz zmaleje. Chociaż za jakiś czas dojdzie fundusz remontowy, także też trzeba się z tym liczyć. Nawet jeśli ktoś teraz powie, że dla niego 70zl czy 100zl za ochronę na miesiac to nie jest dużo, to zobaczymy co powie jeśli do czynszu za jakiś czas dojdzie fundusz remontowy i będziemy mieli najdroższe osiedle w Krakowie.

mmm123

Postautor: mmm123 » 07 lut 2018, 14:03

Ogr, dziękuję za dobre wiadomości. Mam nadzieję, ze ochronę uda nam się szybko odwołać. Co do miejsc garażowych, to niektórzy wynajmują miejsca i wysoka cena utrzymania przekłada się również na koszt wynajmu. Trzeba to zmienić.

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 07 lut 2018, 14:26

Ogr pisze:To nie chodzi o to, żeby koszty na kogoś przerzucać. Chodzi o to, aby każdy płacił za siebie, czyli mieszkańcy za blok, a właściciele miejsc garażowych za siebie. Są osobne księgi wieczyste na blok i osobna na halę garażową. Sprawiedliwie jest tak, aby żadna strona nie sponsorowała drugiej, tylko żeby każdy płacił za siebie. Dokładnie tak było w Avii4 i spotkało się to z pełnym zrozumieniem mieszkańców. Bo to jest norma.

Jeśli pozbędziemy się kosztownej i niepotrzebnej ochrony, to wszystkim nam czynsz zmaleje. Chociaż za jakiś czas dojdzie fundusz remontowy, także też trzeba się z tym liczyć. Nawet jeśli ktoś teraz powie, że dla niego 70zl czy 100zl za ochronę na miesiac to nie jest dużo, to zobaczymy co powie jeśli do czynszu za jakiś czas dojdzie fundusz remontowy i będziemy mieli najdroższe osiedle w Krakowie.

Dlatego proszę o konkrety na spotkaniu, bo z tego co widziałem na własne oczy to w innych blokach nie do końca było wszystko omówione i ludzie byli w żywe oczy okłamywani.
Jestem za funduszem remontowym w trybie pilnym. Jeżeli ludzie zobaczą ile będziemy płacić, to może przejrzą na oczy. Nie jest jeszcze zamieszkana połowa bloku, a 20% kostki wokół bloku nadaję się do remontu. Z tego co wiem to BX wymiga się z gwarancji. Proszę zobaczyć na stan kostki na rogu bloku pomiędzy klatką E a wjazdem do garażu podziemnego. Przy znaku zapadnięty chodnik, pas zieleni dosłownie zaorany z wyrwaną kostką(sam wsadzałem kostkę i ugniatałem butem), popękane krawężniki... ach szkoda pisać, bo będziemy za rok z własnych pieniędzy to opłacać, żeby jeden z drugim cwaniakiem parkowali jak chcieli.
Będę za rezygnacją z ochrony, jeżeli głosowanie będzie wiązało się z natychmiastową instalacją monitoringu.

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”