Wykupione miejsca postojowe dla niepełnosprawnych - os. Avia 3

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
sand

Re: Wykupione miejsca postojowe dla niepełnosprawnych - os. Avia 3

Postautor: sand » 24 kwie 2017, 10:26

gucio pisze:Ludzie macie akt notarialny sprawdzony, podpisany przez odpowiednie osoby wiec jak narazie nie zwracajcie sobie głowy takimi rzeczami, jak będzie coś na rzeczy to przyjdzie do Was pismo z sądu i wtedy będziecie pokazywać akt notarialny i kierowac szacowny sąd do Budimexu bo to nie wy sprzedaliście sobie tych miejsc ani nikomu nie przystawialiscie pistoletu do głowy żeby Wam sprzedano. . .
Osoby które jakby były inwalidami to zapewne kupiłyby sobie takie miejsce postojowe i miałyby pierwszenstwo w kupnie a jak niemógłyby lub nie chciały to przecież puste stać nie będzie. . .
Abstrahując od tego wszystkiego i nie obrażając nikogo to jeśli osoby niepełnosprawne kupowały mieszkanie na tym Właśnie osiedlu i wiedząc że miejsc jest jak na lekarstwo oraz bloki są jakie są to musiałby być na silnych prochach albo chore psychicznie . . . Są specjalne przystosowane bloki dla takich osób w Krakowie jedno jest np przy ulicy tomickiego . . .

Niektórzy wychodzą z założenia, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Po odbiorze tego miejsca sprawa może nie być już taka prosta. Analogicznie jak ze zgłaszanymi usterkami.

k59g

Postautor: k59g » 14 maja 2017, 6:40

Czyżby temat umarł czy nie ma osób które mają nowe wiadomości na temat miejsc postojowych.

gucio_i_maja

Postautor: gucio_i_maja » 15 maja 2017, 12:50

gucio pisze:Abstrahując od tego wszystkiego i nie obrażając nikogo to jeśli osoby niepełnosprawne kupowały mieszkanie na tym Właśnie osiedlu i wiedząc że miejsc jest jak na lekarstwo oraz bloki są jakie są to musiałby być na silnych prochach albo chore psychicznie . . . Są specjalne przystosowane bloki dla takich osób w Krakowie jedno jest np przy ulicy tomickiego . . .

Gucio ustawe sobie przeczytaj, a pisze w niej, że 4% z ogółu miejsc musi być ogólnodostępnych, a budimex tego nie zapewnił, więc łamie prawo, chyba proste? Nie pisz, że nie chcesz nikogo obrazić jak zdanie potem to robisz.

gucio

Postautor: gucio » 15 maja 2017, 16:03

gucio_i_maja pisze:
gucio pisze:Abstrahując od tego wszystkiego i nie obrażając nikogo to jeśli osoby niepełnosprawne kupowały mieszkanie na tym Właśnie osiedlu i wiedząc że miejsc jest jak na lekarstwo oraz bloki są jakie są to musiałby być na silnych prochach albo chore psychicznie . . . Są specjalne przystosowane bloki dla takich osób w Krakowie jedno jest np przy ulicy tomickiego . . .

Gucio ustawe sobie przeczytaj, a pisze w niej, że 4% z ogółu miejsc musi być ogólnodostępnych, a budimex tego nie zapewnił, więc łamie prawo, chyba proste? Nie pisz, że nie chcesz nikogo obrazić jak zdanie potem to robisz.

Nie drążcie tematu zajmijcie się czymś pożytecznym :-)

Milkaczoko

Postautor: Milkaczoko » 29 maja 2017, 22:29

byłam ostatnio w biurze i uparłam się na rozmowę z kims w sprawie miejsc na avi 3 i oczywiście dowiedziałam się powtarzanej zapewne jak mantrę regułki: "nasze stanowisko w tej sprawie jest takie, że wybudowaliśmy osiedle zgodnie z projektem, sprzedaliśmy miejsca dostosowane do inwalidów a nie dla nich przeznaczone i naszym zdaniem mieliśmy do tego prawo i to inspektor nadzoru nie ma racji" na moje pytanie co w takim razie zamierzają zrobić z tym problemem który się zrodził na avi 4 w związku z odmiennym niż ich zdaniem inspektora umalowana paniusia odrzekła, że "oni nie są stroną i to wspólnota mieszkaniowa odwołała się od decyzji inspektora i to ona jest stroną i będzie tą sprawę rozwiązywać bo oni ich zdaniem sprzedali wszystko zgodnie z prawem."

no krew mnie zalała...

jeszcze coś tam mętnie tłumaczyła, że nie musi być miejsc dla inwalidów ogólnodostępnych bo to teren prywatny...na moje pytanie czy usuną mi znak wózka inwalidzkiego skoro to teren prywatny a ja nie mam ochoty go mieć to odrzekła, że musi pozostać bo miejsce jest dostosowane do inwalidów... no smiech na sali....

Milkaczoko

Postautor: Milkaczoko » 01 cze 2017, 12:20

Jest wyraźna różnica pomiędzy miejscem postojowym DOSTOSOWANYM do korzystania przez osoby niepełnosprawne - czyli takim, które jest na tyle wygodne, że może być bez przeszkód wykorzystywane przez os. niepełnosprawne (§ 21. 1. rozp. "...z możliwością jej ograniczenia do szerokości 2,3m w przypadku zapewnienia możliwości korzystania z przylegającego dojścia lub ciągu pieszo-jezdnego"),

a

miejscem postojowym, z którego zgodnie z przepisami mogą korzystać wyłącznie osoby niepełnosprawne - (§ 20. "Miejsca postojowe dla samochodów, z których korzystają WYŁĄCZNIE osoby niepełnosprawne, mogą być usytuowane w odległości nie mniejszej niż 5 m od okien budynku mieszkalnego wielorodzinnego i zamieszkania zbiorowego oraz zbliżone bez żadnych ograniczeń do innych budynków. Miejsca te wymagają odpowiedniego oznakowania.") - w przypadku NORMALNYCH miejsc odległość ta ma wynosić co najmniej 10m dla zgrupowania 5-60 miejsc.

zapożyczone z komentarza z forum ogólnego inwestycji... to ja się teraz zastanawiam czy to nie jest tak, że deweloper świadomie i celowo wprowadza klientów w błąd? a to jest zwyczajnie chamstwo i podpada to pod paragraf?

Aviator

Postautor: Aviator » 01 cze 2017, 21:25

Witam.
A co macie zapisane w paragrafie 6 pkt. 3 umowy realizatorskiej?

3. Zewnętrzne miejsce postojowe jest dostosowane do korzystania przez osoby niepełnosprawne – nie dotyczy

czy

3. Zewnętrzne miejsce postojowe jest dostosowane do korzystania przez osoby niepełnosprawne

Pozdrawiam

Bishop

Postautor: Bishop » 01 cze 2017, 22:20

Ja mam w umowie:

3. Zewnętrzne miejsce postojowe jest dostosowane do korzystania przez osoby niepełnosprawne

gucio

Postautor: gucio » 02 cze 2017, 0:22

Zatem jaka jest interpretacja tegoż paragrafu przez aviatora? Dobrze czy źle dla Nas właścicieli takiego miejsca?

mag

Postautor: mag » 02 cze 2017, 16:29

Zostało wszczęte postępowanie przez inspektora co do Avi 3 Budimex dostało owe pismo już i się odwołuje(powiedział że nie ściągnie blokad) czeka az wreszcie zostanie przeniesiony akt własności czyli koło październik i się pozbędzie problemu

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”