Segregacja odpadów / ostrzeżenie od MPO w sprawie braku segregacji - Avia 3

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
Edyta.

Re: Segregacja odpadów / ostrzeżenie od MPO w sprawie braku segregacji - Avia 3

Postautor: Edyta. » 08 lis 2018, 15:04

Anna87 pisze:Czemu nie mamy informacji, że jest upomnienie od MPO? Skąd macie taką informację? Ja nic o tym nie wiem.

Od P. Skraby

Anna87

Postautor: Anna87 » 08 lis 2018, 15:32

No dobrze, ale nie każdy dzwoni do pani Skraby, żeby zapytać czy przypadkiem nie mamy już upomnienia od MPO. Chyba powinna być jakaś informacja na drzwiach do śmietnika i w klatkach?! Żeby się ludzie trochę ogarnęli! No i ciągle nie rozumiem czemu płacimy tak dużo za jedną osobę, skoro np w Orlińskiego 1 są inne stawki?

Victorie

Postautor: Victorie » 08 lis 2018, 15:54

ZZN chyba zdrowo pogrzało, że lokale płacą po 100 zł i zamiast im podwyższyć opłatę to podwyższa mieszkańcom. Jak można nalicza takie same opłaty dla baru jak dla 4 osobowej rodziny?
Podwyższyć umieją ale do obniżenia potrzebują uchwały? To kpina jest z nas mieszkańców!

Edyta.

Postautor: Edyta. » 08 lis 2018, 16:03

Anna87 pisze:No dobrze, ale nie każdy dzwoni do pani Skraby, żeby zapytać czy przypadkiem nie mamy już upomnienia od MPO. Chyba powinna być jakaś informacja na drzwiach do śmietnika i w klatkach?! Żeby się ludzie trochę ogarnęli! No i ciągle nie rozumiem czemu płacimy tak dużo za jedną osobę, skoro np w Orlińskiego 1 są inne stawki?

Dowiedziałam się przypadkiem. I powiedziałam żeby powiesili kartki z info o segregacji upomnieniach itp. Ale czy to zrobią...
Płacimy wyższe stawki bo ma być 2 razy więcej kontenerów z tym że płacimy od listopada A kontenerów jeszcze nie ma... I dopiero jutro administratora zadzwoni do MPO z zapytaniem kiedy postawią, bar ma mieć dodatkowo jeden kontener.

Victorie

Postautor: Victorie » 08 lis 2018, 16:10

Edyta. pisze:
Anna87 pisze:No dobrze, ale nie każdy dzwoni do pani Skraby, żeby zapytać czy przypadkiem nie mamy już upomnienia od MPO. Chyba powinna być jakaś informacja na drzwiach do śmietnika i w klatkach?! Żeby się ludzie trochę ogarnęli! No i ciągle nie rozumiem czemu płacimy tak dużo za jedną osobę, skoro np w Orlińskiego 1 są inne stawki?

Dowiedziałam się przypadkiem. I powiedziałam żeby powiesili kartki z info o segregacji upomnieniach itp. Ale czy to zrobią...
Płacimy wyższe stawki bo ma być 2 razy więcej kontenerów z tym że płacimy od listopada A kontenerów jeszcze nie ma... I dopiero jutro administratora zadzwoni do MPO z zapytaniem kiedy postawią, bar ma mieć dodatkowo jeden kontener.

No super że mają mieć ale trochę poźna ta refleksja że strony ZZN. Dzisiaj podłoga w śmietniku pływała w barszczu więc pewnie to ich sprawka.
Jesli bar i żabka miałyby swoje kontenery to w ogóle nie widzę potrzeby dodawania kontenerów dla nas.
BTW Edyta w imieniu wszystkich dziękuję Ci za to co robisz. Nie wiem jak Ci się to udaje bo ja odbijam się o ścianę przy jakiejkolwiek próbie kontaktu z ZZN. Widać nadajesz się do tej roboty :roll:

Edyta.

Postautor: Edyta. » 08 lis 2018, 16:44

A najlepsze jest jeszcze to że te uchwały które do tej pory nie przeszły to prawdopodobnie w nowym roku zostaną anulowane...
Pani Skraba powiedziała że lepiej jest jesli głosowania są wg liczby lokali a nie wg udziałów jak mamy teraz- i moga przygotować taka uchwale zeby to zmienić- szkoda ze sami wczesniej tego nie powiedzieli jak zbierane byly podpisy przy ochronie...
Napiszę maila do nich z prośbą o taka uchwałę, może będzie szybciej przy następnych głosowaniach

Milkaczoko

Postautor: Milkaczoko » 08 lis 2018, 17:41

Edyta. pisze:Dzień dobry,

możemy poddać pod głosowanie uchwałę rozliczenia śmieci w zależności od zużycia wody. Aby to się stało najlepiej na najbliższym zebraniu poddać pod głosownie wniosek o taką uchwałę. Może również Pni złożyć do nas wniosek o poddanie takiej uchwały pod głosowanie.

Lokale płacą po 100 zł. Podwyżka opłat za śmieci wynika z konieczności podwojenia liczby kontenerów w śmietnikach.
Taka odp od Zzn

Tylko skoro uchwała to i tak nie przejdzie.... błędne koło

Dla mnie kryterium zużycia wody jest bezzasadne, dwie 4 osobowe rodziny mogą mieć skrajnie różne zużycie wody, jedni przywiązują wagę i mocna oszczedzaja, inni nie, jeszcze inni mają małe dzieci i woda leje się non stop bo pralka włączona jest bez ustanku... więc nie widzę powiązania z ilością śmieci...

Edyta.

Postautor: Edyta. » 08 lis 2018, 18:05

Zobaczymy czy coś się zmieni jak bar będzie miał swój kontener.
Ale żabka też powinna mieć swój

Tommy

Postautor: Tommy » 08 lis 2018, 20:09

Milkaczoko pisze: jeszcze inni mają małe dzieci i woda leje się non stop bo pralka włączona jest bez ustanku... więc nie widzę powiązania z ilością śmieci...

Jeśli ktoś nie widzi związku między posiadaniem małych dzieci, ilością zużywanej wody i produkowanych śmieci (pampersy i masa innych) to niech włączy myślenie, zanim napisze coś kompromitującego na forum.

mistrzuWiciu

Postautor: mistrzuWiciu » 08 lis 2018, 21:08

Tommy pisze:Jeśli ktoś nie widzi związku między posiadaniem małych dzieci, ilością zużywanej wody i produkowanych śmieci (pampersy i masa innych) to niech włączy myślenie, zanim napisze coś kompromitującego na forum.

Realne przykłady:
-rodzina 2+2(2małych dzieci, które przestały korzystać z pieluch) i śmieci wyrzucają raz na 2 dni(kosz 10l).
- 1osoba w mieszkaniu i produkuje 25l worek śmieci raz dziennie. Gotuje tylko w domu, dużo butelek po wodzie, odżywkach itp
- Ja produkuję mało śmieci, wody zużywam bardzo dużo. Często piorę pościel, białe koszule z dodatkowym płukaniem, brudne rzeczy po uprawnianiu sportu w terenie + duże wymiany wody w akwarium.

Jestem przeciwny opłaty za śmieci, żeby łączyć z zużyciem wody. Bezsensu karać osoby, które płacą wszystko tak jak należy, zamiast zająć się osobami, które kręcą wałki.
Może zarządca powinien zacząć wykonywać swoje obowiązki, jak inni zarządcy z którymi mam do czynienia. Ciągle odnoszę wrażenie, że najlepiej jak mieszkańcy będą wszystko robić, a ZZN będzie brał tylko pieniądze.
Jeżeli ktoś jeszcze nie zgłosił ilości osób w mieszkaniu to dowalić im 4 osoby(tak jak ustalaliśmy to na spotkaniu).
Ogólnie jestem za stworzeniem regulaminu naszego bloku, w którym będą poruszone tematy organizacyjne, jak i "wskazówki" zachowań, tak aby żyło nam się dobrze. W rozmowach z mieszkańcami naszego bloku, słyszę o tych samych problemach:
- Wiercenie po 20, a na początku tygodnia słyszałem jak ktoś wiercił o 22:40.
- Szczekające psy przez cały dzień w mieszkaniach
- Głośna muzyka. Muzyka nie jest nawet problemem, tylko głośniki niskotonowe, przez które szklanki trzęsą są się kilka pięter niżej.

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”