Glosowanie nad uchwalami zzn online - kiedy (Avia 3)
Re: Glosowanie nad uchwalami zzn online - kiedy (Avia 3)
No to może właśnie powinni się przejść jeszcze raz. Wiem, że jak firmie zarządzającej zależy na jakichś uchwałach, potrzebują np. absolutorium, to wtedy chodzą po mieszkaniach i zbierają do skutku. A może by te uchwały zostawić np. u ochroniarza do podpisania. Warto też zagadać sąsiadów w windzie. Ja największy problem widzę tu w osobach, które kupiły mieszkania na wynajem, one jakoś mniej się tym interesują, nie ma ich na miejscu, choć lepsze i tańsze funkcjonowanie wspólnoty mieszkaniowej, w ramach której mają nieruchomość, jest chyba też w ich interesie.
Też uważam, że przede wszystkim to co możemy zrobić to rozmawiać z sąsiadami. Nie wszyscy się tym tematem interesują, dlatego warto nawet zapukac i powiedzieć o głosowaniu. Albo w windzie pogadać. Sposoby są różne. Jeśli w ten sposob zdobedziemy np 50 dodatkowych głosów, to uchwały przejdą.
informacje na klatkach są, informacja na portalu zzn jest, po mieszkaniach chodzili... Ludzie raczej wiedzą o głosowaniu ale mają to gdzieś... tak mi się wydaje. Chyba, że ZZN ma głosy w wersji papierowej, która jeszcze nie jest uwzględniona w wyniku.
maniekmal pisze:informacje na klatkach są, informacja na portalu zzn jest, po mieszkaniach chodzili... Ludzie raczej wiedzą o głosowaniu ale mają to gdzieś... tak mi się wydaje. Chyba, że ZZN ma głosy w wersji papierowej, która jeszcze nie jest uwzględniona w wyniku.
Część pewnie ma to gdzieś... ale i tak myślę, ze warto z sąsiadami porozmawiać i powiedzieć im o głosowaniu. Są różne sytuacje, niektórzy mają mieszkanie wykończone, ale jeszcze nie mieszka i w związku z tym nie śledzi tego co się w bloku dzieje. To dla nas to ważne głosowanie i nie możemy tego tak zostawić, tylko dlatego, że część ma to gdzieś. W ten sposób żadnych ustaw nie wprowadzimy i niczego nie zmienimy. Jak dla mnie bez sensu jest wymagany próg 50%. Bo np jeśli zagłosuje 49% mieszkańców i wśród nich 90% będzie za odwołaniem ochrony i zamontowaniem monitoringu, to nie będziemy mogli tego wprowadzić.
Ja mysle ze calkiem sporo osob jest za zsotawnieniem ochrony - wiec te 49% za odwolaniem to czysta przesada.
Sam glosowalem na nie.
Sam glosowalem na nie.
Miałem wczoraj spotkanie lokatorów z innego budynku i odbywa się tam podobne głosowanie odnośnie monitoringu.
98 mieszkań, głosowanie rozpoczęło się 2 maja. Do 10 było oddanych 26 głosów(śmieszne, ale prawdziwe). Administracja 11, dzwoniła i mailowała do mieszkańców i dnia 15.05.2018 oddanych głosów 78. Tak działa administracja, zarządza, trzyma wszystko w kupie i wie co dzieje się w budynku.
98 mieszkań, głosowanie rozpoczęło się 2 maja. Do 10 było oddanych 26 głosów(śmieszne, ale prawdziwe). Administracja 11, dzwoniła i mailowała do mieszkańców i dnia 15.05.2018 oddanych głosów 78. Tak działa administracja, zarządza, trzyma wszystko w kupie i wie co dzieje się w budynku.
RaceX pisze:Miałem wczoraj spotkanie lokatorów z innego budynku i odbywa się tam podobne głosowanie odnośnie monitoringu.
Bardzo ciekawy komentarz. Przecież administracja ma telefony i maile. Może przecież dzwonić i pisać do mieszkańców. Ten kanał komunikacji trzeba wykorzystać i powiedzieć o tym administracji.
RaceX pisze:Miałem wczoraj spotkanie lokatorów z innego budynku i odbywa się tam podobne głosowanie odnośnie monitoringu.
Bardzo dobry pomysł! Przekazałem go administracji i mają dzwonić, chociaż nie do wszystkich mają telefony. Miejmy nadzieję, ze da to efekt. Głosowanie zostanie wydłużone. Na razie 40% za odwołaniem ochrony i 5% za pozostawieniem, także widać, że mieszkańcy chcą odwołania ochrony. Potrzeba jeszcze 10%.
Uważam, że przedłużanie głosowania nie jest sprawiedliwe, szczególnie dla osób, które są za pozostawieniem ochrony. Został wyznaczony termin głosowania i każdy powinien do tego się podporządkować. Jak będziemy dalej tak przedłużać, to w następnych głosowaniach jeszcze dłużej będziemy czekać na głosy i będzie jeszcze większe olewnictwo.
Chodzenie administracji po mieszkaniach, nie do końca jest dobrym pomysłem, bo ludzi często nie ma w mieszkaniach. W poście powyżej opisałem, że moja inna administacja kontaktowała się z mieszkańcami, aż oddali głos( w myśl zasady "to dzwoń do nich codziennie o 5:30 rano")
Chodzenie administracji po mieszkaniach, nie do końca jest dobrym pomysłem, bo ludzi często nie ma w mieszkaniach. W poście powyżej opisałem, że moja inna administacja kontaktowała się z mieszkańcami, aż oddali głos( w myśl zasady "to dzwoń do nich codziennie o 5:30 rano")
RaceX pisze:Uważam, że przedłużanie głosowania nie jest sprawiedliwe, szczególnie dla osób, które są za pozostawieniem ochrony. Został wyznaczony termin głosowania i każdy powinien do tego się podporządkować.
no właśnie problem jest ze wszystkimi uchwałami a nie tylko z ochroną. Ja mam nadzieje, że jest to problem tylko pierwszego głosowania i przy kolejnych pójdzie to sprawniej. Nie chodzi o ilość głosów na TAK albo NIE ale ilość głosów ogólnie, które pozwolą nam podjąć jakieś decyzje.
Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”